soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy , do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę(...)Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron
Bajeczna KuchniaPieczone ziemniaki Jest to tak banalny przepis, że trochę wstyd mi go tu umieszczać. Banalny i powszechnie znany, ale tak pyszny, że nikt nie powstydzi się podając właśnie pieczone ziemniaki na stole. Przygotowanie ziemniaków zajmnie Wam chwilkę. Wystarczy obrać, lekko obgotować, przeżucić do żaroodpornego naczynia, obtoczyć w naszych ukochanych ziołach i gotowe. Nie ważne jak i z czym podane(...)prostu wyśmienite. Składniki: około kg ziemniaków 3-4 łyżki oliwy sól morska świeżo mielony pieprz słodka czerwona papryka roztarty rozmaryn roztarty tymianek granulowany czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić dowolnie (u mnie w półksiężyce, ale mogą być talarki, kostka, co kto lubi). Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, włączyć ogień. Jak tylko woda zawrze, ziemniaki odlać i odparować
na moim stole...października gotowaliśmy ze znawczynią kuchni regionalnych Joanną Jakubiuk, szefową kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach. Warsztaty kulinarne "Znaj Ziemniaki" zorganizowała firma produkująca sadzeniaki Europlant , w studiu kulinarnym Little Chef w Warszawie. Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych . Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach(...)przepis poniżej :) Pączki drożdżowo ziemniaczane Receptura na pączki pochodzi z książki NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR , której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta Składniki: 500 g ugotowanych przetartych ziemniaków, 500 g mąki, 1 szklanka mleka, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, tłuszcz do smażenia, cukier, cynamon. Przygotowanie: Ziemniaki w mundurkach ugotować, obrać
SzczyptaSmaQziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)wyciskaliśmy sok z tartych ziemniaków 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: 0,5-1 kg. łopatki wieprzowej 1 szt. cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy majeranek 2-3 ząbki czosnku Do okraszenia: cebula i/lub boczek wędzony słonina Ugotowałam ziemniaki w łupinkach - najlepiej dzień wcześniej. Obrałam ze skórki. Przecisnęłam je przez praskę
potrawyregionalneDziś miały być na obiad pieczone ziemniaki. Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku i posypane pachnącymi ziołami. Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu... Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem. Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak(...)najlepiej świeży) ser lazur ser parmezan 2 łyżki śmietany 3-4 ząbki czosnku kiełbasa / boczek wędzony oliwa z oliwek Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek. Dodałam do niego pokruszony ser lazur. Dodałam śmietanę i pieprz. Wymieszałam
potrawyregionalneciepło, jak i na zimno, jako danie główne, przystawkę lub przekaskę. Wraz ze mną hiszpańską tortillę przygotowały Siaska i Maggie . Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża cebula 5-6 jajek sól, pieprz olej do smażenia (200-250ml) łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry grubości około(...)plastry przekroić na pół. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu lub garnku rozgrzać olej, delikatnie włożyć do niego ziemniaki i cebulę. Smażyć aż ziemniaki będą miękkie, upieczone, lekko złociste. Dokładnie odsączyć z tłuszczu, można wyłożyć na papierowy ręcznik, odczekać chwilę, aby przestygły. Do miski wbić jajka i delikatnie je roztrzepać, dodać usmażone ziemniaki i cebulę, doprawić solą i pieprzem
Codzienne Gotowanieniecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :) Puree z ziemniaków i kukurydzy z dodatkiem pieprzu cayenne ma tak genialny smak, że prawie połowę wyjadłam z miski :D Jest kremowe, lekko słodkie, z ostrym akcentem w postaci cayenne - w bardzo meksykańskim(...)stylu :) Całość przygotowuje się naprawdę prosto: w czasie gdy gotują się ziemniaki, miksujemy kukurydzę z mlekiem, obsmażamy filety, kroimy pomidory i mozzarellę na plastry, a na końcu do kukurydzy dodajemy rozgniecione ziemniaki - bach! do pieca i gotowe! Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty
Słodko-Słony Świat IlonyReibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane... Chrupiące i złociste na zewnątrz. O miękkim i pysznym wnętrzu. Smażone na oleju lub smalcu. Pyszna odmiana tradycji. Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 3 jaja; 5 łyżek mąki pszennej; 2 duże cebule; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat ); Sól; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Starte ziemniaki przełożyć na czystą ściereczkę i dobrze odcisnąć. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Odciśnięte wiórki ziemniaków przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną cebulę oraz przyprawy (do ziemniaków i sól - szczyptę) i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na patelni oleju (olej powinien sięgać ok. 1 cm wysokości patelni) smażyć z obu stron grube
