Sałatka ziemniaczana z boczkiem , to bardzo sycące danie, które często przygotowuje na kolacje. Nie robię dużo sałatek z dodatkiem ziemniaków, zazwyczaj przygotowuję sałatkę warzywną, sałatkę śledziową albo właśnie jak teraz sałatkę ziemniaczaną z boczkiem . Bardzo lubię jej smak, nie zjadam jej dużo, bo i ziemniaki i boczek mają sporo kalorii. Świetnie nadaje się również do pracy, jeśli chcemy zjeść coś(...)sycącego a nie mamy możliwości odgrzania obiadu w piekarniku czy mikrofalówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem 700 g ziemniaków dowolnej odmiany, jednak najlepsze będą sałatkowe 150 g wędzonego boczku 1 mała cebula bądź 1/2 większej cebuli 5 ogórków kiszonych kilka listków natki pietruszki sól, pieprz Składniki na sos majonezowy 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego
Do Garów!niewymagający dużego nakładu pracy obiad dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Smakuje dobrze podana po prostu z ketchupem lub z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram ziemniaków, ważyłam po obraniu 4-5 białych kiełbasek 1/2 świeżej papryki 2 duże cebule opcjonalnie garść świeżego szpinaku ( ja miałam to użyłam ) ok 200 gram lub więcej dobrego sera żółtego(...)mozzarelli przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę, kiełbasę w plasterki ( ja swoją wcześniej obrałam ze skórki) ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak na półtwardo, następnie odlewamy i odstawiamy do odparowania aby lekko przestygły, następnie kroimy w talarki lub większą kostkę, cebulę podsmażamy wraz z kiełbasą kilka minut
Blog kulinarny S9.PLjego super mocy Warto włączyć jarmuż do swojej zimowej diety. Oto wybrane przepisy z jarmużem: Zimowa zupa z jarmużem Koktajl z jarmużu i jabłek Koktajl z jarmużu i ananasa ZIEMNIAK Na ziemniaki jest sezon cały rok. To warzywo towarzyszy nam powszechnie i na co dzień i stanowi tło do innych warzyw, a zdecydowanie zasługuje na to, by być bardziej doceniane(...)Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany, ale nadal posiada moc składników odżywczych: zawiera wapń
WiszniówkaZupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną zamienia w lekkie danie pachnące wiosną. Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną Podkarpacia. Zupa koperkowa(...)ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 filet z kurczaka lub udko 3 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki liść selera 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy filet z kurczaka, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Obrane marchewki i pietruszki
Trzeci talerzpaluszky – kuchnia podkarpacka Łemkowie to wschodniosłowiańska grupa etniczna, w Polsce zamieszkująca głównie obszar Beskidu Niskiego oraz zachodnich krańców Bieszczadów i wschodnich krańców Beskidu Sądeckiego. Podstawą wyżywienia dawnych Łemków były ziemniaki, kiszona kapusta, mąka pszenna i owsiana oraz kasza owsiana i jęczmienna. Kuchnia łemkowska jest typową kuchnią karpacką, gdzie tradycyjna rusińska kuchnia chłopska wzbogacona była wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi(...)powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym masłem, podsmażoną cebulą lub posypane białym serem albo bryndzą. Haluszky sprawdzą
Trzeci talerzChoć młode wersje warzyw na ogół smakują lepiej niż dojrzali „osobnicy”, to ziemniaki zdają się tu bić wszystkie inne warzywa na głowę. Te małe, słodkie bulwy są wyborne pod każdą postacią, będąc zarazem istną skarbnicą składników odżywczych. A jeśli szukacie nowego, inspirującego pomysłu na ich podanie, to spróbujcie poniższej szybkiej i prostej sałatki, w której ziemniaki znakomicie zrównoważą wytrawny(...)tłuszczów, a szpinak wielu witamin i minerałów. Jakby tego było mało, sałatka smakuje po prostu fantastycznie – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 2 porcje: około 200 – 250 g młodych ziemniaków 2 spore garście młodego szpinaku około 6 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 szalotka dressing musztardowy: 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1/2 – 1 łyżeczka miodu
Even Better Foodświętach zostały ugotowane ziemniaki. Zrobimy pyszne kluseczki. Do klusek z ziemniaków może być poświąteczna kapusta. Albo poprostu zeszklona na oleju cebulka czy posmażona kiełbasa. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana lub pszenna osolona woda z olejem Jeśli chodzi o proporcje to mąki wsypujemy jedna czwartą ilości ziemniaków. Już wyjasniam jak to zrobić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy nawet blenderem. Ugniatamy(...)misce i dzielimy na 4 części. Jedną ćwiartkę przekładamy na pozostałe trzy i w powstałe miejsce wsypujemy mąkę do wysokości ziemniaków. Mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na małe kuleczki. Do wrzącej w dużym garnku wody wsypujemy 2 łyżki soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Jeśli ziemniaki były posolne podczas gotowania możemy mniej posolić wodę na kluski. Teraz wrzucamy
