ziemniaki - 38421 przepisów (strona:136/2562)

Zapiekanka ziemniaczana 95

pomysł może służyć albo jako samodzielne danie albo jako dodatek, zamiast tradycyjnych ziemniaków. Pomyślałam sobie, że dawno nie robiłam żadnej zapiekanki a byłam pod wpływem Julii Child i jej pomysłów na francuską kuchnię, więc postanowiłam pójść tym tropem. Może to być pomysł też na spędzenie kreatywne czasu z dzieckiem bo moje , w wieku, w ktorym można kroić, siekało, kroiło(...)układało kolejne warstwy. Porcja dla 5 osób. Zapiekanka ziemniaczana - 4 duże ziemniaki - ok 50 g masła - jedna czerwona papryka - 100 g startego  żółtego sera - jaki macie. - pęczek szczypiorku - garść posiekanego koperku ( u mnie z zamrażarki, bo świeżego jeszcze nie ma) - szklanka mleka ( ok.250ml) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa , czosnek Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry - nie za grube. Można

Kuchnia Pełna Emocji
Kluski ziemniaczane nadziewane 120

Mięciutkie kluski ziemniaczane nadziewane farszem ruskiem z dodatkiem szałwii okraszone cebulką. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków skrobia ziemniaczana (ilość wyjaśniona w przepisie) 1 łyżeczka płaska soli (jajko) Nadzienie: kostka  sera (250 gram tłusty) cebula olej rzepakowy 5 ugotowanych średnich  ziemniaków sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki suszonej szałwii sól i pieprz do smaku Okrasa(...)cebula olej rzepakowy kminek zioła np. listki szałwii Ziemniaki do farszu i na kluski ugotować razem w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, te na farsz do osobnego naczynia. Wystudzić. Ziemniaki przeznaczone na kluski ugnieść w misce, podzielić na czerty równe części. Jedną ćwiartkę odłożyć a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzupełniły miejsce po odjętych ziemniakach. Można wbić

AZgotuj!
CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH 74

masz ochotę na frytki, a zostały Ci ziemniaki w mundurkach z obiadu.. Składniki: ziemniaki olej do smażenia ugotuj ziemniaki w mundurkach wystudzone ziemniaki zgnieć na grubość ok 1,5-2cm (najlepiej połóż na ziemniaku łopatkę i ją czymś dociśnij) zgniecione ziemniaki smaż z obu stron na średnim ogniu aż będą chrupiące podaj jako dodatek do posiłku lub przekąskę(...)Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Zupa ziemniaczana z bobem i kiełbaską 95

u0142\u00f3cona g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-ziemniaczana.jpg","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["b\u00f3b","fasolka","frankfurterki","kartoflanka","kartofle","kie\u0142basa","ziemniaki","zupa","zupa z ziemniakami","zupa ziemniaczana"],"datePublished":"2020-04-15T16:36:27+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"75 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1 litr bulionu jarzynowegolub jarzynowo(...)u0142owego","300 g ziemniak\u00f3wmniejszej wielko\u015bci","100 g bobu(mo\u017cna u\u017cy\u0107 mro\u017conego)","1 cebula","100 g kie\u0142basy (u\u017cy\u0142amkie\u0142basek frankfurterek)","50 ml g\u0119stej \u015bmietany12 lub 18 %","suszony majeranek, pieprz i s\u00f3l"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Kie\u0142baski i cebulk\u0119 pokroi\u0107 w kostk\u0119 i zeszkli\u0107, uwa\u017caj

ProstePesto.pl
Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem 101

ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to zestawienie to dla mnie i mojego męża "niebo w gębie". Na 8 placków: 1 kg ziemniaków 1/2 pęczka koperku. 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ponad to: 300 g gęstego jogurtu naturalnego 150 g wędzonego łososia Olej do smażenia  Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie musimy do placków dodawać mąki. (Jeżeli masz wyciskarkę wolnoobrotową użyj jej tak jak ja. Nie trzeba wtedy odciskać ziemniaków, wyciskarka zrobi

Krylowa Kuchnia
Morlińskie gofry ziemniaczane 102

Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy Morliny z szynki. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy.  Dodatek kiełbasy Morlińskiej z szynki, sprawia, że gofry są sycące. Zawartość mięsa w kiełbasie to aż 80%, a sama kiełbasa(...)minut. Potrawa świetnie nadaje się dla gości, na pewno będą zaskoczeni tak niezwykłymi goframi:) Chcesz zobaczyć więcej niebanalnych pomysłów na kiełbaski Morliny? Odwiedź  https://morliny.pl 1 kg obranych ziemniaków  2 kiełbasy z szynki Morliny 2 jajka L   2 małe cebule lub 1 duża 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krylowa Kuchnia
PIECZONA KACZKA W JABŁKACH Z TYMIANKIEM 99

grzanie dół, ostatnie 15 minut + termoobieg. *ważne czosnek pieczemy w łupinie dzięki czemu nie spali się. Po upieczeniu rozcinamy łupinę i mamy idealny kremowy czosnek do mięsa lub do ziemniaków, kaszy czy chleba w zależności z czym podajesz kaczkę. PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Z TYMIANKIEM I CZOSNKIEM - około 7- 8 młodych podłużnych i dość sporych ziemniaków (wybierz te odmiany żółtej, białe(...)smakują tak dobrze i gorzej się pieką ze względu na niższą zawartość skrobii) - 4-6 ząbków czosnku - 3 łyżki olej rzepakowy - 2 łyżki masło - sól morska - świeży tymianek Ziemniaki obierz ze skórki, potnij na ćwiartki. Polej olejem, masłem, posyp tymiankiem świeżym, dodaj czosnek w łupinach. Całość pieczemy w wysokiej temp. 230-240° C Ziemniaki pieczemy aż będą złote.  Celowo

