Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami są chociażby włoska pizza, arabskie tradycyjne pikle z arbuza albo ziemniaki w stylu no waste, które przygotowaliśmy podczas warsztatów z Akademią Smaku Sokołów Kilka lat temu moda na "zero waste" nabrała nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz(...)prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła
Kuchnia MagdaLenynadała kluskom lekkości. I walorów zdrowotnych. Czas przygotowania : Godzina Poziom trudności: Dość trudne Liczba porcji : 2 bardzo duże Kłykieć, sęk i orzech – skąd pochodzi nazwa gniocchi Z mąki, semoliny, ziemniaków, dyni, ricotty z różnymi dodatkami – rodzina gniocchi jest bardzo rozbudowana, a łączy je jedno – kształt. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od nocca oznaczającego kłykieć, lub knohha – sęk, orzech. Obydwa słowa(...)charakterystycznym karbowanym wzorkiem. Gniocchi występują w kuchniach wszystkich regionów Włoch i każdy z niech rości sobie pretensje do miana ojczyzny gniocchi. Pierwszy przepis pochodzi z 1570 r., kiedy ziemniaków nie było jeszcze w Europie i wówczas wyrabiane były z mąki, grzanek i wody. Ziemniaczane gniocchi pojawiły się dopiero, kiedy Hiszpanie przywieźli do Italii pataty co stało się pod koniec
Niedzielny kucharzBataty - słodkie ziemniaki w ciekawy i smaczny sposób urozmaicają codzienne posiłki. To dużo zdrowsza wersja popularnych ziemniaków. Ponoć przewyższają je ilością składników odżywczych o 50%. Bataty należą do warzyw skrobiowych, które są niezwykle sycące i stanowią dobre źródło energii. Naładowane są beta-karotenem, któremu zawdzięczają swój intensywny pomarańczowy kolorek. To najbogatsze źródło beata-karotenu, zawierają go dużo więcej niż popularna(...)aminokwasy egzogenne i kwasy NNTK, w tym linolowy i linolenowy. Bataty posiadają niski indeks glikemiczny (IG=50), dlatego sprawdzają się w diecie diabetyków i dietach redukcyjnych. Dla porównania zwykłe ziemniaki gotowane mają IG=60, a pieczone IG= 80. Najsmaczniejsze są upieczone w piekarniku. W ten sposób przygotowane są smacznym dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, szczególnie ze smażną rybą lub drobiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyzy z mięsem, smak dzieciństwa 😊 Jest to jedna z tańszych potraw kuchni polskiej, ponieważ przygotowuje się je z częściowo ugotowanych i częściowo surowych ziemniaków i mięsa z 'odzysku np. z rosołu czy innej zupy, której podstawą jest gotowane mięso. I pamiętajcie, najsmaczniejsze pyzy są z dodatkiem tłustego mięsa 😉 około 24 sztuki: * ziemniaki ugotowane- 1/2 kg * ziemniaki surowe- 1/2 kg * mąka(...)pszenna- 2 czubate łyżki * jajko- 1 szt. * cebula- 1 szt. * olej- 2 łyżki * szczypta soli * mięso gotowane- 400 g (najlepiej przerośnięte tłuszczem) * sól, pieprz, suszony majeranek do przyprawienia Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Wodę odstawić i po kilku minutach wylać jej nadmiar, a powstałą skrobię przełożyć do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki
Kraina Miodem PłynącaSzare kluski z boczkiem i cebulką Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką, często z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg ziemniaków ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula(...)Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek gotowana kiszona kapusta – jako dodatek do klusek *** Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego *** *** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu *** *** Odciśnięte ziemniaki przekładamy
Blog z ApetytemJemy dużo ziemniaków, dlatego szukam sposobów by je trochę urozmaicić. Oprócz ziemniaków ugotowanych tradycyjnie, pieczonych , frytek (wiem nie zdrowe, ale my je bardzo lubimy :) czy w formie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu. Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła(...)mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
Na moim talerzuKartoflankę można przyrządzić na wywarze mięsno warzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy. 7-8 dużych ziemniaków 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie, by nie zwierała ona mleka) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki majeranku 2 litry wywaru mięsno warzywnego Ziemniaki i cebulę obieramy. Kiełbasę(...)ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do osobnych misek. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, majeranek i ziemniaki. Smażymy razem przez około 10 minut często mieszając, by ziemniaki nie przywarły do dna. Po tym czasie
Dieta bez mlekakremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. To chyba nasz ulubiony przepis na niedzielny obiad. Zakochacie się w tym daniu! Ziemniaki Pommes Anna Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do dania głównego podczas(...)jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś
Niedzielny kucharzwątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zakochacie się w tym przepisie! ZIEMNIAKI POMMES ANNA Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania(...)jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. ZIEMNIAKI HASSELBACK Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. PIECZONA GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ I GRZYBAMI Jak dobrze upiec gęś
Niedzielny kucharzZupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła
Kuchnia MagdaLenyCześć! Co zrobić z ziemniaków co zostały nam z wczorajszego obiadu? Ja zrobiłam dziś kopytka. Pamiętam jak zaczynałam kucharzyć i wychodziły mi ...albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić. Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków :) Ciasto było do wyrzucenia(...)zdobyłam nowe doświadczenie :) Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę i wbiłam jajko. Dołożyłam czwartą część ugotowanych ziemniaków i wyrobiłam
Pieprzyć z Fantazjądodatkami to kompletna propozycja na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 2 wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku 6 plasterków z cytryny sól i pieprz do smaku około 1kg ziemniaków około 16 pomidorków koktajlowych oliwa do skropienia Nagrzewamy piekarnik do 180°. Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – ziemniaki porządnie szorujemy gąbką i następnie kroimy w centymetrową kostkę. Wstawiamy(...)wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy i do gorących dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, na tyle dużą aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, a na wierzch zmieszczą się jeszcze ryby. Ziemniaki skrapiamy z wierzchu oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut. W międzyczasie
Smaczna Stronachcecie większą ilość wystarczy podwoić porcje) Farsz: 250 g twarogu /ja używam półtłustego 2 cebule /u mnie średnie niewielka ilość oleju do podsmażenia cebuli 1 szklanka* ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków /około 4-5 sztuk ziemniaków, ja rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, można je również przecisnąć przez praskę. Możecie użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych sól i pieprz(...)wrocławska od PZZ Białystok pół łyżeczki soli 200-250 ml ciepłej wody /ilość wody zależy też od używanej mąki, dodajemy stopniowo pół łyżki oleju Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Rozgniatamy ziemniaki. Tak jak pisałam orientacyjnie jest, to około 4-5 sztuk. Ma wyjść pełna szklanka rozgniecionych ziemniaków. Twaróg najpierw wkruszam na sito i zostawiamy do odcieknięcia. W tym czasie podsmażamy drobno
Słodkie okruszkiGęś pieczoną z jabłkami , tak jak kaczkę z jabłkami zna prawie każdy z nas i to od „zawsze”. Gęś , wzorując się na starych przepisach, można zamiast jabłkami nadziać ziemniakami: w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku „ Można też nadziać gęś, całemi kartoflami, które upieką się razem z gęsią ...” w Praktycznej kucharce warszawskiej , Ireny Szymańskiej, z 1920 roku „Z amiast jabłkami(...)nadziewa się gęś także kartoflami pierwej trochę ugotowanymi ...” Gęś, 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A)*, majeranek lub tymianek, sól, Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą ( około
królestwo garów