prawdziwe jedzeniekluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis na sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski robimy z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Ugotowane i utłuczone ziemniaki rozprowadzamy w garnku na płasko, dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, odłożone ziemniaki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości
KardamonovyZupa grzybowa z suszonych i mrożonych grzybów. Zupa grzybowa z ziemniakami, nasz ulubiony przepis na klasyczną zupę ze świeżych lub mrożonych grzybów (borowików albo podgrzybków) pozostaje niezmieniony od wielu lat. Sekretem jej wspaniałego smaku jest dodatek kilku drobno pokrojonych suszonych grzybów. Dodają jej mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru. Zupa grzybowa 10 g suszonych borowików 500 g grzybów(...)porze roku mrożonych borowików np. Leśne Skarby około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 400-500 g ziemniaków 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku garść posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany 18% Uwagi do przepisu: Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą
Cztery Fajerypodać na wigilijny czy świąteczny stół. Szczerze polecam ten przepis, wszyscy goście będą mile zaskoczeni. Wszystkich, którzy nie boją się kreatywnej kuchni, zapraszam do przepisu. Składniki 1 kg obranych ziemniaków 2 łyżki octu balsamicznego słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 700 g filetów rybnych konfitura morelowa 1 główka czosnku świeże zioła: bazylia, rozmaryn, oregano zielona pietruszka(...)sól, pieprz, słodka papryka w proszku Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i obgotować w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzić. Pomidory pokroić w cienkie paski, olejem z pomidorów posmarować blachę. Ziemniaki włożyć do miski, skropić olejem z pomidorów, dodać przyprawę do ziemniaków, pomidory, ocet balsamiczny i wymieszać. Wysypać na blachę z piekarnika i zapiekać około 30 minut w 200 stopni
gotuj ze mnąminionych wakacji. Wiadomo, że jak wybieramy się nad Bałtyk na naszym talerzu musi się pojawić naturalnie ryba. Dziś na moim talerzu smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami. Powiem Wam, że to jest idealne połączenie: chrupiące rybki, intensywny czosnkowy sos i paprykowe ziemniaki. 21 listopada przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to zostało ustanowione, aby uświadomić ludziom(...)dzisiejszym wpisie poczytacie również na temat zrównoważonego rybołówstwa i o tym jak nasze codzienne wybory mają wpływ na środowisko. Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami Zrównoważone rybołówstwo - co to znaczy? Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, a także
Kulinarne przygody GatityMasz w lodówce kilka ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego? Frittata to przepis, który pozwoli Ci zużyć nadmiar tych warzyw i zamienić je w przepyszne danie. Frittata to przepis pochodzący z Włoch . Danie to bazuje na jajkach i przypomina nieco omlet, ale jest jednak pewna znaczna różnica: frittata wypełniona jest warzywami, spośród których najchętniej używane są ziemniaki. Frittata z warzywami(...)idealne danie do spożytkowania warzyw już nie pierwszej świeżości, albo ziemniaków, które zostaną nam z obiadu z dnia poprzedniego. Gdy nie mam weny na gotowanie skomplikowanego obiadu, przy okazji też nie chcę wyrzucać warzyw, to robię frittatę! Jeśli interesują Cię takie właśnie rozwiązania zero waste w kuchni, koniecznie zerknij też na mój przepis na szybkie placki z kaszy gryczanej
Wiszniówkazimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól ( kłodawska lub himalajska(...)drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę
PaleoSMAKkiszonej kapuście. To połączenie jest dosyć znane, ponieważ wielokrotnie do tradycyjnych schabowych podaję surówkę z kiszonej kapusty lub kiszoną kapustę duszoną. Przygotowując schab duszony w kiszonej kapuście razem z ziemniakami mamy cały obiad w jednym naczyniu. To danie możemy przyrządzić dzień wcześniej, a następnego dnia dołożyć tylko ziemniaki, wstawić do piekarnika i gotowe! U mnie schab duszony w kiszonej kapuście(...)podałam na obiad, ale jeżeli pominiemy ziemniaki to sprawdzi się on również na kolację czy przyjęcie imieninowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście: około 800 g schabu bez kości 700 g kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku sól, pieprz
Danka Pichci