votes ) Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” Ziemniaki ‚Raclette” to pyszne danie w sam raz na zimowe, chłodne i ponure dni. Mają moc rozgrzewającego sera Raclette, rodem ze Szwajcarii i genialnie pocieszają żołądek, a tym samy nas wprawiają w dobry nastrój Co tam te kilka kalorii i trochę tłuszczyku, to tylko mobilizacja,żeby po tym pysznym posiłku wybrać się(...)długi spacer z psem… Polecam, proste, tanie i pyszne danie dla całej rodzinki. składniki dla 3 osób: 3 duże ziemniaki 0,4 kg karkówki lub łopatki ( łopatka zdecydowanie smaczniejsza) 6 grubych plastrów sera Raclette lub innego ale ten jest najlepszy do zapiekania i topienia kilka plastrów, cieniutkich, bekonu 2 łyżki prażonej cebulki szczypiorek do posypania marynata do mięsa
Ogrodnik w podróżysosem beszamelowym to danie idealne dla osób lubiących treściwie zjeść :). Łatwa w przygotowaniu, z prostymi składnikami, zawsze wzbudza zachwyt wśród gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę: 1 kg ziemniaków 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków 100 gram startego sera ( u mnie gouda) Składniki(...)ciepłego mleka 1/4 kostki masła ( 50 gram) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 50 gram startego żółtego sera sól, pieprz ( opcjonalnie trochę gałki muszkatołowej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie następnie odstawiamy do ostygnięcia, cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą
Blog kulinarny S9.PLTaki oto przepis wyszukałam wśród starych notatek – babka z ziemniakiem To, że ziemniak doskonale sprawdza się w wypiekach, wiadomo nie od dziś, dlatego musiałam wypróbować ten przepis. To także świetna opcja na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Składniki: 3 niewielkie, ugotowane ziemniaki (ok. 300 g) 100 g czekolady deserowej 240 g masła 1 szklanka cukru ½ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu(...)waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki 8 łyżek mleka Dodatkowo: 50 g ciemnej czekolady 50 g śmietanki 30% Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki
Słodki sentymentPlasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około(...)więcej 1/2 szkl. kremówki lub 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1-2 łyżki bułki tartej około 100 g tartej mozzarelli sól, pieprz szczypta mielonej słodkiej papryki olej/masło Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na plasterki
Smaki Na TalerzuMacie ochotę na ziemniaki, ale nie macie pomysłu na ich podanie? Przejadły się Wam gotowane, pieczone lub smażone ziemniaki? A może lubicie smaki orientalnej kuchni? W takim razie ten przepis jest dla Was! Curry kokosowe z ziemniakami to bardzo aromatyczne danie, przy minimalnej ilości składników, które przygotujecie raz, dwa bez większego trudu. Przekonałam Was? Jeśli tak, to do dzieła Składniki(...)porcje: – 700g ziemniaków – 200ml mleczka kokosowego – 3 pomidory – 3 łodygi selera naciowego – 1 cebula – 3 łyżeczki curry w proszku – 1 łyżka oleju – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli – szczypta białego pieprzu Dodatkowo: czarny sezam do posypania Seler naciowy drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy
Be Fit Be StrongPlasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około(...)więcej 1/2 szkl. kremówki lub 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1-2 łyżki bułki tartej około 100 g tartej mozzarelli sól, pieprz szczypta mielonej słodkiej papryki olej/masło Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na plasterki
Smaki Na TalerzuPiróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka. Pierwszy raz pieroga spróbowałam jakieś 10 lat temu będąc w tamtych okolicach. Od pierwszego kęsa posmakował mi. Fakt, jestem przyzwyczajona do połączenia kaszy gryczanej i białego sera, ponieważ w moich stronach(...)mnie w smaku ten piróg to petarda! Zachęcam by wypróbować ten przepis. Można oczywiście zrobić z połowy składników, ponieważ te składniki są na większą blaszkę. Składniki: * 1 kg ziemniaków obranych * 60 dkg kaszy gryczanej * 70 dkg sera białego (nie mielonego) * 300 g śmietany 18% * 3 jajka * 10 dkg masła lub słoniny * sól, pieprz czarny i ziołowy Ziemniaki ugotowałam w osolonej
