włoskie - 2041 przepisów (strona:110/137)

Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 157

dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej

Magiczne Życie Marty
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 139

Składniki :* szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki* łyżka oliwy z oliwek* pół brokuła* pół szklanki jogurtu naturalnego* pół szklanki jogurtu greckiego* zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk* duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać jogurty

Magiczne Życie Marty
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 194

Wina o zbyt dużej zawartości alkoholu mogą wydawać się ostre, a te o zbyt małej zawartości alkoholu – wodniste i słabe. Tu wtrącę jeszcze, że cała przyjemność odbywała się we włoskiej restauracji TRATTORIA CASTELLANA. w murach zamku cesarskiego. Mieści się ona przy ulicy Fredry 7.strona oficjalna restauracji --- http://www.castellana.com.pl  Wino i jedzenie. Wina kwaskowate (białe, różowe i niektóre czerwone

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 163

KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ   TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU  (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI  (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą,  z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 694

świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z  http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:  Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez

W kuchni Karmel-itki
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 187

ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu

Blondynka Gotuje
Stalowym Widelcem po Patelni 211

Stalowym widelcem po patelni? To już jest możliwe! Dziś poświęcę całą uwagę patelni grillowej i wok`owi serii Granitium  włoskiej firmy Ballarini.  Nie pisałam o nich od razu, bo musiałam je sprawdzić, aby moja ocena była szczera i wiarygodna. Nie mam w zwyczaju zachwalać czegoś w ciemno i pisać o czymś z czego nie do końca jestem zadowolona

Blondynka Gotuje
Piszinger, czyli Wafle Mojego Dzieciństwa! 240

deską, albo tym co Wam wpadnie do rąk ;) Po około 2 godzinach możemy kroić wafla i delektować się jego smakiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - rondel Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Kurczak po Blondyńsku! :D 275

sałatkę. Podczas jedzenia i tak wszystko wymieszało się na talerzu tworząc naprawdę ciekawy i super smak! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - garnek i wok z linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Tortilla Wiosenna! 397

środka, albo ciapaliśmy sosem ułożone składniki,każde z nas ciapało według własnych upodobań :) A wyszło PYYYYSZNEE! Lubię wiosnę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - wok linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 177

pszennej. Najczęściej stosowaną mąką w przepisach bezpszennych to mąka / mączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe bajaderki 376

jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś

Słodkości i nie tylko
Spaghetti a’la carbonara 181

Prawdziwa włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan.  Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek  z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest

Fabryka pomysłów
Warsztaty fotografii kulinarnej z Kubą Kaźmierczykiem! 152

należało odpowiednio skonfigurować aparaty. Polegało to przede wszystkim na ustawieniu optymalnych  wartości  różnych parametrów.  Na zdjęciu poniżej zamieszczam obiekty, które fotografowaliśmy, czyli cynamonowe ślimaczki, czekoladowe muffiny, włoski stół oraz ciasto. Kuba już wcześniej przygotował dla nas kompozycje, które musieliśmy uchwycić na zdjęciach. Ponadto,  podpowiedział jak w prosty, a zarazem ciekawy sposób dobrać w zaciszu domowym dodatki

Fabryka pomysłów
Pudding chlebowy z szynką, serem i papryką 179

kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy: u mnie 1 łyżeczka przyprawy włoskiej i szczypta chili sól, pieprz 1 łyżka oleju ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej, po czym podsmażyć na nim cebulę, szynkę i paprykę. W tym czasie przygotować

Fabryka pomysłów