Muzeum Śląskiego . Jedna z tamtejszych ulotek daje przepis na kluski śląskie, zarówno te białe ( o, jak tutaj ), jak i "czorne". Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki(...)kluski śląskie - pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie
Czerwony GupikWypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że jest całkiem fajny. Można go wykorzystać na obiad niedzielny, zastępując zwykłe gotowane ziemniaki czymś bardziej wyszukanym lub na smaczną gorącą kolację. Myślę, że można by wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie choć jeszcze nie próbowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 350g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 100g tartego(...)sera pieprz 4-5 plastry mortadeli włoskiej bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku. Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek
zielonacukinkaziemniaczana z jajkiem – sałatka ziemniaczana z musztardą i jabłkiem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 6-8 ziemniaków i pokrojonych w sporą kostkę – 2 garści strączków groszku ptysiowego – 5-7 rzodkiewek – pół czerwonej cebuli – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki musztardy(...)łyżka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego – świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Do przygotowania tej sałatki najlepiej wykorzystać ziemniaki z ładną gładką skórką, sałatkowe. Wystarczy je dokładnie umyć i pokroić. Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 10-15 minut aż staną się miękkie. Nie mogą się jednak rozpaść. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotuj
nietylkopasta.plnajmłodszych lat uwielbiałam ziemniaki i wszystko co z nimi związane. I choć w domu najczęściej serwowano tłuczone ziemniaki z koperkiem, bez żadnego dodatku masła, śmietany, kefiru czy mleka to dziś nie mogę się powstrzymać, by nie dodać do nich nabiału, utrzeć na gładko, poczuć delikatny maślany smak.. Uwielbiam puree i już! Puree przygotowuję na kilka sposobów: do utłuczonych ziemniaków(...)ładny w zależności od dodanego warzywa kolor Najczęściej jest to szklanka, dwie zielonego rozmrożonego groszku lub marchewki zmiksowane ze śmietaną, masłem lub/i mlekiem na gładko i dodane do utłuczonych ziemniaków. Zielone puree podaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek
Zasmakuj KuchniFaszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi Przepis na ajwar znajdziecie na blogu klikając ten LINK . Faszerowane ziemniaki po bałkańsku Składniki: około 8 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego szklanka mleka ząbek czosnku 150 ml ostrego ajwaru kawałek sera halloumi pieprz sól(...)Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie
PatiGotujepodać ją gościom w inne święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu(...)ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce ( każdy ziemniak kroimy na 8 części ). Bulion podgrzewamy, dodajemy musztardę francuską oraz przyprawy - obie papryki, majeranek oraz pieprz. Mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy zaparzone białe
Kuchnia MagdaLenyFarsz z białego sera, ziemniaków i cebuli Farsz na pierogi ruskie, to sprawa indywidualna, każdy ma inne smaki, jedni lubią delikatny inni bardziej pikantny. Razem z mężem nie wyobrażamy sobie aby w farszu zabrakło cebuli. Wolimy zdecydowanie pierogi z farszem wyrazistym w smaku. Kolejna kwestia to proporcje sera i ziemniaków, jedni dają więcej ziemniaków zaś inni sera(...)robię ja? Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :) Przepis: (około 80 pierogów) Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg białego sera półtłustego 4 cebule pieprz, sól Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. 3. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, biały ser rozgniatamy widelcem
Mój pomysł nasmakami. Jednym z takich bardzo prostych, a zarazem efektownych dań jest sałatka warstwowa. Dziś przygotowałam sałatkę ziemniaczano-buraczkową, która idealnie nadaje się do wykorzystania pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Kwaskowy dressing nadaje jej specyficznego smaku. W oryginalnym przepisie proponowano użycie marynowanych buraków, jednak w znacznie mniejszej ilości, ja użyłam sporej ilości zwykłych, gotowanych buraków. Sałatka jest równie smaczna(...)fakt, że została przygotowana z dressingiem na bazie oliwy, a nie z majonezem sprawia, że jest lekka i delikatna. Zdecydowanie polecam! Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa Składniki : kilka ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki* kilka ugotowanych buraków (użyłam gotowych) pokrojonych w niedużą kostkę por pokrojony w cienkie półplasterki natka pietruszki kapary oliwa z oliwek ocet ryżowy lub winny ząbek czosnku
