ziemniaki - 38421 przepisów (strona:142/2562)

Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym 1103

Uwielbiam tą przekąskę...gorące, pieczone ziemniaczki, nafaszerowane pieczarkami i otulone ciągnącym się serkiem żółtym. Obowiązkowo polecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej do smażenia(...)starty ser żółty 100 g,  Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich wgłębienie za pomocą łyżeczki, myjemy, dokładnie wypłukujemy z wody i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne

kulinarne odsłony pati
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 124

Łatwe do przyrządzenia kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków. Do tego treściwy, wytrawny sos. Proste, pyszne, sycące danie. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Przepis inspirowany jednym z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety rybne podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych przez niego(...)cenach). W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską. Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza

Niedzielny kucharz
ziemniaki z czosnkiem,boczkiem,mozzarellą z piekarnika... 155

Składniki: ziemniaki 1 kg, boczek wędzony w plastrach 1 opakowanie, czosnek 6 ząbków, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, mozzarella kula 2 opakowania, opcjonalnie sałata zielona lub inna surówka ziemniaki ugotować w nie solonej wodzie, wodę odlać i dobrze ziemniaki wystudzić naczynie żaroodporne 24 cm, na dnie rozłożyć plastry boczku wędzonego, na boczku rozsypać pokrojone drobniej ziemniaki(...)ziemniaki wycisnąć z praski 6 obranych ząbków czosnku, posypać przyprawa do kurczaka i kucharkiem mozzarellę kulę pociąć na plastry i poukładać na ziemniakach, na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać np. z zieloną sałatą w śmietanie - ziemniaki pieczone są smacznym, sycącym daniem na szybkie, proste danie, składniki można

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta zapiekana z ziemniakami 140

Kapusta zapiekana z ziemniakami to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Taki obiad przypadnie do gustu osobom, które lubią kiszoną kapustę. Zapiekana kapusta jest bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje na ciepło. Zimą kiszona kapusta często gości na moim stole nie tylko, jako surówka do obiadu, ale również zapiekana z ziemniakami lub gotowana w kapuśniaku. Najlepsza jest kapusta kiszona(...)sklepach, gdyż cały smak dania zależy właśnie od kapusty. Jeśli lubimy dania ociekające tłuszczem, to boczku można dodać więcej i rozłożyć go po całej powierzchni, a nie tylko na ziemniakach. Kapusta zapiekana będzie zaś daniem bezmięsnym, gdy zrezygnujemy z boczku, a ziemniaki posmarujemy olejem lub położymy na nich plasterki masła. Dodanie do kapusty grzybów sprawiło, że jest ona bardziej aromatyczna

Kuchcik gotuje
Majonez z ziemniaka 339

Majonez z ziemniaka Polska to kraj szans, cebuli i ziemniaka… No dobra, o ile z tymi szansami, to subiektywna i zamglona wizja, to cebuli i ziemniaków u nas nie brakuje. Dzisiaj w obroty wziąłem ziemniaka, zostawiając jego koleżankę na później. Dla części z Was ser z ziemniaka był hiciorem, więc postanowiłem przygotować również majonez z ziemniaka . Jest to już(...)pewno nie kaloryczność i wspomnianą konsystencję… No przynajmniej ja nigdy na taki majonez nie trafiłem. Sprawdź gdzie kupisz: czarną sól oraz płatki drożdżowe Artykuł Majonez z ziemniaka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Tarte kluski 234

Tarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie  ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki.  Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe  surowe ziemniaki zetrzeć na tarce(...)mocno odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekładamy  do ziemniaków, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy by ciasto było za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek i  gotujemy przez

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone ziemniaki harmonijkowe 129

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na niezwykle chrupiące ziemniaki Hasselback, czyli tzw. ziemniaki harmonijkowe. Do przygotowania będziemy potrzebować: - kilka młodych ziemniaków - sól, pieprz - olej 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, płuczemy, a następnie osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plastry (jeden obok drugiego), nie przecinając ziemniaków do samego końca. 2. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, skrapiamy z wierzchem odrobiną(...)tłuszczu, posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. 3. Upieczone ziemniaki podajemy ze smakowymi dipami lub sosami. Ja swoje podałam z  buraczanym pesto i tartym parmezanem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Pizza z fioletowymi ziemniakami 114

Dziś postanowiłam spróbować czegoś, co na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło dość szalone… Pizza z ziemniakami. Przyznam, że wchodząc do pizzerii i otrzymując menu, raczej ominęłabym tę pozycję szerokim łukiem. Tymczasem okazuje się, że ziemniak w fioletowej barwie, w dodatku na pizzy, pozytywnie mnie zaskoczył – tak, jak zaskoczyć możecie Wy swoich gości przy najbliższym spotkaniu(...)następnym wpisie, a póki co łapcie przepis. Przepis, który nie tylko zachwyca walorami wizualnymi, ale też po raz kolejny udowadnia że pizza nie musi być niezdrowa. Pizza z fioletowymi ziemniakami 2017-11-09 17:41:28 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto 120g mąki razowej żytniej lub pszennej ok. 100 ml wody 7,5 g świeżych drożdży 1 łyżka

