włoskie - 2041 przepisów (strona:120/137)

Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 202

Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła. Moja jesień zaczyna się nostalgiczą kasztnawą tartą. Jadalne kasztany pojawią się za parę tygodni, ja użyłam lepiej pasującą

Mia Cucina Sofieta
Jesienna włoska sagra 147

Lato i wczesna jesień to w Italii najbardziej odpowiedni czas na festyny, czyli festa & sagra time!  Oba te terminy wywodzą się z łaciny: sagra

Mia Cucina Sofieta
Bożonarodzeniowa włoska szopka 138

Jednym z najbardziej charakterystycznych aspektów Bożego Narodzenia we Włoszech jest bez wątpienia szopka bożonarodzeniowa, którą jako pierwszy zaaranżował św. Franciszek w  1223 roku w Greccio

Mia Cucina Sofieta
Święto słodkości 170

Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam tutaj) o słodko brzmiącej  nazwie: “Festa della Dolcezza” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 229

Torta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 148

Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś

Mia Cucina Sofieta
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 189

Wczoraj w mojej kuchni rozchodził się intensywny truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*).  Owoce

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 194

Dzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu.  Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną,  lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany

Mia Cucina Sofieta
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 211

Jeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w

Mia Cucina Sofieta
Okoń morski pieczony z ziemniakami 163

Ta piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże

Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 310

Tego cuda  nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je  raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych  łyżeczką, zimnych

Mia Cucina Sofieta
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 196

Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko

Mia Cucina Sofieta