Codzienne Gotowaniestudenckie? No cóż… dla moich znajomych takie pomysły były na wagę złota i potem często gościły na każdej imprezie. Taka mała odmiana tradycyjnej smażonej / pieczonej kiełbasy podanej z ziemniakami. W końcu z nawet prostych składników można zrobić coś ciekawego i pysznego Teraz bardzo często robię takie zapiekanki w domu, gdy czas na zegarku płynie nieubłaganie, mam tylko kilka składników(...)nasyci, a nie zajmie dużo czasu Polecam i Wam te małe studenckie zapiekanki. Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję; ilość należy zwiększyć w zależności od ilości zapiekanek) 2 ziemniaki kawałek kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego + po posmarowania naczynka do zapiekania duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej czarny mielony pieprz szczypta suszonej bazylii 2 łyżki mozzarelli wiórki
Słodkie okruszkizwiązane, a nie pamięta składu, o nazwie nie wspomnę. Jednak i to się da pokonać, potrzeba tylko więcej czasu. Bratkartofle, trochę spolszczona nazwa niemieckiej potrawy bratkartoffeln czyli ziemniaki smażone. Zazwyczaj była to postna potrawa, podawana z maślanką, serwatką lub zsiadłym mlekiem, bogato posypana koperkiem lub szczypiorkiem. Wersja wypasiona, leżakowała na talerzu razem z sadzonym jajkiem(...)ziemniaków duża cebula olej sól i pieprz koperek Ziemniaki gotujemy w mundurka (lub bez, jak tam kto woli) aż będą al dente. Po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Ja daję łyżkę masła i łyżkę oleju, są zdecydowanie lepsze w smaku i podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli. W oryginale
Dieta moja pasjaPierożki ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo sycące danie obiadowe. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. W kuchni nic się nie może zmarnować! var metaslider_8795 = function($) { $('#metaslider_8795').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect(...)metaslider_8795, 100) : !jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8795, 1) : metaslider_8795(window.jQuery); }; timer_metaslider_8795(); Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu
KuchniaWeDwoje.plsałatką, najczęściej z kapusty pekińskiej oraz warzyw: papryka, pomidor, ogórek, cebula, a wszystko to polane jest sosem. U mnie posypka jest nieco inna...bo jest zapieczona razem z ziemniakami i składa się z kawałków kurczaka, pieczarek oraz sera żółtego - wychodzi taka a'la zapiekanka. Do tego można podać osobno sałatkę z warzyw i koniecznie ulubiony sos. Rewelacja! Składnik(...)porcje) 5 ziemniaków 1 filet z kurczaka 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego 3-4 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Bazylia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka lub przyprawy kebab-gyros Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy. Mniejsze ziemniaki kroimy w ćwiartki, a większe - w grubsze słupki. W misce mieszamy 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak
Kuchnia MagdaLenyMuzeum Śląskiego . Jedna z tamtejszych ulotek daje przepis na kluski śląskie, zarówno te białe ( o, jak tutaj ), jak i "czorne". Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki(...)kluski śląskie - pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie
Czerwony Gupikchipsy charakteryzują się bardzo podobnymi cechami, jedynie główne smaki są różniące. Chipsy Go Pure są certyfikowane jako ekologiczne, bezglutenowe oraz wegańskie . W składzie znajdziemy tylko podstawowe składniki, dzięki którym ziemniak może być chipsem 😂 Nie znajdziesz tu konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaków i innych badziewnych chemicznych dodatków. Tak jak wcześniej wspomniałam - prosty i naturalny skład. Moją uwagę zwrócił także fakt, że plasterki(...)obecność tłuszczu. "Normalnych" chipsów ziemniaczanych nie jadłam wieki, więc ciężko jest mi porównać ich smak do tych, także po prostu skupię się na tych dzisiaj prezentowanych, bez porównań. SOLONE ziemniaki * olej słonecznikowy * sól Chipsy o smaku soli trochę mnie zaskoczyły już na samym początku, ponieważ soli praktycznie nie czuć. Myślałam, że jeżeli są określane jako "solone" to ta sól
Zdrowie na języku :Pjest to jedynie cienkie ciasto z gruboziarnistą solą, tymiankiem lub rozmarynem i oliwą, czasem z parmezanem. U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym, a ciasto wzbogaciłam płatkami jaglanymi (taka moja wariacja 😉). Pomysł na zrobienie takiej pizzy powstał z potrzeby chwili - mieliśmy z mężem ochotę na domową pizzę, a był(...)już późny wieczór, w lodówce raptem resztka drożdży, kawałek sera żółtego i napoczęty jogurt, a poza tym tylko 3 ziemniaki 😁, więc dużego wyboru to nie mieliśmy. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiego smaku bo zawsze lubiłam pizze z bogatym nadzieniem, a tu tak naprawdę tylko jeden składnik i to nietypowy bo ziemniak. A tu taka niespodzianka - pizza
Kuchnia MagdaLeny