być go dużo, a sekret jego smaku tkwi w proporcjach. I nie ma jednych konkretnych proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę. Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać(...)miękkie, elastyczne ciasto, które można cienko rozwałkować, ale się nie rwie i nie rozkleja przy gotowaniu. Farsz, który od zawsze najbardziej mi smakował, przygotowywany jest z niemal równych proporcji ziemniaków i białego sera (z niewielką przewagą ziemniaków). Do farszu dodaję podsmażoną na maśle cebulkę razem z masłem, na którym się podsmażała. Ponieważ biały ser dodaję do ziemniaków, które są jeszcze
Trzeci talerzDzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)siekanej bazylii 2 duże garście świeżej siekanej natki pietruszki 2 łyżeczki maggi sól pieprz Pozostałe składniki (4 porcje): kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty
Smak mojego domuJeżdżąc na rowerze po podwarszawskich miejscowościach czuję dym z ognisk. Znam zapach i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem. 2 duże ziemniaki ser ( u mnie owczy) pieprz sól kminek kiszona kapusta tymianek oliwa Ziemniaki owiń(...)ognisku lub w piekarniku ok 60 minut. Miękkie przetnij na pół. Wydrąż środki nie uszkadzając skórek. Do miąższu dodaj starty ser i kminek. Wymieszaj. Nadziej skórki z ziemniaków. Jeśli robisz opcję z piekarnika, ułóż połówki pod grillem i zapiecz. Jeśli jesteś szczęściarzem i olisz ognisko, połówki ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka cementytów ponad
AZgotuj!naprawdę nie jest przepis, ale raczej pomysł, sposób podania ziemniaków, który także podpatrzyłam u Ali w Londynie. Ziemniaki zyskują bardzo ciekawy smak, który idealnie komponuje się z różnymi daniami. Świetnie pasuje do pieczonego łososia oraz potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się także ze wszystkimi daniami z dodatkiem pomidorów. Zresztą – ile ludzi, tyle smaków, więc każdy z was musi(...)ocenić, z czym chcecie je zjeść i co wam będzie smakowało. Naprawdę zachęcam, spróbujcie. Składniki: • ziemniaki (białe, raczej sypkie) • świeża bazylia (listki) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. 2. Listki bazylii posiekać. 3. Ugotowane ziemniaki odcedzić. 4. Garnek przykryć pokrywką i kilka razy bardzo energicznie nim potrząsnąć, aby ziemniaki utłukły się na mniejsze
W mojej kuchniKonkurs stworzony przez #myVictorinox zmobilizował mnie do bliższego zapoznania się z kuchnią Szwajcarii, krainą kojarzącą mi się z serem, kiełbasą i ziemniakami do tej pory. Okazało się, że nic bardziej mylnego. W poszukiwaniu inspiracji na kuchni Szwajcarskiej, które na dodatek będą kojarzyły mi się z latem natknęłam się na danie idealne. Capuns, czyli szwajcarskie gołąbki przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny(...)nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam
Mango Papajazdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata,a mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni. Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej 2 jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże(...)zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz czas na najgorszą część, a mianowicie tarcie ziemniaków, szczególnie dla tych, którzy nie posiadają żadnego pomocnego ku temu urządzenia i muszą to robić analogicznie, czyli ręcznie. Tak jak nasze babcie. Pamiętajcie uważajcie na palce! Końcówkę ziemniaka warto sobie nabić na widelec lub po prostu
Karczma Honoriettywiem, w takie kulinarne podróże warto wybrać się zawsze, a dzisiaj poznajemy smaki Szwajcarii wszystko dzięki akcji Victorinox , jak już wspomniałam wcześniej w postach, kuchnia szwajcarska to przede wszystkim ziemniaki i sery…no i może dobre czekolady :D Kuchnia ta nie jest lekkostrawna to fakt, ale w miarę prosta i tak samo prosta jest ta zapiekanka ale wiecie(...)jaka dobra? Ziemniaki pochłonęły tłuszcz z masełka i szynki prosciutto, a sery się ciągną i ciągną. Można dać się ponieść wyobraźni i modyfikować ją w zależności od swoich ulubionych smaków, ja dałam młodziutką cukinię ze swojego ogródka, zjedzą i dzieci i dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna
Wanilia i KardamonFritatta z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku! Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszne i proste danie, posiłek idealny na lato bo wymaga bardzo mało wysiłku, jest pyszny, pożywny, smakuje całej rodzinie i w dodatku w prosty sposób możesz go modyfikować i przygotować na różne sposoby. Do przygotowania tego dania, potrzebujesz dobrej jakości kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym(...)uzyskasz fritattę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na fritattę! Polecam! PRZEPIS NA FRITATTĘ SKŁADNIKI: - 8 sporych młodych ziemniaków - 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 jajka - sól, pieprz - dymka - 3 łyżki masła - 2 łyżki oliwy - 1/3 szklanki mleka opcjonalnie
