posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra 2 różne) np. jak u mnie marchewka(...)zimne masło. Zamieszać krótko by się połączyły z sosem i wyłączyć. Dzięki dodaniu masła sos nabierze aksamitnej konsystencji Trzymane w cieple kotlety ułożyć na półmisku i zalać sosem. ziemniaki: w trakcie redukowania się sosu, ok. 15-20 min przed jego wyłączeniem rozgrzać łyżkę oleju na teflonowej lub ceramicznej patelni i wrzucić na niego obrane ziemniaki pokrojone wzdłuż na ósemki
Sztuka gotowania w/g Samirymnie dziś trzymał , to powiem nie skromnie , cud że wyszły tak smaczne , zapraszam serdecznie na przepis . Składniki ( na 25 sztuk) Składniki na ciasto ziemniaczane 3 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej sól mąka tym 405 ( do podsypywania ) Składniki na farsz 300 dag łopatki mielonej(...)cebulkę , jajka ,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy , następnie bardzo dokładnie wyrabiam ręką , i farsz mamy gotowy do pyz . Wykonanie masy ziemniaczanej Półtora kilo ziemniaków obieramy oraz gotujemy z odrobiną soli, a kolejne półtora kilo ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach , następnie odciskamy przez gazę nadmiar soku
Mój Smakkartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między sobą. Przede wszystkim w oryginalnej wersji żydowskiej nie ma boczku, są tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek(...)skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków mączystych, 200 g cebuli, 200 g boczku wędzonego parzonego, 2 - 3 jajka (ja użyłam 2), sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego tymianku lub majeranku, tłuszcz – najlepiej gęsi, Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce
królestwo garówKumpir to tradycyjny nadziewany pieczony ziemniak, który u nas też staje się coraz bardziej popularny. Pamiętam go z wakacji w Turcji, gdzie można go było kupić na każdym rogu ulicy. Jedynym problemem było to, że podawano go ze wszystkim co było pod ręką a ja jednak wolę mniejszą ilość dodatków. Najbardziej smakuje mi taka wersja: Składniki: 1 duży(...)ziemniak na osobę (wybieramy taki do pieczenia) łyżka masła na osobę puszka tuńczyka (odsączamy z zalewy) czerwona cebula drobno posiekana kawałek karczocha w oleju do dekoracji 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy w temperaturze 220 stopni. Ze słoika karczochów
Ugotowane pozamiataneZiemniaki faszerowane czym? Ziemniakami! Tak właściwie jest to połączenie pieczonych ziemniaków ze wzbogaconą wersją ziemniaczanego puree. Danie jest śmietanowo-maślano kremowe. Wyraziście i sycąco serowe. Zniewalająco smaczne. Na dodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych wyjazdów(...)Wypadki dzisiejszego dnia wskazują, że najbezpieczniej poruszać się po ulicach na czterech kołach. Ewentualnie dwóch. Nigdy pieszo! Uważajcie na słupki wyrastające nagle z chodnika! Znikąd ;) Składniki: 5 ziemniaków (średniej wielkości, równych i zdrowych) 3 posiekane dymki 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 6 łyżek startego cheddara (lub innego żółtego sera) 2 łyżki prażonej cebulki 1/2 łyżeczki kurkumy sól
zadanie-gotowanietalarki wymieszać z mięsem i dostawić na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą . Następnego dnia wykładamy mięso do żaroodpornego naczynia na jedną połowę na drugą połowę wykładamy ziemniaki . Składniki na ziemniaki 1 kg ziemniaków nie za dużych 1 łyżka papryki czerwonej pół łyżeczki papryki ostrej(...)sól do smaku 3 duże łyżki oliwy Ziemniaki obieramy i myjemy ,do ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy oraz oliwę i dokładnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na drugą połowę naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150 ,160 stopni i pieczemy dość wolno około 2 ,2,5 godziny aby mięso
Mój Smakwarto pójść za ciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych). Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość słodką, co mi bardzo odpowiada;) Raz na jakiś czas będę zamieszczać(...)mnie i znalezionych z różnych źródeł. Dziś, na pierwszy ogień niech pójdą plince, czyli placki ziemniaczane. Tutaj tradycyjnie są jedzone ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem tych placków. Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej
Posadzone i zjedzoneViolaPassion ViolaPassion Zapiekanki z ziemniaka z sosem czosnkowym NA 5 OSóB PRZEPIS: DUZE ZIEMNIAKI 8 SZT 2 XCEBULA CZERONA 1 CUKINIA 1 PAPRYKA CZERWONA 1 PAPRYKA ZOLTA ZOLTY SER PEPPERONI SZCZYPIOREK BOCZEKPOR DO OZDOBY (pokrojony w nitki patrz zdj.obok) SPOSOB: *Ziemniaki myjemy nie obieramy ze skory gotujemy na pol twardo w osolonej wodzie *wyciagamy i studzimy *kroimy wszytkie skladniki(...)bardzo cienkie plastry *gdy ziemniaki ostygly nacinamy badz wykrajamy troszke ziemniaka zeby wsadzic jak najwiecej naszego farszu radze gleboko nacinac *okolo 3 do 4 ,,sznitek,,na jednego ziemniaka *smarujemy oliwa wszytkie ziemniaczki *do oporu wsadzamy nasz kolorowy farsz w przedzialki *rozgrzewamy piekarnik do 230C fan najlepiej *wsadzamy nasze ziemniaczki do pieczenia przykrywajac folia aluminiowa zmiejszajac temp.do 180 C *pieczemy okol
Viola cooks with passionKartacze-Cepeliny SKŁADNIKI; na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci Zadmazka:boczek, cebula i smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g 1 cebula(...)mieso mieszamy dodajemy na moczona bulke, czosnek , starkowana cebule sol pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg ziemniakow gotujemy i po.wystygnieciu mielimy zwykla maszynka.do miesa albo reczna wyciskarka *obrane ziemniaki 10kg tarkujemy na tarce ja mam szczescie i z polski przywiozlam elektryczna Wyciskamy z "sokow" nasze ziemniaki przez pieluche tetrowa najlepiej trzeba użyć Duzo sily ziemniaki powinne stworzyć mase
Viola cooks with passionGołąbki z ziemniakami marzyły mi się od chwili, gdy zobaczyłam je w pewnym popularnym programie kulinarnym. Zdziwiło mnie, że do farszu używa się surowych, startych ziemniaków, gdybym sobie wyobrażała je wcześniej, myślałabym raczej o ziemniakach gotowanych... Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam(...)jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??) Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża
6niebogotowanych. Ziemniaczki pieczone, pachnące ziołami, z chrupiącą skórką, miękkie w środku.... Czym by tu jeszcze Was zachęcić? Są po prostu smaczne. Składniki: ziemniaki obrane, pokrojone w cząstki sól morska świeżo zmielony pieprz po ¼ łyżeczki suszonych ziół: majeranek, rozmaryn, tymianek i słodka papryka 2 łyżki oleju rzepakowego (brak na zdjęciu) Wykonanie(...)Ziemniaki opłukałam, wrzuciłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania. Kiedy woda zawrzała odcedziłam. Zostawiłam ziemniaki, żeby chwilę przestygły. Zioła i olej wymieszałam w misce. Do tej mieszanki wkładałam partiami wystudzone ziemniaki i mieszałam tak, żeby je dobrze oblepić mieszanką ziołową. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d). Na blaszce rozłożyłam papier do pieczenia i wyłożyłam
Kuchnia u KrysiDawno nie było u mnie zapiekanek! Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty 50 dag schabu bez kości 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści(...)opłukać i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Dno wyłożyć częścią ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków. Na nie poukładać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wyłożyć całą poszatkowaną kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance
Radość kipiąca uśmiechem.ogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów(...)roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie rozgotować ! Odcedzone ziemniaki
królestwo garówUwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)wyrazisty wkład z owoców, formujcie cieńsze placki na knedle. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam miejsca na dodatkowe gadżety w kuchni, dlatego nie mam słynnej praski do ziemniaków. Jak sobie z tym radzę? Ciepłe ziemniaki ubijam tłuczkiem do ziemniaków i tyle. Nie trzeba ich dodatkowo niczym traktować. Ten trik działa niestety tylko na ciepłe, świeżo ugotowane ziemniaki. Knedle
Mieszam w Garnkuwybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę(...)zupa minestrone Składniki / na 4-5 porcji: 1 litr bulionu warzywnego 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka
Chilli Czosnek i Oliwa