Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku.Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)6 jajek4 łyżki mleka2 łyżki mąkiszynkapomidorgroszek zielony sól
Walijskie PichcenieCaprese to sałatka pochodząca z Włoch. Jej kolorystyka (czerwono-biało-zielona) ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka jest bardzo lekka i pyszna, mimo, że zawiera tylko 2 składniki: dojrzałe, słodkie pomidory i mozzarellę, pokrojone w plastry i ułożone na półmisku na przemian Do tego tylko pieprz, listki bazylii i odrobina oliwy z oliwek ... Jak widać nie potrzeba
Walijskie Pichcenieprawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana
Walijskie Pichcenieblok jest bardzo słodki.Składniki :250 g mleka w proszku 3/4 szkl. cukrucukier waniliowy (16g)4 łyżki kakao 3/4k. kasi1/2 szkl. wodyaromat rumowy (kilka kropli)100g orzechów włoskich Wykonanie:W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki , aż utworzy się gładka masa. Następnie lekko ją przestudzić, po czym dodać mleko
Walijskie PichcenieBardzo lubię ravioli i mogę je spożywać pod wszelaka postacią :) Tym razem ravioli z mięsem i boczkiem wylądowały w sałatce, nadając jej włoskiego akcentu :)Składniki:op. pierożków ravioli1 ogórek zielony150g chudej szynki drobiowej150g sera żółtego1/2 czerwonej papryki1/2 puszki kukurydzysólpieprzszczypiorektrochę majonezuWykonanie:Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Ser, szynkę i paprykę
Walijskie Pichcenienajpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu. Mój domowy sos bolognese jest pyszny :) Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny
Walijskie Pichcenie200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę
Walijskie Pichcenieszklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jabłka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przygotowujemy nadzienie - jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru
Walijskie Pichceniemasy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy
Walijskie Pichceniemąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek
Salonik smakówszklanka płatków owsianych ½ szklanki otrębów żytnich ½ szklanki płatków jęczmiennych ½ szklanki migdałów 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 duża łyżka cynamonu 2 łyżki miodu ½ szklanki żurawiny ½ szklanki rodzynek Przygotowanie : 1. Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2. Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3. Wkładamy
Kitchens Alphabetszpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez praskę 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce 250 g. sera fety 200 g serka typu włoskiego WYKONANIEMakaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde.Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę
W kuchennym oknie Ewymielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy jaja
Mango PapajaŁososia siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy do lodówki. Nasze ciasto porcjujemy na kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić
Malinowe Pocałunkiżółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę obracając.Pieczemy do uzyskania lekko
Malinowe Pocałunki