Powiedz dietom nie
,,Kurczak pieczony z ziemniakami i pistacjami w sosie śmietankowo-musztardowym’’ 122

Soczyste, mocno przyrumienione mięso kurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko posypane pistacjami. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowo musztardowym sprawdzi się na obiad oraz kolację.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty HELIO Natura Pistacje ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 kg kawałków kurczaka podudzia 5 małych ziemniaków(...)łyżeczka miodu Stovit około 20 g pistacji Helio Natura 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony po około 5 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni, przekładamy

Podróż w kulinaria
Placki ziemniaczane – sprawdzony przepis 157

Złote, chrupiące, banalnie proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne, to właśnie placki ziemniaczane. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, z których najważniejszy to oczywiście ziemniaki, dodatkowo cebula, jajko i mąka, a sposobów i propozycji podania jest naprawdę mnóstwo, od samych placków ziemniaczanych z solą, czy cukrem, przez podanie z keksem kwaśnej śmietany, aż po placki po węgiersku(...)gulaszem. Poniżej sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane:   Placki ziemniaczane Składniki (około 10szt.) 600g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo kwaśna śmietana 18% Placki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie połowę ścieramy na tarce z oczkami do ścierania ziemniaków, a drugą połowę na tarce z grubymi oczkami. Starte

Księga-Smaku
4 składnikowe kotleciki ziemniaczane z pieczarkami 2955

kotleciki są bezapelacyjnie ulubionym daniem Miśki. Poprzednio robiłam ze szpinakiem ( tu znajdziecie przepis ), tym razem są z pieczarkami, ale kurki też by się tu świetnie sprawdziły. Jeżeli Wam zostaną ziemniaki z dnia poprzedniego to jeszcze lepiej, bo ugotowane ziemniaki są tu podstawą, do tego pieczarki cebula i trochę mąki, 20 minut i obiad gotowy. Podałam je z ulubioną surówką(...)którą znajdziecie przepis tu, jest jeszcze banalniejsza do wykonania- tu znajdziecie przepis. Składniki na 6-8 kotlecików (2-3 sztuki na porcję to max): 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga przez obraniem i ugotowaniem) 200-250 g mąki najlepiej pszennej, ale jeżeli chcecie wersję bezglutenową to kukurydziana też tu się sprawdzi 400-500 g pieczarek 2 cebule przyprawy: łyżeczka soli, płaska

greenscarf
Pierogi ruskie – kuchnia podkarpacka 170

być go dużo, a sekret jego smaku tkwi w proporcjach. I nie ma jednych konkretnych proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę. Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać(...)miękkie, elastyczne ciasto, które można cienko rozwałkować, ale się nie rwie i nie rozkleja przy gotowaniu. Farsz, który od zawsze najbardziej mi smakował, przygotowywany jest z niemal równych proporcji ziemniaków i białego sera (z niewielką przewagą ziemniaków). Do farszu dodaję podsmażoną na maśle cebulkę razem z masłem, na którym się podsmażała. Ponieważ biały ser dodaję do ziemniaków, które są jeszcze

Trzeci talerz
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 184

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)siekanej bazylii 2 duże garście świeżej siekanej natki pietruszki 2 łyżeczki maggi sól pieprz Pozostałe składniki (4 porcje): kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty

Smak mojego domu
Pieczone ziemniaki z ogniska z serem i kiszona kapustą 140

Jeżdżąc na rowerze  po podwarszawskich miejscowościach czuję dym z ognisk. Znam zapach  i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a  wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem. 2 duże ziemniaki ser ( u mnie owczy) pieprz sól kminek kiszona kapusta tymianek oliwa Ziemniaki owiń(...)ognisku  lub w piekarniku ok 60 minut. Miękkie przetnij na pół. Wydrąż środki nie uszkadzając skórek. Do miąższu dodaj starty ser i kminek. Wymieszaj. Nadziej skórki z ziemniaków. Jeśli robisz opcję z  piekarnika, ułóż połówki pod grillem i zapiecz. Jeśli jesteś szczęściarzem i olisz ognisko, połówki ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka cementytów ponad

AZgotuj!
Tłuczone ziemniaki z bazylią wg Aleex 126

naprawdę nie jest przepis, ale raczej pomysł, sposób podania ziemniaków, który także podpatrzyłam u Ali w Londynie. Ziemniaki zyskują bardzo ciekawy smak, który idealnie komponuje się z różnymi daniami. Świetnie pasuje do pieczonego łososia oraz potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się także ze wszystkimi daniami z dodatkiem pomidorów. Zresztą – ile ludzi, tyle smaków, więc każdy z was musi(...)ocenić, z czym chcecie je zjeść i co wam będzie smakowało. Naprawdę zachęcam, spróbujcie. Składniki: • ziemniaki (białe, raczej sypkie) • świeża bazylia (listki) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. 2. Listki bazylii posiekać. 3. Ugotowane ziemniaki odcedzić. 4. Garnek przykryć pokrywką i kilka razy bardzo energicznie nim potrząsnąć, aby ziemniaki utłukły się na mniejsze

W mojej kuchni