ziemniaki - 38421 przepisów (strona:133/2562)

Gulasz Szkocki Stovies 54

Gulasz Szkocki Stovies Gulasz Szkocki Stovies to tradycyjne szkockie danie, które wykorzystuje resztki w postaci pieczeni z poprzedniego dnia i ziemniaków oraz innych warzyw, które akurat masz pod ręką 😊 Chociaż Stovies to tradycyjne szkockie danie, są podejrzenia, że swoje korzenie ma w Kuchni Francuskiej. Natomiast samo słowo-stovies pochodzi od angielskiego-stewing. Gulasz Szkocki prawdopodobnie powstał w XIX wieku(...)minut Kraj Pochodzenia – Szkocja Kalorie na porcję – 608 Białko – 23 Węglowodany – 78 Tłuszcze – 21 .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki – 1 kg Szynka

RafalCook
Placki ziemniaczane Dureny 43

placki ziemniaczane są znane zarówno w niemalże całej Europie Wschodniej, jak i w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Anglii czy też Izraelu. I chociaż placki ziemniaczane jak nazwa sugeruje, są z ziemniaka 😉, to każdy kraj ma swoją wersję. Różnią się techniką tarcia a przede wszystkim dodatkami. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego. Dane Techniczne Placków ziemniaczanych Dureny(...)minut Kraj Pochodzenia – Ukraina Kalorie na placka – 513 Białko – 17 Węglowodany – 61 Tłuszcze – 24.5 .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki – 1 kg Cebula

RafalCook
Pieczone ziemniaki (z piekarnika) 96

Zdecydowanie nasza ulubiona wersja ziemniaków. Ziemniaki pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym daniem (podane np. z dipami) lub dodatkiem do mięs. Ja lubię je w każdej wersji i cenie za prostotę wykonania:).  1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. 2. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni przez około(...)minut. 3. Po upieczeniu solimy.  ziemniaki, pieczone, z piekarnika, w piekarniku, zapiekane ziemniaki, obiad, dieta, fit, przepis, obiad, danie obiadowe, dania obiadowe

Szefowa kuchni
Bogactwo smaków kuchni szwajcarskiej 49

raclette”, czyli plaster sera o tej nazwie usmażony na małej, przeznaczonej do tej potrawy patelni (która również nosi nazwę „raclette”). Podaje się go na talerzu z dodatkiem pieczywa albo ziemniaków. W bogatszej wersji na talerzu może pojawić się także kiełbasa lub mięso. Czasem akompaniamentem dla sera są też piklowane lub konserwowe warzywa. Ziemniaki są popularnym warzywem wykorzystywanym w Szwajcarii(...)różne sposoby. Jednym z nich są na przykład grubo tarte placki „rosti” (przygotowywane z ziemniaków gotowanych bądź surowych) smażone z kiełbasą lub boczkiem i cebulą. W niektórych wariantach, zależnie od kucharza i kantonu, boczek bywa zastępowany serem, a całości może towarzyszyć jajko sadzone. Jeśli zdecydujemy się na placki bez żadnych dodatków, możemy je połączyć z treściwym gulaszem z cielęciny

ProstePesto.pl
Młode ziemniaczki pieczone. 65

mogę się nimi najeść.   Dziś proponuję młode ziemniaczki, pieczone w piekarniku. Niby nic,  a takie pyszne. Przyprawy możecie dowolnie modyfikować. Dodać takie jak lubicie.  Pieczone ziemniaki robię na różne sposoby. Tym razem tylko z przyprawami  i odrobiną oleju. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się pysznym daniem.  Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka przyprawy(...)ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego koperku  1 łyżka suszonego tymianku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić. Większe na ćwiartki,  a mniejsze na połówki. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia  żaroodpornego. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.  Polać olejem i ponownie delikatnie wymieszać.   Wstawić