Pieprzyć z FantazjąTaki oto przepis wyszukałam wśród starych notatek – babka z ziemniakiem To, że ziemniak doskonale sprawdza się w wypiekach, wiadomo nie od dziś, dlatego musiałam wypróbować ten przepis. To także świetna opcja na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Składniki: 3 niewielkie, ugotowane ziemniaki (ok. 300 g) 100 g czekolady deserowej 240 g masła 1 szklanka cukru ½ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu(...)waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki 8 łyżek mleka Dodatkowo: 50 g ciemnej czekolady 50 g śmietanki 30% Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki
Słodki sentymentraczej daniem na słodko, ale my trochę zmodyfikowaliśmy przepis, sprawiając, że są bardziej wytrawne. Prezentujemy pierwszy przepis z kuchni litewskiej! Składniki (4 porcje): - 1 kg startych na najdrobniejszych oczkach ziemniaków - 0.5 kg gotowanych ziemniaków - 200 g marchewki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka maku - 1 łyżka bułki tartej - sól - olej (do gotowania i serwowania(...)kilka łyżek mąki do obtoczenia przed gotowaniem Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy (0.5 kg), gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy purée. 2) W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na drobnych oczkach tarki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy i studzimy. 3) Na tarce ścieramy ziemniaki (1kg, jak na placki ziemniaczane), przekładamy na durszlak lub sitko. Dokładnie wyciskamy z nich
Roślinożerni urlopowiczechłopska rządzi się trochę innymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu). Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi(...)się w słupki, ale można też pokroić go w kostkę, plastry lub przekroić wzdłuż i położyć okręgi na ziemniakach. Do francuskiego dania oczywiście pasuje francuskie wino ;p Zamiast białego wytrawnego (które trafiło już do zapiekanki) możecie podać młode czerwone. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój
Eat me! Fit me!Aromatyczna i bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem pieczarek, kiełbasek i jajek. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad, zwłaszcza dla tych co lubią pieczone ziemniaki. 1,5 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 opakowanie kiełbasek drobiowych FRANKI Morliny 2 cebule 1 papryka marynowana 6 jajek 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mleka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki masła pieprz(...)czarny przyprawa do ziemniaków sól szczypiorek Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, na tarce lub nożem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić i wrzucić na suchą patelnię. Kiedy puszczą wodę, a następnie odparują, dodać masło. Smażyć, aż lekko się przyrumienią. Przełożyć do ziemniaków razem z przysmażoną cebulką i wszystko wymieszać. Wlać również olej spod cebuli. Kiełbaski pokroić
https:KKuchniaMniamszklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI 3 ziemniaki (ok. 650 g) 250 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 1 cytryna 1 ząbek czosnku szczypta chili s ó l, pieprz(...)Dekoracja: czerwona papryka, ziemniak, oliwki, koperek PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pasztetu rozpoczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków w kostkę. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie tuńczyka odsączamy na sicie z nadmiaru oleju. Ziemniaki, tuńczyk, ząbek czosnku, skórkę otartą z cytryny, natkę pietruszki oraz koperek blendujemy na gładką masę. Masę doprawiamy solą
La grande e la piccola cuocanajlepsze dodatki to sos grzybowy, sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego bądź klasyczny domowy sos czosnkowy bądź domowy ketchup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Składniki około kilograma obranych ziemniaków, łyżka mąki pszennej 2 jajka 1 średnia cebula szczypta soli łyżeczka pieprzu olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Wykonanie Przepis na danie jest na prawdę banalny(...)wykonanie jest szybkie i każdemu wyjdą i przypadną do gustu. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na średnich oczkach, jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były mniej chrupiące zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, bądź na części tarki przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Odstaw na kilka minut, aby z ziemniaków zeszła woda. Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę, bądź zetrzyj na tarce na małych
To Musisz Wiedzieć