ziemniaki - 38421 przepisów (strona:138/2562)

Pieczone ziemniaki w piekarniku 85

Pieczone ziemniaki w piekarniku – to smaczny dodatek do obiadu. Jeśli lubicie frytki, to te ziemniaki pokochacie jeszcze bardziej :) Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, r The post Pieczone ziemniaki w piekarniku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka ziemniaczana z łososiem 120

Magda Sezon na młode ziemniaki zachęca do działań kulinarnych, tylko teraz są słodkie i świeże w smaku, dlatego świetnie będą nadawać się do sałatek. Ta z łososiem i fasolką szparagową będzie bardzo dobrym pomysłem na smaczny, zdrowy i sycący obiad. Wszystkie te smaki łączy przepyszny, aromatyczny dressing z pomidorów suszonych, kaparów, cytryny i świeżych ziół – świetny dodatek do ryby(...)warto go zapamiętać i używać także do ryby pieczonej na patelni lun nawet do pieczonego mięsa. Składniki (na 2 porcje): 300g filet z łososia 500g małych młodych ziemniaków 200g zielonej fasolki szparagowej 10 czarnych oliwek odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 6 pomidorów suszonych z oleju łyżeczka kaparów skora otarta z połowy cytryny

Smaczna Strona
Młode pieczone ziemniaki po teksańsku 128

Młode pieczone ziemniaki po teksańsku Młode pieczone ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do każdego dania . Wykonane po teksańsku nie mają sobie równych . Delikatnie pikantne z chrupiącymi brzegami , niezwykle aromatyczne . Moja rodzinka uwielbia je , mogły by gościć na stole codziennie i pewnie im by się nie znudziły . Nie jest to trudne danie , ani zbytnio pracochłonne więc warto zrobić je choć raz . Same(...)też smakują wyśmienicie , najbardziej ze szklanką naszej polskiej schłodzonej maślanki składniki : 7-8 niezbyt dużych , równych wielkością , młodych ziemniaków 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka chilli ( można zastąpić ostrą papryką jeśli wolicie łagodniejszą wersję ) 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól do smaku 4 duże łyżki smalcu kaczego lub gęsiego ( jeśli nie macie morze być olej

Ogrodnik w podróży
PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW + FILMIK 101

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są bardzo smaczne, chrupiące i pachnące, takie pyszne. Ciasto z ziemniaków mam dobrze rozdrobnione i utarte, przez to, podczas smażenia nie pryskały na patelni. Podałam je z sosem mięsnym i surówką. Placki przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.  SKŁADNIKI :  1 kg młodych, dużych ziemniaków 1 duża cebula sól do smaku 1 jajko(...)PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki nalerzy dobrze wyszorować, cebulę obrać.  Do dzbana Thermomastera II przekładamy ziemniaki przecięte na pół i cebulę. Miksujemy - czas 1 minuta/ o 7. Kopystką zgarniamy ze ścianek ziemniaki i chwilkę jeszcze miksujemy, zwiekszamy obroty do 10. Do ziemniaków dodajemy, sól, jajko i mąkę, ponownie miksujemy. 10 s/ o 10 . Cisato ziemniaczane przelewamy do miski.  Olej rozgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Dorsz na wiosennych warzywach 145

ryba. Często przygotowuje się z niego tradycyjny "Fish & Chips", ja jednak wolę to danie z łupaczem, a dorsza wolę wykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować  dorsza na wiosennych warzywach . Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób i to właśnie te warzywa wykorzystałam jako(...)wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam!  Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby:  2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka łodyg szparagów sok z cytryny oliwa z oliwek masło sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie:  Przygotowanie warzyw - ziemniaki ugotować, odcedzić, przestudzić

Codzienne Gotowanie
Moskole – placuszki z ziemniaków 108

targu śniadaniowym i jakoś nie mogłam połączyć smakowo składników. Niby sprzedawane na stoisku z pieczywem, ale jednak nie pieczywo;) Dopiero potem dowiedziałam się, że mamy tutaj i drożdże i ziemniaki. Moskole są pyszne, a do tego dość uniwersalne. Mogą być bazą kanapki, mogą być dodatkiem do sałatki, obiadu czy hummusu. Co jeszcze jest fajne w moskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków(...)którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę w smaku. W przepisie podaję jedynie orientacyjną ilość mąki, jaką dodajemy do ciasta. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków – jedne są bardziej mączyste, inne bardziej wodniste. Dlatego może zaistnieć konieczność dosypania większej ilości mąki. Ogólnie ciasto nie powinno być bardzo lepkie. My lubimy moskole dość przypieczone, ale możecie

