Risotto z kurkami 214Uwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis
Pasja Smaku
Makaron ze szparagami i boczkiem 269Sezon szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to
Pasja Smaku
Rose del deserto 228Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina Sofieta
Bavarese z brzoskwiniami 290Dziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką
Mia Cucina Sofieta
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 263Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła. Moja jesień zaczyna się nostalgiczą kasztnawą tartą. Jadalne kasztany pojawią się za parę tygodni, ja użyłam lepiej pasującą
Mia Cucina Sofieta
Jesienna włoska sagra 202Lato i wczesna jesień to w Italii najbardziej odpowiedni czas na festyny, czyli festa & sagra time! Oba te terminy wywodzą się z łaciny: sagra
Mia Cucina Sofieta
Bożonarodzeniowa włoska szopka 178Jednym z najbardziej charakterystycznych aspektów Bożego Narodzenia we Włoszech jest bez wątpienia szopka bożonarodzeniowa, którą jako pierwszy zaaranżował św. Franciszek w 1223 roku w Greccio
Mia Cucina Sofieta
Święto słodkości 226Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam tutaj) o słodko brzmiącej nazwie: “Festa della Dolcezza” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone
Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 271Torta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten
Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 195Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś
Mia Cucina Sofieta
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 244Wczoraj w mojej kuchni rozchodził się intensywny truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce
Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 240Dzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany
Mia Cucina Sofieta
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 273Jeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w
Mia Cucina Sofieta
Okoń morski pieczony z ziemniakami 224Ta piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże
Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 360Tego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych
Mia Cucina Sofieta