rozpływające się w ustach i nie będą strukturą przypominały płyty wiórowej. Wskazana jest słonina wędzona, która dodatkowo da lekko dymny smak. Cukier to magiczny składnik, który używamy do przygotowania ziemniaków. Sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a środek kremowy. Bez obaw, nie staną się przez to słodkie. Mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, ze cukier podkręci smak ziemniaka. Przed pieczeniem, ziemniaki(...)obgotowuję, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Oczywiście, mogłabym pominąć ten etap, wtedy ziemniaki będą mniej kremowe, a skórka twardsza i grubsza. A nie o ten efekt mi chodzi. Składniki: - schab - ilość plastrów w zależności od potrzeb - słonina - 2x więcej plastrów niż mamy schabu - ogórek kiszony - cebula - ząbki czosnku - majeranek, papryka czerwona, sól i pieprz - niewielkie, równe ziemniaki
Cook&LoveUwielbiam ziemniaki. Pieczone, smażone, puree, gotowane, no po prostu pod każdą postacią! Jeśli jest to możliwe to staram się je przygotowywać w zdrowszy sposób. Jakiś czas temu na moim fanpage'u pokazałam Wam sposób na odchudzone chipsy ziemniaczane, wystarczy tylko mieć specjalny, mały przyrząd do cięcia ziemniaków w specjalne sprężynki. Ja swój zamówiłam za jakieś 7zł na popularnym chińskim portalu(...)przesyłkę czekałam około 1,5 miesiąca, ale warto było! Dla mniej cierpliwych - podobne urządzenie jest również dostępne na Allegro. Tak pokrojone ziemniaki lekko spryskuję oliwą w sprayu i wkładam do piekarnika, wychodzą z tego super chrupiące chipsy. Takie chrupiące sprężynki na pewno zrobią furorę na domowej imprezie. Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której
Feel EatPlacki ziemniaczane wszyscy znamy i lubimy, jest to proste i łatwe do zrobienia danie. Najsmaczniejsze są zrobione z młodych ziemniaków, gdyż są chrupiące i nie ciemnieją. Podane z twarożkiem i koperkiem smakują wspaniale. Placki z młodych ziemniaków będą chrupiące i delikatne, jeśli zachowamy umiar w ilości dodanej mąki i usmażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważam, że najlepsze placki ziemniaczane(...)smalcu. Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany, to placki wcale go dużo nie chłoną. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu można dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Moim ulubionym dodatkiem do placków z młodych ziemniaków jest twarożek z dodatkiem koperku, a niektórzy domownicy jedzą je z gęstą śmietaną. Najlepsze są od razu zdjęte z patelni, wtedy są najbardziej chrupiące. Mam nadzieję, że również lubicie placki
Kuchcik gotujeZapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków to bardzo pyszny i tani pomysł na letni obiad. Potrawa jest prosta do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników, a smaku młodych, lekko słodkich warzyw, nie można równać z niczym innym. Do zapiekanki dodałam kiełbasę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również boczek. Po klasycznej młodej kapuście ze śmietaną , jest to moje ulubione danie(...)Zapiekankę serwujemy na ciepło i w zasadzie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Może ewentualnie szklankę maślanki lub zsiadłego mleka. Nie spotkałam osoby, której zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków by nie smakowała. Zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić zapiekankę, możecie również zasubskrybować mój kanał na youtube, gdzie regularnie dodaję różne filmy z przepisami na smaczne potrawy. Zobacz i podziel
e-PrzepisyKulinarneryż, makaron czy kaszę jako dodatek do obiadu, sięgnijcie po zapiekankę warzywną. Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana Zapiekanka może być zrobiona z różnego rodzaju warzyw. Najlepiej sprawdzą sie w niej ziemniaki, cukinia, bakłażan oraz mieszanki warzyw takich jak kalafior czy brokuły. Każdej zapiekance oczywiście towarzyszyć musi kremowy sos, którego podstawą na ogół jest mleko lub śmietana i niezastąpiony ser żółty. Jeśli(...)podałam zapiekankę jako dodatek dlatego jest ona dość skromna jeśli chodzi o wybór użytych warzyw. Nie dodawałam również mięsa więc moja zapiekanka jest złożona tylko i wyłącznie z ziemniaków i cukinii. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks Smacznego Składniki
mecooksLiczba porcji: 2 solidne Calo verde w polskiej wersji Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby na stole nie pojawiła się calo verde – zielona zupa na bazie ziemniaków z dodatkiem lokalnej odmiany jarmużu, która nadaje całości koloru. U nas w domu calo verde pojawiła się już jakiś czas temu i szczególnie przypadła do gustu Eugeniuszowi, miłośnikowi zawiesistych(...)ziemniaków. Miała nawet trafić na bloga, ale przegrała z kremem z groszku (który z kolei kocham ja). Zainspirowani parzuchą Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim menu na tydzień. Zaczynało się własnie od parzuchy, czyli zupy z młodej kapusty i bulionu (całe menu Marty możecie zobaczyć na grupie Jak planować posiłki
