Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś
Mia Cucina SofietaWczoraj w mojej kuchni rozchodził się intensywny truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce
Mia Cucina SofietaDzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany
Mia Cucina SofietaJeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w
Mia Cucina SofietaTa piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże
Mia Cucina SofietaTego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych
Mia Cucina SofietaZapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko
Mia Cucina Sofieta