Zupa z łososiem i ziemniakami to prosta zupa o zaskakującym smaku. Jest aromatyczna, gęsta i pyszna – idealna na grudniowy obiad. Ugotowana na bazie bulionu z kawałkami wędzonego łososia, ziemniaków i marchewki. Do zupy dodałam też suszony koperek, ale można dodać kukurydzę, świeży groszek zielony, krewetki lub małże to co akurat mamy. Zupę zagęściłam mąką kukurydzianą. Można dodać do zupy(...)kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem , krewetkami i boczkiem. Ale ja Wam dzisiaj polecam błyskawiczną rybną zupę z wędzonym łososiem i ziemniakami. Składniki na 4 porcje zupy z łososiem i ziemniakami : 2 duże brzuszki wędzonego łososia ze skórą 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego 2 marchewki 2 duże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZiemniaki można podać w wyjątkowy sposób, a wszystko to w bardzo prostych krokach! Jak zachwycić gości ziemniakami? Zapraszam! Ziemniaki Masło Kurkuma Gałka muszkatołowa Rozmaryn Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy – w kostkę, plastry – jak chcecie. Podgotowujemy je razem z kurkumą i gałką muszkatołową. Przypraw dodajemy sporo – kurkuma sprawi, że będą pięknie złociste, a gałka nada wyjątkowy aromat. Ziemniaki gdy zaczynają(...)robić się miękkie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W garnku, gdzie została reszta przypraw, rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz i rozmaryn. Tak rozpuszczonym masłem polewamy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do momentu, aż zaczną brązowieć. Gotowe! Piękne, złote i aromatyczne ziemniaki gotowe. Możecie użyć przypraw, które lubicie – z papryką będą bardziej pomarańczowe, z czosnkiem
MarcinChefSmażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami Proste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. To jeden z pomysłów, który wykorzystuję najczęściej, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu, a akurat tego dnia nie mamy ochoty na sałatkę lub inne dania, w których można je zużyć. Spróbujcie takich smażonych ziemniaczków z serem, koperkiem i przyprawami. Smacznie, prosto i oszczędnie Składniki: (ilości orientacyjne, zależą(...)ilości ziemniaków) około 3 ugotowane wcześniej ziemniaki (ilość można zwiększyć/zmniejszyć) około 2 łyżki oleju rzepakowego – u mnie Woj-len szczypta suszonej bazylii słodka czerwona papryka (około łyżeczki) mała szczypta granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku kawałek żółtego sera łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Ziemniaki kroimy np. w ćwiartki lub większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien tylko pokryć
Słodkie okruszkiprzygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza. Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek. Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy tylko sól(...)Składniki potrzebne do przygotowania pierożków samosa. Ciasto: 20 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach 1/2 łyżeczka soli 4 łyżki oleju słonecznikowego letnia woda Nadzienie: 50 dkg gotowanych ziemniaków 5 dkg mrożonego groszku kilka płatków suszonej papryczki chili lub 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 2 ziarna kardamonu 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 3 ząbki czosnku 1 mała cebula
mecooksczęsto z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś podsyłam Wam pomysł na pyszny obiad, który możemy przygotować także z ziemniaków, które zostały nam z wczorajszego obiadu(...)Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
Blog z ApetytemZapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A jeszcze zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, zapieczona pod warstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się(...)już konkretnie. Zapraszam po przepis! Inspiracji do tej potrawy dostarczył mi blog Domowe Potrawy . Scroll down for recipe in English Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami (4 porcje) Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 5 ziemniaków, obranych 1 mała lub ½ średniej wielkości
karmelowyWitam Kochani Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze, specjał kuchni polskiej, wykonane są z ciasta ziemniaczanego, które jest połączeniem ziemniaków gotowanych i surowych. Kartacze nadziane są farszem mięsnym Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -1200g ugotowanych ziemniaków -550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz FARSZ(...)około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwłaśnie ją zamawiam w nowo odwiedzanej restauracji w celu wyrobienia sobie zdania na temat kucharza. Dziś przedstawiam bardzo łatwy i kompleksowy przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną w całości z ziemniakami i figami, które teraz są najlepsze i najtańsze. Jest to jedno z takich dań, które robi się samo w piekarniku, więc polecam gorąco nawet leniuszkom. Jeżeli tak jak ja jesteś(...)pieczonych kaczek, polecam także moją w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami , obie przepyszne! Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z ziemniakami i figami (1 kaczka) Składniki: 1 cała średnia kaczka 1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 1 duże jabłko, obrane, bez pestek i pokrojone w ćwiartki 4-5 gałązek
