różnymi nazwami, od bardzo skomplikowanych jak आलू गोभी po proste jak alu gobi . Ta, którą ja użyłem jest najbardziej uniwersalna, oczywiście dla Europejczyków :) Sama nazwa znaczy tyle co ziemniaki ( aloo ) z kalafiorem (gob(h)i) . Kuchnia indyjska to mieszanina kultur i religii, a może zwłaszcza religii :) Jedni nie jedzą krów, inni świń, kolejni zwierząt w ogóle, a jeszcze inni(...)tego jeszcze dochodzą wpływy kolonialne. To właśnie dzięki nim powstało to danie. Choć też nie bezpośrednio. I tak. Zanim Portugalczycy po wyprawie Vasco da Gamy, przywieźli do Indii ziemniaki, sami musieli je sobie załatwić z Ameryki. Notabene zaraz po tym jak odrzucili śmiały plan Krzysztofa Kolumba, który, na szczęście, przyjęto w innym kraju, (brzmi znajomo? :)) bo by w ogóle
Kryzysowa Książka Kucharskabędę po raz kolejny pisał o cudownych właściwościach ziemniaka i jaką rolę spełnia on w zwalczaniu głodu na świecie. Zamiast tego przypomnę pierwszy film animowany, który został wygenerowany od początku do końca za pomocą komputera - Toy Story. Oprócz głównych bohaterów był tam tzw. Pan Bulwa . Pani Bulwa zresztą też. Podobno znaleźli się w pierwszej dziesiątce rankingu Brytyjczyków na najlepszą wymyśloną(...)miejscach, o którym filozofom nawet się nie śniło, ale raczej gdzieś w plenerze, z dala od miejskiego hałasu. Jednym z bardziej popularnych dań, przy okazji ogniska, są pieczone ziemniaki. Oczywiście ziemniaki możecie sobie zrobić również w piekarniku, mikrofali (musicie tylko porobić dziurki, zeby nie wybuchło;) ), a także w kominku, zakładając, że w Waszym nie została na Was zwalona wina
Kryzysowa Książka Kucharskamieście, ze swoimi napojami alkoholowymi za 5 zł i zakąskami za dychę. Jedynym wegetariańskim daniem w Przekąskach oprócz rybnej awanturki, która nie zawsze była, był właśnie gzik. Niesamowicie dobry ziemniak z twarożkiem i warzywami. Obiadowa wersja kanapki z twarożkiem, która jest moim ulubionym śniadaniem. Tak zaczęła się moja wielka miłość do tej potrawy. Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków(...)białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól Jak zrobić poznański gzik? Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką do warzyw, ugotować w mundurkach. Po prostu wkładam je nieobrane do wrzątku i gotuję 30 minut. Zostawiamy je do przestygnięcia. W tym czasie robimy swoją ulubioną wersję twarożku
Ugotowane pozamiataneogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty(...)lodówce. I tak będzie u nas w słoneczne weekendy do połowy lipca, bo wtedy Młody, nasz domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: • 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości • 200 g chudego boczku wędzonego • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut
To co kochamNależę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako(...)dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże(...)młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca
To co kochamOpis: Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo popularne. Pyszne domowe frytki musza być złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie frytki zrobione w domowym zaciszu są o niebo lepsze niż jakiekolwiek frytki, które jemy w słynnych fast foodach. Składniki: 1 kg ziemniaków Olej rzepakowy Sól Sposób przygotowania: Na początku wszystkie ziemniaki obieramy(...)skórki i myjemy. Kroimy je w słupki. Grubość jaką wybierzemy zależy od naszej indywidualnych upodobań. Możemy zrobić cienkie lub grube. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ziemniaki musimy tylko delikatnie obgotować a nie rozgotować. Następnie ziemniaki przecedzamy i pozostawiamy do odsączenia się wody. W głębokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Frytki smażymy partiami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie) - 2 łyżki masła (na każde 6 ziemniaków) - kilka ząbków czosnku - kilka gałązek rozmarynu - sól himalajska - pieprz czarny Obrane i umyte ziemniaki nakrajamy(...)kilkumilimetrowe plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy bardzo uważać aby nie przekroić ziemniaka na wylot. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy pomiędzy plasterki w kilku miejscach w każdym ziemniaku. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sól, pieprz i posiekane listki rozmarynu. Każdego ziemniaka smarujemy powstałą glazurą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze ziemniaki ok godzinę