SMYKWKUCHNI
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 77

Idealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać(...)środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania 30 minut + pieczenie Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą: 550 g ugotowanych ziemniaków 550 g mąki pszennej 150 g masła 3 jajka 50 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu lub wódki Dodatkowo: 250 - 300 g marmolady  3 - 4 łyżki

Kuchcik gotuje
Przepis dnia: Pieczone udka z ziemniakami i pomidorkami 193

Pieczone udka z ziemniakami zrobi każdy, nawet jeśli niespecjalnie umie gotować. Jest to też idealne danie dla leniwych, bo nie wymaga właściwie pracy. Czas: 1 godzina Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Skórka na pieczonych udkach jest chrupiąca, a mięso bardzo delikatne Pieczone udka z ziemniakami to danie tyleż proste co niesamowicie smaczne. Kurczak jest przypieczony i bardzo aromatyczny(...)posiekaną z grubsza cytrynę, z której został wyciśnięty sok. Marynata do kurczaka nabiera tym samym jeszcze głębszego, cytrynowego smaku. Możesz dodać kawałki cytryny wraz z udkami do naczynia z ziemniakami i szalotką. Przepis na pieczone udka pochodzi z serwisu Simplerecipes.com. Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon) Sok z 1 cytryny 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki

Niedzielny kucharz
Śledzie pod pierzynką – przepis 82

dodatku chcesz zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbuj ten przepis. Śledzie pod pierzynką Składniki: 500g fileta śledziowego  solonego Matjas, 2 buraki ćwikłowe, 4 jajka, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 cebula, 5 ogórków kiszonych, 100g sera żółtego, Sok z cytryny, Majonez, jogurt naturalny grecki, musztarda, Sól, pieprz, natka pietruszki Śledzie pod pierzynką Przygotowanie: Filety  śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy(...)następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze z 1h (długość moczenia zależy jakiej słoności chcemy mieć śledzie). Śledzie kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki

Księga-Smaku
Przepis dnia: Zdrowe kopytka z batatów 80

Kopytka z batatów to danie, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów. Czas : 50 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 2 Kopytka z batatów sa bardzo delikatne, lekko słodkie i świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami, np. z sałatą skropioną sokiem z cytryny Bataty(...)zdrowe warzywa będące prawdziwą kopalnią prowitaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zwalczać wolne zarodniki. Słodki ziemniak jest też bogaty w witaminy z grupy B, które mają z kolei korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, działają kojąco na stres, redukują zmęczenie. Bataty mają niski indeks glikemiczny i generalnie są mało kaloryczne, bo w 100 g. ziemniaka jest nieco ponad

Niedzielny kucharz
Krem z ziemniaków 97

Krem z ziemniaków to bodaj najłatwiejsza spośród różnych zup - kremów. Zawiera mało składników, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a zimową porą dobrze rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Jest sycąca mimo braku klusek czy dodatków pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 4 porcje): 0,5 kg ziemniaków pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia wrzątek czarnuszka Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)Dobrze wypłukać. W garnku o grubym dnie rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Wrzucić do garnka ziemniaki i kozieradkę. Obsmażyć je lekko, ale uważać, by nie zmieniły koloru.  Ziemniaki zalać wodą (powinno być jej ok. 1 cm powyżej ziemniaków). Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości. Potem zestawić z palnika i odstawić do lekkiego ostudzenia. Ziemniaki zmiksować

Weekendy w domu i ogrodzie
Zacierka ze słoniną i śmietaną (polewka) 88

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na potrawę, na której właściwie się wychowałam. Jest to zacierka. Polewka z rwanymi kluskami i ziemniakami, okraszona topioną słoninką z zarumienioną cebulą i kleksem śmietany. W zakładce „o mnie” można przeczytać skąd pochodzę i gdzie się wychowałam. Przypomnę tylko, urodziłam się w podlubelskiej wsi i wciąż tu mieszkam. Wychowałam się na jedzeniu(...)typowym na wsi dla lat 70/80. Dominowały ziemniaki, chociaż korci mnie napisać kartofle Dominowała również mąka i jeśli było tzw. świniobicie jakieś mięsko od czasu do czasu, ale to rzadko raczej w okolicach świąt. Rodzicie trzymali też krówkę w obórce i kurki w kurniku. Była normalna gospodarka. Biegało się w połatanych ubraniach po kimś nawet nie znanym, bo ubrania były

Pieprzyć z Fantazją