Mieszam w Garnku
Ryba w łuskach ziemniaka 130

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką ,nieobrany(...)Posypać kawałki ryby z solą, pieprzem i u mnie koperkiem. Zioła w ogrodzie nadal w zimowej drzemce, więc użyłam zielony koperek mrożony. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami ziemniaka. Na to ułożyć kawałki ryby .Każdy kawałek ryby pokryć cienkimi plastrami ziemniaka ,jak łuski na rybie. Rozgrzać piekarnik do 200°C .Rybę w łuskach posmarować masłem roztopionym i kawałki masła ( 1 łyżkę) wrzucić

w mojej kuchni
Ryba w łuskach ziemniaka 135

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką ,nieobrany(...)Posypać kawałki ryby z solą, pieprzem i u mnie koperkiem. Zioła w ogrodzie nadal w zimowej drzemce, więc użyłam zielony koperek mrożony. Żaroodporne naczynie wyłożyć plastrami ziemniaka. Na to ułożyć kawałki ryby .Każdy kawałek ryby pokryć cienkimi plastrami ziemniaka ,jak łuski na rybie. Rozgrzać piekarnik do 200°C .Rybę w łuskach posmarować masłem roztopionym i kawałki masła ( 1 łyżkę) wrzucić

mojej kuchni
Kurczak w rozmarynie, pancetta i pieczone ziemniaki 83

dzisiejszego obiadu był Jamie, który ostatnio gdzieś gotował po włosku…Tak mi się wydaje, bo jeśli w przepisie jest kurczak w rozmarynie, podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie. Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami mięs(...)kurczaka 50 g startego parmezanu 5 ząbków czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 200 g świeżego szpinaku pęczek rzodkiewek 250 g zielonych szparagów 6 ziemniaków, dużych 150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry 50 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu Filety z piersi kurczaka natrzyj

codojedzenia
ziemniaki pieczone z mozzarellą na ostro... 127

Składniki: ziemniaki podgotowane 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, mozzarella 2 opakowania duże kulki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka Ziemniaki obrane, pokrojone na grubsze talarki w nie osolonej wodzie podgotować na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekły z wody. Blaszkę 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ziemniaki wsypać do blaszki(...)polać olejem, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie wymieszać. Na ziemniakach ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać papryką słodką i ostrą. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podawać z surówkami maślanką - ziemniaki podgotowane i pieczone w piekarniku to szybki, pożywny obiad, można dodać ser jaki się lubi czy inne przyprawy.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 102

jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy z oliwek), doprawić przyprawami według uznania. Udekorować rzeżuchą.   Na przykład co robisz z obierkami z warzyw ? ej, ale obierki ? No, tak z ziemniaków możesz zrobić chipsy ( tu przepis ), a z warzywnych wywar. Ja na warsztatach zajęłam się przede wszystkim właśnie nim, chciałam zobaczyć czy naprawdę to takie proste, czy naprawdę takie pyszne(...)takie było na samym końcu. My dodaliśmy nasz wywar jako dodatek go przepysznych pieczonych ziemniaków z mięsem. Ziemniaki zero waste z sosem z tego co zostanie proporcje dla 3-4 osób sos: kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości – białe lub czerwone ziele angielskie, liść

Kuchnia na wzgórzu
Ziemniaki z wypadku, resztki kurczaka i zapiekanka 115

czas leci, weekend i pora na domowe porządki. Ale za nim się za nie zabiorę mam dla Was fajny przepis na zapiekankę. Do zapiekanki możecie z powodzeniem użyć resztki ziemniaków. Ja ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Lekko przestudzone obrałam ze skórki i zgniotłam. Sądzę, że takie „ziemniaki z wypadku” wyglądają ciekawiej niż pokrojone w kostkę. Miałam też resztki kurczaka(...)Przepis na zapiekankę jest wynikiem mojego wygodnictwa. To danie jest nie tylko oszczędne ale i szybkie w przygotowaniu, danie jednogarnkowe. Przepis na zapiekankę z resztek 4 porcje Składniki: 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, dużych 2 usmażone piersi z kurczaka 4 dymki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 czosnek solo 200 g zielonego groszku, mrożonego 200 g fasolki szparagowej, mrożonej

codojedzenia
Żeberka z miodem siostry Anastazji + przepis na kluseczki ziemniaczane 130

przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 1,5 godziny. Na około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Kluseczki ziemniaczane: 1,2 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki + do podsypania sól Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Gdy lekko przestygną przepuszczamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki (surowe) trzemy na drobnych oczkach tarki(...)Odstawiamy na sito, do odcieknięcia (sito nad garnkiem), odciskamy nadmiar soków. Starte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi ziemniakami. Dodajemy 2-3 łyżki mąki oraz sól. Mieszamy. Wodę po ziemniakach delikatnie zlewamy z garnka, a skrobię, jaka pozostała na dnie dodajemy do ziemniaczanego ciasta. Blat podsypujemy niewielką ilością mąki. Odrywamy po kawałku ziemniaczanej masy i rolujemy wałek. Kroimy go na mniejsze

Smaki Na Talerzu