Agusiowe smakołyki
Placki ziemniaczane. 86

Placki ziemniaczane każdy zna, ale nie zaszkodzi o nich przypomnieć.  Ze względu na to, że akurat jest sezon na młode warzywa, moje placki zrobiłam  z młodych ziemniaków.  Placki można jeść na słodko, lub pikantnie. Ja akurat nie lubię na słodko,  ale znam osoby które posypują cukrem i się zajadają.  Najbardziej lubię placki że śmietaną. Doprawiam(...)śmietanę solą i pieprzem,  czasem dodaję trochę jogurtu i nic więcej mi nie trzeba.  Składniki: 1 kg. ziemniaków 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli na czubku łyżeczki pieprzu olej do smażenia Wykonanie: Placki zrobiłam z młodych ziemniaków, ale dużych. Młodych ziemniaków  nie trzeba obierać. Można je dobrze wyszorować. Ja jednak obieram

Agusiowe smakołyki
Polskie jedzonko w szwedzkim wydaniu 69

przy tym niesamowicie smaczne i zdrowe. Poleciłam przepis na młodą kapustę koleżankom z pracy. Nie przypuszczały, że może być taka pyszna. Proszę, jaka niespodzianka! Kapusta, mielone i młode ziemniaki to taki tradycyjny polski obiad na lato . Dzisiaj przyrządziłam go nieco inaczej, po szwedzku. Zamiast mielonych usmażyłam falukorv. Falukorv to taka szwedzka parówkowa ale lepszej jakości. Jest to bardzo popularna kiełbasa(...)którą przed spożyciem należy usmażyć. Świetnie pasuje na kanapki ale i do ziemniaków. Dzieci w przedszkolu jedzą ją z makaronem i ketchupem. Okazało się, że falukorv świetnie się ma z suszoną kapustą i młodymi ziemniakami. Na tym talerzu jest wszystko co lubię. Przepadam za kapustą ale i za młodymi ziemniakami. Jem je sporadycznie ponieważ nie jadam zbytnio dużo węglowodanów. Natomiast

codojedzenia
Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą 125

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki. Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopytka, ale są dużo lepsze.   12 porcji 50 minut czas przygotowania Składnik: ·        ½ kg ziemniaków młodych ·        ½ główki kapusty(...)łyżeczka octu ·        ½ łyżeczki cukru ·        1 łyżka Vegety Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. 3.    Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz

Kulinarna Chwila
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 57

koniakowy). Ja tym razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny smak i doskonale pasuje do polędwiczek. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa. Miękkie i soczyste polędwiczki(...)śmietanki 18% lub 30% ½ łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano do wyboru ulubiona przyprawa: tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi lub zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz do podania: pieczone ziemniaki (pasują też gotowane oraz np. kasza bulgur) do podania: zielone warzywa – np. szparagi, fasolka szparagowa, brokuły Jeśli do polędwiczek podajemy pieczone ziemniaki obieramy je, myjemy, kroimy w grube frytki

Poezja smaku
Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem 66

Botwinka z ziemniakami i jajkiem Botwinka - pyszna zupa z botwiny z zimniakami, koperkiem i jajkiem.       Pyszna botwinka z ziemniakami i koperkiem . Zupa botwinkowa zabielana śmietaną z dodatkiem przecieru pomidorowego i pokrojonego w kostkę pomidora, podawana z jajkiem na twardo.       Botwinka to klasyczna wiosenna zupa z młodej botwinki, jest bardzo szybka, łatwa do wykonania(...)niedrogie. Ugotowanie zupy botwinkowej zajmuje około 30 minut, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Do przygotowania botwinki potrzeba niewielu głównych składników, są to: pęczki młodej, świeżej botwinki ziemniaki posiekany koperek marchewka bulion jarzynowy albo z kurczaka      Do zupy z botwiny można dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, śmietanę, ulubione przyprawy. Botwinka utrzymuje się doskonale

Moja Książka Kucharska
ZIEMNIAKI NADZIEWANE FARSZEM Z BOCZKU I CEBULI + FILMIK 67