Gospodyni MiejskaZapiekanka z ziemniaków i kiełbasy - łatwa propozycja na konkretny obiad. Proste składniki, pyszny efekt końcowy :) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 600 g ulubionej kiełbasy (u mnie krakowska) 3 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz(...)PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą
Moje Kuchenne Rewelacjewkładką, a zamiast majonezowego sosu dodaliśmy sos na bazie jogurtu naturalnego! Wyszło pysznie - krokieciki są deliktane w środku, chrupiące z zewnątrz i mocno koperkowe! Do zakochania! Składniki: 500 g ziemniaków - obranych, 300 g kalafiora, 2 żółtka, 175 g startej mozzarelli, startego parmezanu, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, świeża bazylia, jogurt naturalny, czosnek, oregano, sól, pieprz dodatkowo : mąka, 3 jajka, bułka(...)tarta lub panko Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a gdy już bedą miękkie odsącz je na sitku. Kalafiora podziel na różyczki i włóż do wody, w której gotowane były wcześniej ziemniaki, gotuj je od zagotowania przez około 3-4 minuty. Podobnie jak ziemniaki odsącz je na sitku i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki przy pomocy tłuczka do ziemniaków potłucz, a kalafiora
Plate of Joygrubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym je tym razem robiłam, ponacinałam je w kratkę ostrym nożem, na głębokość 3mm z obu stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy je w skórkach, myjemy, kroimy na kawałki większe niż do zupy. Wkładamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy ok 10-15 minut. Mają się tylko lekko podgotować(...)ugotować do miękkości. Na patelnię wlewamy olej, mocno go rozgrzewamy i wrzucamy odcedzone z wody i odparowane ziemniaki. Powinny być prawie całkowicie zakryte olejem. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do miękkości ziemniaków i mocnego zrumienienia z zewnątrz. Zajmie to około 15-20 minut. Po 10 minutach warto wrzucić (jeśli macie) gałązki świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat
Karo in the KitchenSkładniki: 800 g obranych ziemniaków, Półtora łyżki przyprawy do ziemniaków, półtora łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków (ok. półtora płaskiej łyżki - nie dawać zbyt dużo ponieważ będą zbyt słone). Dodać półtora łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Ziemniaki włożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagranego piekarnika(...)stopni i piec 30min. Pod koniec pieczenia można je odkryć by się lekko zarumieniły. Jeżeli nie masz przyprawy do ziemniaków, możesz użyć przyprawy uniwersalnej lub vegety, warzywka czy też samej soli dodając majeranek ( z pewnością dać mniej niż półtora łyżki, tak jak to było z przyprawą do ziemniaków). Smacznego
W kuchni u MonikiPomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło, odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)dobrze osuszyć, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne lekko naoliwić i poukładać ziemniaki i pieczarki. Posypać przyprawą. Na górę wyłożyć w kostkę lub w paski pokrojony boczek lub bekon i zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo
W kuchni u Monikiziemniaczki zazwyczaj są długo wyczekiwane i smakują wyśmienicie choćby z kubkiem kwaśnego mleka, ale nie zawsze są tak dobre, jakbyśmy tego chcieli. Znalazłam jednak na nie sposób :D Podgotowane ziemniaki marynuję niczym mięsko, a później do rękawa i do pieca! Posypane koperkiem smakują wtedy o niebo lepiej! Tak samo możemy postąpić z ziemniakami, które pozostały nam z wcześniejszego obiadu. Składniki(...)młodych ziemniaków 3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem Kujawski 2 płaskie łyżki przyprawy do ziemniaków Bella- Bis ok 15dkg pieczarek pęczek koperku Sposób przygotowania: Ziemniaki, które zostały nam z dnia poprzedniego najlepiej odgrzać. By były smaczne, wystarczy przełożyć je do rękawa do pieczenia, skropić olejem smakowym z czosnkiem oraz oprószyć przyprawą do ziemniaków. Dodać umyte pieczarki. Zamknąć szczelnie
Kuchnia w czekoladziepstrąga z grilla. I tylko pogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą(...)drobno posiekany koperek. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było na nich ani kropli wody. W garnku o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy
Karo in the Kitchen