ziemniaki - 38421 przepisów (strona:142/2562)

Kapusta zapiekana z ziemniakami 149

Kapusta zapiekana z ziemniakami to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Taki obiad przypadnie do gustu osobom, które lubią kiszoną kapustę. Zapiekana kapusta jest bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje na ciepło. Zimą kiszona kapusta często gości na moim stole nie tylko, jako surówka do obiadu, ale również zapiekana z ziemniakami lub gotowana w kapuśniaku. Najlepsza jest kapusta kiszona(...)sklepach, gdyż cały smak dania zależy właśnie od kapusty. Jeśli lubimy dania ociekające tłuszczem, to boczku można dodać więcej i rozłożyć go po całej powierzchni, a nie tylko na ziemniakach. Kapusta zapiekana będzie zaś daniem bezmięsnym, gdy zrezygnujemy z boczku, a ziemniaki posmarujemy olejem lub położymy na nich plasterki masła. Dodanie do kapusty grzybów sprawiło, że jest ona bardziej aromatyczna

Kuchcik gotuje
Majonez z ziemniaka 354

Majonez z ziemniaka Polska to kraj szans, cebuli i ziemniaka… No dobra, o ile z tymi szansami, to subiektywna i zamglona wizja, to cebuli i ziemniaków u nas nie brakuje. Dzisiaj w obroty wziąłem ziemniaka, zostawiając jego koleżankę na później. Dla części z Was ser z ziemniaka był hiciorem, więc postanowiłem przygotować również majonez z ziemniaka . Jest to już(...)pewno nie kaloryczność i wspomnianą konsystencję… No przynajmniej ja nigdy na taki majonez nie trafiłem. Sprawdź gdzie kupisz: czarną sól oraz płatki drożdżowe Artykuł Majonez z ziemniaka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Tarte kluski 242

Tarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie  ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki.  Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe  surowe ziemniaki zetrzeć na tarce(...)mocno odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekładamy  do ziemniaków, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy by ciasto było za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek i  gotujemy przez

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone ziemniaki harmonijkowe 133

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na niezwykle chrupiące ziemniaki Hasselback, czyli tzw. ziemniaki harmonijkowe. Do przygotowania będziemy potrzebować: - kilka młodych ziemniaków - sól, pieprz - olej 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plastry (jeden obok drugiego), nie przecinając ziemniaków do samego końca. 2. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, skrapiamy z wierzchem odrobiną(...)tłuszczu, posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. 3. Upieczone ziemniaki podajemy ze smakowymi dipami lub sosami. Ja swoje podałam z  buraczanym pesto i tartym parmezanem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Pizza z fioletowymi ziemniakami 121

Dziś postanowiłam spróbować czegoś, co na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło dość szalone… Pizza z ziemniakami. Przyznam, że wchodząc do pizzerii i otrzymując menu, raczej ominęłabym tę pozycję szerokim łukiem. Tymczasem okazuje się, że ziemniak w fioletowej barwie, w dodatku na pizzy, pozytywnie mnie zaskoczył – tak, jak zaskoczyć możecie Wy swoich gości przy najbliższym spotkaniu(...)następnym wpisie, a póki co łapcie przepis. Przepis, który nie tylko zachwyca walorami wizualnymi, ale też po raz kolejny udowadnia że pizza nie musi być niezdrowa. Pizza z fioletowymi ziemniakami 2017-11-09 17:41:28 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto 120g mąki razowej żytniej lub pszennej ok. 100 ml wody 7,5 g świeżych drożdży 1 łyżka

Powiedz dietom nie
,,Kurczak pieczony z ziemniakami i pistacjami w sosie śmietankowo-musztardowym’’ 132

Soczyste, mocno przyrumienione mięso kurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko posypane pistacjami. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowo musztardowym sprawdzi się na obiad oraz kolację.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty HELIO Natura Pistacje ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 kg kawałków kurczaka podudzia 5 małych ziemniaków(...)łyżeczka miodu Stovit około 20 g pistacji Helio Natura 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony po około 5 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni, przekładamy

Podróż w kulinaria
Placki ziemniaczane – sprawdzony przepis 173

Złote, chrupiące, banalnie proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne, to właśnie placki ziemniaczane. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, z których najważniejszy to oczywiście ziemniaki, dodatkowo cebula, jajko i mąka, a sposobów i propozycji podania jest naprawdę mnóstwo, od samych placków ziemniaczanych z solą, czy cukrem, przez podanie z keksem kwaśnej śmietany, aż po placki po węgiersku(...)gulaszem. Poniżej sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane:   Placki ziemniaczane Składniki (około 10szt.) 600g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo kwaśna śmietana 18% Placki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie połowę ścieramy na tarce z oczkami do ścierania ziemniaków, a drugą połowę na tarce z grubymi oczkami. Starte