SMYKWKUCHNIprzepis jest tak banalny, że po skosztowaniu tych kotlecików trudno w to uwierzyć, że naprawdę to są trzy główne składniki: ziemniaki, szpinak i mąka. Naprawdę w jednym obiedzie przemyciłam dzieciakowi 5 warzyw, bo podałam te kotleciki z młodą marchewką i fasolką szparagową, oczywiście wszystko ugotowałam na parze, no bardziej fit to się chyba nie da Taki obiad to jest dobre(...)rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, bo ziemniaki można spokojnie ugotować dzień wcześniej, a samo ich przygotowanie zajmuje max 15 minut. Jest to druga potrawa w tym tygodniu , którą uwaga: pochwaliła moja mama i chciała przepis, więc albo osiągnęłam już mistrzostwo w gotowaniu albo Ona się starzeje i już wszystko smakuje jej jednakowo Te kotleciki, czy tez klopsy są mięciutkie
greenscarfNajlepsze są spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Miałam ochotę na połączenie młodych ziemniaków z pomidorami pelati i tak powstał szybki, ale bardzo konkretny w smaku gulasz. Bez grama mięsa, ale zupełnie nie odczujecie jego braku. Dlaczego? Zawarte w ciecierzycy białko, z powodzeniem zastępuje w tym daniu mięso, którego nie lubię. Ten obiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze(...)lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Skusicie się na taki letni obiad? Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą / 2 porcje Składniki: 200 g młodych ziemniaków 400 ml pomidorów pelati w puszce 2 ząbki czosnku 2 garście żółtej fasolki
Moja smaczna kuchniaCześć Dzisiaj będzie przepis na bardzo smaczne kotlety z ziemniaków. Ze mnie jest typowa pyra, więc przepadam za ziemniakami w każdej postaci. Więc poniższy przepis jest dla mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania(...)rondelek, tarkę jarzynową, praskę lub tłuczek do ziemniaków, durszlak, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (na 10 kotlecików): 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebulę, 1 łyżkę masła, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, bułkę tartą, olej, Sos pieczarkowy: 600-700 g pieczarek, 1 cebulę, 2 łyżki masła, 1 marchew 1 mniejszą pietruszkę, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, 2 szklanki
blog.moje-pasje.infoTortilla Hiszpańska to nic innego jak omlet z ziemniakami. Kombinacji może być tyle ile tylko podpowie Wam wyobraźnia. Dodajcie mięso, warzywa lub krewetki. Można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków, lub ziemniaków które pozostały wam z wczorajszego obiadu. Szybka i pyszna . Idealna dla zabieganych, zapracowanych czy tych z Was którzy nie lubią przesiadywać w kuchni. Koniecznie wypróbujcie ! Porcja(...)patelnie o średnicy 17 cm 5 średnich ziemniaków 5 jaj 2 łyżki oliwy 3 plasterki szynki gotowanej pokrojone w paseczki sól, pieprz. Dodałam też trochę świeżej kolendry i suszone chili. Ugotowane ziemniaki (nie rozgotowane) pokrój w paseczki. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj szynke i chwilkę smaż. Odstaw do miseczki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjest w towarzystwie rolady wołowej i modrej/czerwonej kapusty. Mowa oczywiście o kluskach śląskich Kluski śląskie lub jak na śląsku zwykło się na nie mawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor. Cała tajemnica idealnego ciasta na kluski kryje się w proporcjach(...)nich więcej w przepisie poniżej), dzięki nim Wasze kluski zawsze będą idealnie sprężyste. Kluski śląskie około 70 sztuk Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (w proporcji 1:4 w stosunku do zimniaków) 1 jajko sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub wrzucamy do maszynki do mielenia. Płasko ugniatamy
PatiGotujeopakowanie świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku kawałek masła kawałek o grubości ok 2 cm sera feta świeżo zmielona sól, u mnie jak zawsze różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz Ziemniaki: 3 niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony(...)imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszyć. Następnie kroję w ósemki. W małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy oprócz soli i maczam
Blondynka GotujePiękne i słoneczne dni zazwyczaj spędzamy poza domem, dlatego posiłki przyrządzamy na szybko. Tym razem zrobiliśmy szybką zapiekankę 'na winie', czyli... ziemniaki, parówka i cebula - to wszystko czego potrzebujemy, by wykonać szybki i smaczny obiad. Składniki: ziemniaki 1 cebula parówki ser Ilość ziemniaków i parówek zależy od tego jakie duże masz naczynie żaroodporne. Sos: 200 ml śmietany 1 łyżeczka(...)Jeżeli masz w domu fix knorr np. do zapiekanki, czy lasagne - możesz go użyć również. Sos możesz zrobić według swojego uznania, ja za każdym razem robię inny. Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, następnie kroimy na cienkie plasterki. 2. Cebulę podsmażamy na patelni. 3. Parówki kroimy na plasterki. 4. Układamy według kolejności: ziemniaki, cebula, parówka, na to kolejna warstwa - ziemniaki, cebula, parówka
My World by Dagmara Rek