włoskie - 2041 przepisów (strona:92/137)

Warsztaty stylizacji i fotografii z Malmą 162

uczestniczyć w bardzo kreatywnych i klimatycznych warsztatach stylizacji i fotografii. Odbyły się ona w przepięknym anturażu domu stylistki Gosi Krasuskiej, właścicielki Secret garden.Gosia opowiadała nam, między innymi, o włoskim savoir vivre przy jedzeniu i o tym jak prawidłowo nakryć do stołu.Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe ciasteczka 196

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki,200 g masła, 1/2 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,150 g masy marcepanowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka,1 garść orzechów włoskich,1 garść migdałów.    Przygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut

Aga w kuchni
Makaron z pomidorowym pesto 235

Makaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a

Poezja smaku
PIERNIK Z BAKALIAMI 212

mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracjiWykonanie:Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko

Z Majeczką w kuchni
411. 155

owsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi*gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem** część starta na tarce, część na dnie i na górzeWeekend <33333Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie

More food, love and dreams
696. A na "deser" chleb czekoladowy. 117

bananowe pancakes na mleczku kokosowym z borówkami*, z ricottą i płatkami kokosa(inspiracja)*w środku i na zewnątrzNie ma malin, jest za to cała miska borówek i włoski chleb czekoladowy.Który do końca nie wyszedł tak jak powinien, bo książki lubią bardzo pochłaniać, ale ma czekoladę i nadal dobrze smakuje, a więc wybaczam

More food, love and dreams
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 309

zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę się rozlewa i lekko rośnie. Każdą kulkę rozpłaszczałam dłonią, w środku robiłam głębokie wgłębienie

Blondynka Gotuje
CIASTKA ULE WIELKANOCNE 375

Od firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI 229

Połączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !Składniki:2 garście rukoligarść orzechów włoskich Bakallandpól szklanki migdałow w płatkach Bakalland5 truskawekkilka kostek sera fety3 łyżki octu winnego1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz- opcjonalnieWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone  w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy

Z Majeczką w kuchni
BIGOS 30 MINUTOWY 128

Więc polecam taki 30 minutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut?przekonajcie sie sami :)Składniki:pół kg schabu1 nózka z brokuła1 por biała czescpół głowki włoskiej kapusty3 marchewkisól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą Kamis1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć)olej do smażeniaWykonanie:Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy

Z Majeczką w kuchni
CARPACCIO Z BURAKA 173

Podchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiłaSkładniki:3 srednie burakigarść rukoli2 łyżki orzechów włoskich1 łyzka

Z Majeczką w kuchni
Domowe trufle 215

dodać śmietankę i wymieszać. 4.Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały oraz masę czekoladową. 5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. 6. Ręce namoczyć w wodzie i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 7.  Trufelki obtaczać w wiórkach kokosowych lub orzechach , jak wolicie. 8. Odstawić do lodówki na 2 godziny

Sama słodycz i szczypta chili
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 406

Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :)Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć. Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala

W kuchni Katie
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 189

białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika. SKŁADNIKI:40g otrębów owsianych1 szklanka wody1-2 łyżeczki przyprawy korzennej55g śliwek15g rodzynek5g posiekanych orzechów laskowych5g płatków migdałowych10g orzechów włoskich WYKONANIE:Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy Mieszankę gotujemyJeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszającGotową owsiankę

peanutbuttermonster
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 190

cynamonu100- 120g jasnego brązowego cukru2 jajka3 łyżki naturalnego miodu2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g)100g poszatkowanych daktyli50g poszatkowanych orzechów włoskichPolewa:2 łyżki naturalnego miodu25g masła50g poszatkowanych orzechów włoskich  Ciasto:1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 3. Do miski włożyć masło, wsypać

Mała Cukierenka