Dzisiaj pomysł na ziemniaki nadziane farszem z dodatkiem boczku, cebuli, serka i przypraw. Ziemniaki po nadzianiu i upieczeniu smakują tak smacznie że chce się ich zjeść więcej i więcej. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich.  SKŁADNIKI :   7 sporych ziemniaków  20 dkg boczku wędzonego, parzonego 2 cebule 1 serek wiejski 200 g spory plaster masła(...)łyżki śmietany 18 %  sól, pieprz do smaku  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę żółty ser do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki myjemy, przecinamy na 2 połówki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i studzimy. Środek ziemniaka wydrążamy łyżeczką, pozostawiając łódkę do nadziania.  Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż wszystko ładnie się podpiecze

Kulinarne Fantazje Marioli
BARSZCZ CZERWONY Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 55

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami to zaraz po rosole i zupie pomidorowej ulubiona zupa mojej córki. Prosta a jakże smaczna i pożywna . Doskonale rozgrzewająca w chłodne dni. Kiedy tylko w warzywniaku zauważę świeże buraki , to zawsze je kupuję i gotuję tą że właśnie zupę . Uśmiech na twarzy mojej córki jest bezcenny :) Składniki na barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami(...)włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * sól * około 2,5 litra wody * 1 udo kurczaka Dodatkowo: * około 1 kg ziemniaków * 1 kiełbasa typu śląska * 1 cebula * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić pokrojoną włoszczyznę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście

Zrób to smacznie
PIEROGI RUSKIE 89

Czerwonej (Galicja Wschodnia). Swą nazwę zawdzięczają więc nie Rosji jak można by sądzić, a Rusi. (wikipedia) Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, a wypełnia farszem z potłuczonych ziemniaków, z dodatkiem sera i podsmażonej cebulki. Po ugotowaniu polewa się je tłuszczem z podsmażoną cebulką. I choć przeraziła mnie początkowo ilość użytej cebuli, przygotowałam jej zdecydowanie mniej, to w efekcie(...)bardzo sprężyste, nie powinno się kleić. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sobie farsz do pierogów. Wykorzystałam ziemniaki, które pozostały mi z poprzedniego dnia. Gdy ich nie mamy, musimy ugotować ziemniaki (ok. 600-700g nieobranych), w osolonej wodzie, następnie odsączyć je i lekko przestudzić. farsz: - 500g ugotowanych ziemniaków

Smaczne Zdrowe
Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej 97

Wczoraj w internecie natknęłam się na takie fajne pieczone ziemniaczki.  Zainteresowała mnie marynata zrobiona na jogurcie. Wcześniej piekłam ziemniaki  z masłem, lub olejem. Dlatego chętnie wypróbowałam ten przepis.  Ziemniaczki wyszły naprawdę smaczne. Jogurt dodał im fajnego posmaku.   Przepis znalazłam u Moniki na blogu Sio-smutki . Zajrzyjcie i poczytajcie, bo u mnie  są minimalne zmiany(...)Dałam trochę więcej jogurtu, majeranek zamieniłam  na tymianek, dodałam świeży koperek, ale nie dodałam rozmarynu.  Przyprawy można dostosować pod swój smak.  Składniki: 1 kg. ziemniaków  3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka tymianku 1 łyżka posiekanego koperku świeżego Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki

Agusiowe smakołyki
Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze 82

ugotować ziemniaki w szybkowarze oto temat dzisiejszego przepisu. Jeśli posiadacie szybkowar bardzo polecam wam ugotowanie w nim ziemniaków – wychodzą niczym gotowane na parze, zachowują swoje właściwości, witaminy nie uciekają do wody, w smaku są bogate i aromatyczne (smak nie rozwadnia się jak przy gotowaniu w wodzie). Największym jednak atutem tego rodzaju gotowania jest czas – tutaj zajmie(...)minut! JAK UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI W SZYBKOWARZE Ziemniaki wybieramy średniej wielkości, dobrze by były mniej więcej równe. Następnie ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy lub zostawiamy w mundurkach, ale dokładnie je szorujemy szczoteczką do warzyw. Potem do szybkowaru wlewamy ok 400-500ml wody, wstawiamy na dno metalową kratkę do gotowania na parze (jeśli nie mamy, nie wstawiamy). Następnie w szybkowarze

Dorota Smakuje