Księga-Smaku
4 składnikowe kotleciki ziemniaczane z pieczarkami 2967

kotleciki są bezapelacyjnie ulubionym daniem Miśki. Poprzednio robiłam ze szpinakiem ( tu znajdziecie przepis ), tym razem są z pieczarkami, ale kurki też by się tu świetnie sprawdziły. Jeżeli Wam zostaną ziemniaki z dnia poprzedniego to jeszcze lepiej, bo ugotowane ziemniaki są tu podstawą, do tego pieczarki cebula i trochę mąki, 20 minut i obiad gotowy. Podałam je z ulubioną surówką(...)którą znajdziecie przepis tu, jest jeszcze banalniejsza do wykonania- tu znajdziecie przepis. Składniki na 6-8 kotlecików (2-3 sztuki na porcję to max): 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga przez obraniem i ugotowaniem) 200-250 g mąki najlepiej pszennej, ale jeżeli chcecie wersję bezglutenową to kukurydziana też tu się sprawdzi 400-500 g pieczarek 2 cebule przyprawy: łyżeczka soli, płaska

greenscarf
Pierogi ruskie – kuchnia podkarpacka 176

być go dużo, a sekret jego smaku tkwi w proporcjach. I nie ma jednych konkretnych proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę. Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać(...)miękkie, elastyczne ciasto, które można cienko rozwałkować, ale się nie rwie i nie rozkleja przy gotowaniu. Farsz, który od zawsze najbardziej mi smakował, przygotowywany jest z niemal równych proporcji ziemniaków i białego sera (z niewielką przewagą ziemniaków). Do farszu dodaję podsmażoną na maśle cebulkę razem z masłem, na którym się podsmażała. Ponieważ biały ser dodaję do ziemniaków, które są jeszcze

Trzeci talerz
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 196

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)siekanej bazylii 2 duże garście świeżej siekanej natki pietruszki 2 łyżeczki maggi sól pieprz Pozostałe składniki (4 porcje): kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty

Smak mojego domu
Pieczone ziemniaki z ogniska z serem i kiszona kapustą 147

Jeżdżąc na rowerze  po podwarszawskich miejscowościach czuję dym z ognisk. Znam zapach  i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a  wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem. 2 duże ziemniaki ser ( u mnie owczy) pieprz sól kminek kiszona kapusta tymianek oliwa Ziemniaki owiń(...)ognisku  lub w piekarniku ok 60 minut. Miękkie przetnij na pół. Wydrąż środki nie uszkadzając skórek. Do miąższu dodaj starty ser i kminek. Wymieszaj. Nadziej skórki z ziemniaków. Jeśli robisz opcję z  piekarnika, ułóż połówki pod grillem i zapiecz. Jeśli jesteś szczęściarzem i olisz ognisko, połówki ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka cementytów ponad

AZgotuj!
Tłuczone ziemniaki z bazylią wg Aleex 133

naprawdę nie jest przepis, ale raczej pomysł, sposób podania ziemniaków, który także podpatrzyłam u Ali w Londynie. Ziemniaki zyskują bardzo ciekawy smak, który idealnie komponuje się z różnymi daniami. Świetnie pasuje do pieczonego łososia oraz potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się także ze wszystkimi daniami z dodatkiem pomidorów. Zresztą – ile ludzi, tyle smaków, więc każdy z was musi(...)ocenić, z czym chcecie je zjeść i co wam będzie smakowało. Naprawdę zachęcam, spróbujcie. Składniki: • ziemniaki (białe, raczej sypkie) • świeża bazylia (listki) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. 2. Listki bazylii posiekać. 3. Ugotowane ziemniaki odcedzić. 4. Garnek przykryć pokrywką i kilka razy bardzo energicznie nim potrząsnąć, aby ziemniaki utłukły się na mniejsze

W mojej kuchni
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 144

Konkurs stworzony przez #myVictorinox zmobilizował mnie do bliższego zapoznania się z kuchnią Szwajcarii, krainą kojarzącą mi się z serem, kiełbasą i ziemniakami do tej pory. Okazało się, że nic bardziej mylnego. W poszukiwaniu inspiracji na kuchni Szwajcarskiej, które na dodatek będą kojarzyły mi się z latem natknęłam się na danie idealne. Capuns, czyli szwajcarskie gołąbki przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny(...)nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam

Mango Papaja
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 262

zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata,a  mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni.  Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej 2 jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże(...)zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz czas na najgorszą część, a mianowicie tarcie ziemniaków, szczególnie dla tych, którzy nie posiadają żadnego pomocnego ku temu urządzenia i muszą to robić analogicznie, czyli ręcznie. Tak jak nasze babcie. Pamiętajcie uważajcie na palce! Końcówkę ziemniaka warto sobie nabić na widelec lub po prostu

Karczma Honorietty
Torta di patate-Szwajcarska zapiekanka po mojemu 171

wiem, w takie kulinarne podróże warto wybrać się zawsze, a dzisiaj poznajemy smaki Szwajcarii wszystko dzięki akcji Victorinox , jak już wspomniałam wcześniej w postach, kuchnia szwajcarska to przede wszystkim ziemniaki i sery…no i może dobre czekolady :D Kuchnia ta nie jest lekkostrawna to fakt,  ale w miarę prosta i tak samo prosta jest ta zapiekanka ale wiecie(...)jaka dobra?  Ziemniaki pochłonęły tłuszcz z masełka i szynki prosciutto, a sery się ciągną i ciągną.  Można dać się ponieść wyobraźni i modyfikować ją w zależności od swoich ulubionych smaków, ja dałam młodziutką cukinię ze swojego ogródka, zjedzą i dzieci i dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna

Wanilia i Kardamon