granatu pokryje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku. Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można
Z Kuchni Do Kuchniczasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka
Z Kuchni Do Kuchnichce się wynieść gdzie czysto, świeżo, krystalicznie,słonecznie..a co najważniejsze DALEKO... I ja ten STAN miałam dziś. Generalnie to sobie podróżuję między Polską, Sycylią czy przechodzę cicho przez włoski but..a dziś? Wywiało mnie zupełnie w inne strony ! Zanim jednak mnie wywiało, to przeszłam się przez polski sklep i w oko wpadła mi Miruna patagońska. Na opakowaniu widniał napis
Z Kuchni Do KuchniDziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką
Chilli Czosnek i OliwaPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmiennąSkładniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku
Moja smaczna kuchniapołączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityserem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów
Kulinarne przygody Gatityrozpuszczenia. Jajka ubić.Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. Zostawić
Smaczne Zdroweszklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki zimnej wody 100 g masła Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę
Made By Mom And SonWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z
Marta Gotujegłowy.Chardonnay nie mam. Nie mam nawet Picolo. Ale poderwać Stwórcę spróbuję. Ulegnie? W każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi... ;) Klasyczny włoski deser. Tiramisu. Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao. Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi nafaszerowane
bastalenaKlasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem
wyzwania kuchennenajlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :)Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka i ciągle ucieramy
Proste Potrawyspostrzeżeniami i udzielał wskazówek :)Podczas tego spotkania była tez możliwość skosztowania olejów firmy Oleofarm , bo gama ich jest duża, wybór trudny, ale zawsze smaczny. Mnie pasował olej z orzechów włoskich, spróbujcie proszę, nie kojarzy się tylko z tłuszczem, ale ma swój specyficzny, właśnie orzechowy aromat. W swoim składzie ma potas, fosfor i magnez, działa korzystnie na układ nerwowy. Można stosować
Proste Potrawy