masz ochotę na frytki, a zostały Ci ziemniaki w mundurkach z obiadu.. Składniki: ziemniaki olej do smażenia ugotuj ziemniaki w mundurkach wystudzone ziemniaki zgnieć na grubość ok 1,5-2cm (najlepiej połóż na ziemniaku łopatkę i ją czymś dociśnij) zgniecione ziemniaki smaż z obu stron na średnim ogniu aż będą chrupiące podaj jako dodatek do posiłku lub przekąskę(...)Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comu0142\u00f3cona g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-ziemniaczana.jpg","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["b\u00f3b","fasolka","frankfurterki","kartoflanka","kartofle","kie\u0142basa","ziemniaki","zupa","zupa z ziemniakami","zupa ziemniaczana"],"datePublished":"2020-04-15T16:36:27+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"75 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1 litr bulionu jarzynowegolub jarzynowo(...)u0142owego","300 g ziemniak\u00f3wmniejszej wielko\u015bci","100 g bobu(mo\u017cna u\u017cy\u0107 mro\u017conego)","1 cebula","100 g kie\u0142basy (u\u017cy\u0142amkie\u0142basek frankfurterek)","50 ml g\u0119stej \u015bmietany12 lub 18 %","suszony majeranek, pieprz i s\u00f3l"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Kie\u0142baski i cebulk\u0119 pokroi\u0107 w kostk\u0119 i zeszkli\u0107, uwa\u017caj
ProstePesto.plilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to zestawienie to dla mnie i mojego męża "niebo w gębie". Na 8 placków: 1 kg ziemniaków 1/2 pęczka koperku. 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ponad to: 300 g gęstego jogurtu naturalnego 150 g wędzonego łososia Olej do smażenia Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie musimy do placków dodawać mąki. (Jeżeli masz wyciskarkę wolnoobrotową użyj jej tak jak ja. Nie trzeba wtedy odciskać ziemniaków, wyciskarka zrobi
Krylowa KuchniaDziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy Morliny z szynki. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy. Dodatek kiełbasy Morlińskiej z szynki, sprawia, że gofry są sycące. Zawartość mięsa w kiełbasie to aż 80%, a sama kiełbasa(...)minut. Potrawa świetnie nadaje się dla gości, na pewno będą zaskoczeni tak niezwykłymi goframi:) Chcesz zobaczyć więcej niebanalnych pomysłów na kiełbaski Morliny? Odwiedź https://morliny.pl 1 kg obranych ziemniaków 2 kiełbasy z szynki Morliny 2 jajka L 2 małe cebule lub 1 duża 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krylowa Kuchniagrzanie dół, ostatnie 15 minut + termoobieg. *ważne czosnek pieczemy w łupinie dzięki czemu nie spali się. Po upieczeniu rozcinamy łupinę i mamy idealny kremowy czosnek do mięsa lub do ziemniaków, kaszy czy chleba w zależności z czym podajesz kaczkę. PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Z TYMIANKIEM I CZOSNKIEM - około 7- 8 młodych podłużnych i dość sporych ziemniaków (wybierz te odmiany żółtej, białe(...)smakują tak dobrze i gorzej się pieką ze względu na niższą zawartość skrobii) - 4-6 ząbków czosnku - 3 łyżki olej rzepakowy - 2 łyżki masło - sól morska - świeży tymianek Ziemniaki obierz ze skórki, potnij na ćwiartki. Polej olejem, masłem, posyp tymiankiem świeżym, dodaj czosnek w łupinach. Całość pieczemy w wysokiej temp. 230-240° C Ziemniaki pieczemy aż będą złote. Celowo
SMYKWKUCHNIIdealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać(...)środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania 30 minut + pieczenie Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą: 550 g ugotowanych ziemniaków 550 g mąki pszennej 150 g masła 3 jajka 50 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu lub wódki Dodatkowo: 250 - 300 g marmolady 3 - 4 łyżki
Kuchcik gotujePieczone udka z ziemniakami zrobi każdy, nawet jeśli niespecjalnie umie gotować. Jest to też idealne danie dla leniwych, bo nie wymaga właściwie pracy. Czas: 1 godzina Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Skórka na pieczonych udkach jest chrupiąca, a mięso bardzo delikatne Pieczone udka z ziemniakami to danie tyleż proste co niesamowicie smaczne. Kurczak jest przypieczony i bardzo aromatyczny(...)posiekaną z grubsza cytrynę, z której został wyciśnięty sok. Marynata do kurczaka nabiera tym samym jeszcze głębszego, cytrynowego smaku. Możesz dodać kawałki cytryny wraz z udkami do naczynia z ziemniakami i szalotką. Przepis na pieczone udka pochodzi z serwisu Simplerecipes.com. Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon) Sok z 1 cytryny 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki
Niedzielny kucharzdodatku chcesz zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbuj ten przepis. Śledzie pod pierzynką Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 2 buraki ćwikłowe, 4 jajka, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 cebula, 5 ogórków kiszonych, 100g sera żółtego, Sok z cytryny, Majonez, jogurt naturalny grecki, musztarda, Sól, pieprz, natka pietruszki Śledzie pod pierzynką Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy(...)następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze z 1h (długość moczenia zależy jakiej słoności chcemy mieć śledzie). Śledzie kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki
Księga-SmakuKopytka z batatów to danie, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów. Czas : 50 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 2 Kopytka z batatów sa bardzo delikatne, lekko słodkie i świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami, np. z sałatą skropioną sokiem z cytryny Bataty(...)zdrowe warzywa będące prawdziwą kopalnią prowitaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zwalczać wolne zarodniki. Słodki ziemniak jest też bogaty w witaminy z grupy B, które mają z kolei korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, działają kojąco na stres, redukują zmęczenie. Bataty mają niski indeks glikemiczny i generalnie są mało kaloryczne, bo w 100 g. ziemniaka jest nieco ponad
Niedzielny kucharzKrem z ziemniaków to bodaj najłatwiejsza spośród różnych zup - kremów. Zawiera mało składników, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a zimową porą dobrze rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Jest sycąca mimo braku klusek czy dodatków pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 4 porcje): 0,5 kg ziemniaków pół łyżeczki kozieradki sól pieprz olej do smażenia wrzątek czarnuszka Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)Dobrze wypłukać. W garnku o grubym dnie rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Wrzucić do garnka ziemniaki i kozieradkę. Obsmażyć je lekko, ale uważać, by nie zmieniły koloru. Ziemniaki zalać wodą (powinno być jej ok. 1 cm powyżej ziemniaków). Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości. Potem zestawić z palnika i odstawić do lekkiego ostudzenia. Ziemniaki zmiksować
Weekendy w domu i ogrodzieChciałam się z Wami podzielić przepisem na potrawę, na której właściwie się wychowałam. Jest to zacierka. Polewka z rwanymi kluskami i ziemniakami, okraszona topioną słoninką z zarumienioną cebulą i kleksem śmietany. W zakładce „o mnie” można przeczytać skąd pochodzę i gdzie się wychowałam. Przypomnę tylko, urodziłam się w podlubelskiej wsi i wciąż tu mieszkam. Wychowałam się na jedzeniu(...)typowym na wsi dla lat 70/80. Dominowały ziemniaki, chociaż korci mnie napisać kartofle Dominowała również mąka i jeśli było tzw. świniobicie jakieś mięsko od czasu do czasu, ale to rzadko raczej w okolicach świąt. Rodzicie trzymali też krówkę w obórce i kurki w kurniku. Była normalna gospodarka. Biegało się w połatanych ubraniach po kimś nawet nie znanym, bo ubrania były
Pieprzyć z FantazjąBardzo często kiedy obieram ziemniaki na obiad celowo podwajam porcję, aby na drugi dzień przygotować ziemniaczane kotlety. Jest to również świetny pomysł, jeżeli z jakiegoś innego powodu zostaną nam właśnie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mamy danie w stylu “gotuję nie marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko(...)Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 – 3 jaja panko do panierowania olej do smażenia Wykonanie Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Boczek
Tajemnice SmakuDzień dobry:) Nie macie pomysłu na obiad?może taka zapiekanka przypadnie wam do gustu, z ziemniakami, fasolką,kabanosami i jajkiem, pyszna i prosta w wykonaniu. Idealna na obiad lub podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 400 g mieszanej fasoli zółtej z zieloną 300 g sera żółtego 10 jajek 200 ml śmietanki słodkiej 120 g kabanosów pikantnych Duda sól, pieprz kolorowy z chili(...)smaku około 6 dużych ziemniaków Wykonanie: Mrożoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce lub w malakserze. Jajka roztrzepujemy z 200 ml śmietanki, dodajemy trochę sera przyprawiamy delikatnie do smaku, solą i pieprzem, mieszamy. Kabanosy kroimy na 1cm kawałki. Naczynie do zapiekania
Sama słodycz i szczypta chili