Niedzielny kucharzaromatem cytrynowej skórki i pięknymi fiołkami, które jak pewnie wielu wie są jadalne, smakują i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g do 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła, majonezu lub śmietany 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry otarta skórka z 2 sparzonych cytryn łyżka suszonych owoców cranberry (borówka czerwona) - opcjonalnie garstaka kwiatów fiołków(...)sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić Dodać masło lub majonez albo śmietanę i ugnieść praską na puree. Dodać po ugnieceniu pokrojone na połówki owoce kranberry. Dodać też otartą skórkę z cytryny pozostawiajac trochę do posypania na talerzu. Ziemniaki wymieszać. Ziemniaki wyłożyć na jeden duży półmisek, posypać fiołkami i łyżką delikatnie wmieszać fiołki do ziemniaków
Sztuka gotowania w/g SamiryOśmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni – danie jest lekkie, a dzięki cytrynie i kaparom ma orzeźwiający smak. Jeśli bardzo boicie się kupować ośmioramiennego potwora w całości, to można zaopatrzyć się w już gotowe, ugotowane macki(...)trzeba “przestraszyć” – czyli trzymając za głowę ok. 3 razy zanurzyć macki we wrzątku i szybko wyjąć. Przepis na dwie porcje obiadowe lub cztery przystawkowe. Ośmiornica z ziemniakami i kaparami (sałatka galicyjska): macki z ugotowanej ośmiornicy (ok. 400 g)* 350-400 g młodych ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 małe ząbki czosnku
Poezja smakuPomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - pieczony łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami. Trio idealne! Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2 porcje: łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową 1 filet z łososia wraz ze skórką (wagowo około 300 g) 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku odrobina(...)soku z cytryny sól, pieprz pieczone ziemniaki 4-5 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków odrobina oleju przyprawa chilli, np. w młynku sól smażone szparagi 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła szczypta soli Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia
Ugotowaćniepotrzebnie jedzenie marnuję. Stwierdziłam, że dziecko nie może być wymówką i trzeba trochę rozsądniej planować gotowanie i wykorzystanie niezjedzonych resztek. I tak powstało to dani. Połączenie resztki obiadowych ziemniaków i kilku łyżek szpinaku, zaprawionego odrobiną śmietany czyli przekładając na nazwę potrawy, popularne kopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem(...)gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem, że są tacy co wszystko skrupulatnie odmierzają miareczkami. A mi może zostać z obiadu 300g ziemniaków, komuś innemu inna ilość i już nie zrobi kopytek ze szpinakiem, bo ilości nie te. Ten wpis powstał jako inspiracja dla Was, do poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać
Mieszam w GarnkuDziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego. Smażone ziemniaki z cebulką, czosnkiem i ziołami zawsze będą hitem! Ważna też jest metoda ich przygotowania i tutaj przyszedł mi z pomocą Gordon Ramsay w swojej cudownej książce “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”, którą też bardzo polecam. Znajdziecie tam masę świetnych i łatwych przepisów na każdą okazję(...)ziemniaczki wyszły obłędne, nie mogło być inaczej. Jeżeli lubisz takie chrupiące ziemniaki, polecam także te pieczone z papryką i smażone z grzybami , wszystkie pyszne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Smażone ziemniaki z ziołami (4 porcje) Składniki: 5 ziemniaków, obranych lub nieobranych gdy są młode i pokrojonych na plasterki o grubości około 1/2 cm 1 łyżka gęsiego
karmelowyMieszkam na Górnym śląsku, w związku z tym mam dla was przepis na najbardziej popularną potrawę z ziemniaków, czyli kluski śląskie. Ile gospodyń, tyle też jest receptur. Jedne dają całe jajko, inne tylko żółtka, jeszcze inne wcale. Tak naprawdę zależy kto jak się przyzwyczai. To co jednak jest charakterystyczne dla ów klusek, to maleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić(...)moja chęć poszukiwania nowych smaków, jest nieco silniejsza niż tradycja. Co oczywiście nie oznacza, że zaniechałam jej całkowicie, bo od czasu do czasu gdy mam dobre mączne (skrobne) ziemniaki, to nie stronię od robienia klusek. Tak naprawdę nie ma takiej receptury, która jasno określiłaby gramaturę używanej mąki w stosunku do masy z przeciśniętych ziemniaków. Czemu?, bo każda odmiana jest inna
wyjątkowa kucniaMuzeum Śląskiego . Jedna z tamtejszych ulotek daje przepis na kluski śląskie, zarówno te białe ( o, jak tutaj ), jak i "czorne". Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki(...)kluski śląskie - pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie
Czerwony GupikWypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że jest całkiem fajny. Można go wykorzystać na obiad niedzielny, zastępując zwykłe gotowane ziemniaki czymś bardziej wyszukanym lub na smaczną gorącą kolację. Myślę, że można by wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie choć jeszcze nie próbowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 350g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 100g tartego(...)sera pieprz 4-5 plastry mortadeli włoskiej bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku. Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek
zielonacukinka