karmelowygości w mojej kuchni, na ogół w wersji śniadaniowej. Ale to danie po niedużej modyfikacji idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Aby było bardziej pożywnie dodajcie do środka ziemniaki, tak jak w tym przepisie. Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na: – klasyczna szakszuka – szakszukę z dynią – szakszukę z kurkami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację(...)PIKANTNA SZAKSZUKA Z ZIEMNIAKAMI PRZYGOTOWANIE: 45 minut SKŁADNIKI: – 2 łyżki oliwy – pół cebuli – 3 ząbki czosnku – 3 łyżeczki sproszkowanego chilli – 1 łyżeczka soli – 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego – 1 puszka krojonych pomidorów – 4 jajka – 1 szklanka pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków – 1 szklanka jarmużu (bez twardych części
nietylkopasta.plspacery. Z dzieckiem. A kiedy na chwilę przyśnie, cieszę się błogą ciszą i chwilą samotności z własnymi myślami. Składniki na przygotowanie tego obiadu/kolacji ma chyba każdy w domu. Ziemniaki, cebula, boczek i ser - sami zajrzyjcie i przyznajcie mi rację :) Dlatego zachęcam do przygotowania sobie takich faszerowanych ziemniaczków :) Tanie, pyszne i proste. Cóż chcieć więcej? :) Składniki: 6 dużych ziemniaków(...)boczku wędzonego 2 średnie cebule 100 g żółtego sera 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół i obrać ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek ziemniaka, tworząc zgrabne łódeczki. Wydrążony miąższ odłożyć do miski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek drobno pokroić i wytopić na patelni. Dodać cebulę
My simple kitchenSmaczne danie z niedużej ilości składników. Tak upieczone ziemniaki są całkiem sycące. Podałam je z sałatką z cykorii klik . To dobry obiad na chłodne dni, które niestety już nadchodzą. składniki ( 2 porcje) 6 - 7 średnich ziemniaków 120 g wędzonej makreli 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 posiekanej cebuli czosnkowej 1 łyżka majonezu sól, pieprz oliwa 20 g startego sera(...)chedar Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki grubości ok 1 cm. Zalać zimną wodą, zagotować, posolić, gotować ok 10 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjąć i poczekać aż obeschną. Makrelę pozbawić skóry i ości. Wziąć mniej więcej połowę, rozgnieść w misce widelcem. Dodać pietruszkę, cebulę, majonez. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki
Stare GaryKaczka pieczona z figami i ziemniakami - przepis może troszkę skomplikowany, ale warto pobawić się piekranikiem, aby uzyskać soczyste, delikatne mięso. A do kaczki pieczone ziemniaki i figi, zanurzone w pysznym sosie i tłuszczu z kaczki. Kaczka, 1 kg ziemniaków do pieczenia, kilka gałązek rozmarynu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, świeże figi (2 plus 1,5 - 2 na osobę) Odciąć kaczce(...)się do dna). Włożyć do środka kaczki gałazkę rozmarynu i dwie pokrojone na ćwiartki figi. Kaczkę oprószyć pieprzem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 120 stopni. Obrać ziemniaki i ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Po dwóch godzinach pieczenia kaczki, włożyć ziemniaki do brytfanki. Kaczkę i ziemniaki polać wytworzonym sosem. Zwiekszyć temperaturę
królestwo garówrazem kminek i czarny pieprz, wsypujemy do rondla. Wlewamy piwo i zagotowujemy – gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, do momentu aż połowa piwa odparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę, sporo większą niż do zupy i podgrzewamy rosół. Kiedy w rondlu zostanie połowa piwa wlewamy gorący rosół, wkładamy pokrojone ziemniaki i dodajemy pół łyżeczki(...)soli. Wszystko dokładnie mieszamy tak, żeby ziemniaki były całkowicie zanurzone w płynie i przestawiamy garnek na mały ogień. Przykrywamy pokrywką –nie do końca szczelnie – i gotujemy na małym ogniu, tak by płyn tylko lekko mrugał – do miękkości ziemniaków, przez około 30-35 minut. Próbujemy czy ziemniak już miękkie i czy wywaru nie trzeba dosolić– jeśli tak, dodajemy sól
Karo in the KitchenSkładniki: 3 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól 2 cebule 150 g wędzonego surowego boczku 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a po ostudzeniu mielimy lub rozgniatamy praską. Drugą połowę ziemniaków przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wylewamy a skrobię, która osiądzie na jego dnie wrzucamy(...)startych ziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie). Łączymy ugotowane ziemniaki z surowymi, wbijamy do nich jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Szybko wyrabiamy całość na jednolite ciasto. Oprószamy ręce w mące ziemniaczanej i formujemy z ciasta kulki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy delikatnie pyzy, mieszamy drewnianą łyżką
Qchnia po prostuGofry ziemniaczane – przepis na pyszne i proste gofry z ugotowanych ziemniaków . Do ich wykonania można specjalnie ugotować ziemniaki tego samego dnia lub wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego, które np. zostały z obiadu. Najlepiej smakują podawane z sosem tzatzyki . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear(...)330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry ziemniaczane – Składniki: 5 średnich ziemniaków – ok. 800g (przed obraniem) 1 średnia cebula – ok. 140g 2 ząbki czosnku 2 duże jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności od gatunku ziemniaków) sól
Kulinarne Przeboje