Cook&Loveuwielbiam ziemniaczki w takiej postaci, prawie w każdą niedzielę pieczone ziemniaki goszczą u mnie na obiad z różnymi warzywami i mięsem SKŁADNIKI 6 ziemniaków, 4 marchewki, 4 małe buraczki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków , 1 łyżeczka majeranku sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, koperek WYKONANIE Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w ćwiartki albo(...)mniejsze kawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem
słodki bratekOpis: Zapiekanka ziemniaczana to szybki i łatwy sposób na pyszne danie. Boczek i ziemniaki to zestaw skromny, ale zaspokaja apetyt każdego. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 30% 250g żółtego sera 3 jajka Masło Sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili Sposób przygotowania: Na początku obieramy ziemniaki i kroimy(...)grubsze talarki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle dusimy cebulę, aż zrobi się szklista oraz dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy do miękkości. Żaroodporne naczynie musimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneziemniak może smakować nieziemsko? Okazuje się, że tak. Dzisiaj zachęcam do zrobienia pysznych ziemniaków po śląsku. Ciapkapusta to ziemniaki z kapustą kiszoną. Podajemy ją do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie komponuje się z żeberkami. Smak i zapach mojej ciapkapuście nadaje podsmażona cebulka i odrobina kminku. Składniki: 400 g kapusty kiszonej 500 g obranych ziemniaków 1 duża cebula oliwa do podsmażenia cebuli(...)płaskiej łyżeczki mielonego kminku sól pieprz Wykonanie: Kapustę kiszoną kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowaną kapustę gotujemy 30 minut. Ugotowaną kapustę studzimy i dokładnie odciskamy z wody. Ziemniaki gotujemy, do miękkości, w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki dokładnie dusimy ubijakiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy do miękkości, na niewielkiej ilości oliwy. Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę
Smak mojego domulutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe. Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się(...)taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana. Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego ( w kostce ) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki
Codziennik Kuchennysolą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, oregano. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać czosnek do mięsa, skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Odstawić na chwilkę do lodówki. W tym czasie przygotować ziemniaki i inne warzywa. Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przekroić na pół lub na ćwiartki. Cukinię umyć i pokroić w plasterki, papryki umyć, wyciąć nasionka(...)cukinię, cebulki, papryki, porwany na mniejsze kawałki tymianek, lekko obsypać solą i pieprzem. Dodać doprawione mięso, wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszone składniki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć ziemniaki, skropić lekko oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C, najlepiej termoobieg i piec 20-30 minut. Ziemniaki u góry powinny być przypieczone. Jeśli zostanie na drugi dzień
Kuchnia PokoleńPrzepis na kluski śląskie powiedziała mi babcia jako "ziemniaki i piątą część mąki kartoflanej" gdy miałam około 10 lat. Na szczęście "piątą część" łatwo sobie wyznaczyć, w przepisie podaję wagi, ale jest też łatwiejszy sposób niż ważenie ziemniaków :). Proporcje na około 30 klusek. 1 kg ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Jeszcze(...)ciepłe dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki wyłożyć na blat i uformować z nich kopczyk. Podzielić na 4 części, jedną z nich wysunąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak, aby uzupełniła kopczyk (jeśli mamy odmierzone wagi ziemniaków i mąki ten krok można pominąć). Wszystkie ziemniaki i mąkę zarobić na gładkie ciasto. Z ciasta
Czerwony Gupiktakże jako dodatek do grillowanych mięs lub obiadowego mięsiwa. Niemniej jednak zdecydowany hit, to pieczone ziemniaczki i zimny kefir lub zsiadłe mleko. PYSZNIE ! Składniki: około 1,5 kg młodych ziemniaków gałązki świeżego tymianku oliwa sól morska Wykonanie: Ziemniaki opłukać, a następnie dobrze wymyć szczotką lub gąbką. Osuszyć na papierowym ręczniku, nie obierać ze skóry. Osuszone ziemniaki gęsto ponacinać(...)jednej strony. Nacięcie wykonywać do połowy lub nieco za połowę ziemniaka. Tak przygotowane kartofelki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniaki poukładać gałązki świeżego tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą. Ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. ( czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków ) Smacznego
kolorowotorcikowo