ziemniaki - 38421 przepisów (strona:109/2562)

Ziemniaki pieczone z pastą z makreli 290

Pieczonych ziemniaków nie jadłam bardzo długo, a kiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Jak zaczęłam stosować odżywianie wg Metody Montignaca to ziemniaki zamieniłam na makaron;) Teraz wracam powoli(...)dań z ziemniakami, robiłam ostatnio pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i sosem z gorgonzoli, a dzisiaj właśnie pieczone ziemniaki z pastą z makreli. Przepis na takie danie wypatrzyłam na blogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku do pierwowzoru: dodałam jajko na twardo, majonez, cebulę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 115

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to wyjątkowa potrawa, składająca się z chrupiących placków przygotowanych z tartych ziemniaków i cebuli, które są smażone na złocisto na patelni, podane z kremowym sosem pieczarkowym i świeżymi ziołami. Kiedy myślimy o kuchni polskiej, jednym z pierwszych dań, które przychodzą nam na myśl, są pyszne(...)prawdziwą ucztą dla podniebienia. Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane, zwane również plackami kartoflanymi, są jednym z najbardziej ikonicznych dań polskiej kuchni. To proste, ale niezwykle smaczne placki, przygotowane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek i przypraw. Wartością dodaną jest ich chrupiąca skórka na zewnątrz i miękki, puszysty środek. To danie może być podawane na wiele sposobów - jako przekąska, danie główne lub nawet

Moja Książka Kucharska
KROKIETY ZMIEMNIACZANE FASZERWANE SEREM 64

Krokiety ziemniaczane faszerowane serem, to ziemniaczana klasyka! Aksamitne, ziemniaczane wnętrze, otulone chrupiącą panierką. Ukryty wewnątrz aromatyczny, kremowy ser, rozciągający się nieśmiało podczas jedzenia. Ziemniaki mają wiele twarzy, te krokiety to jedna z tych idealnych. INNE PYSZNE DANIA:   KOTLECIKI Z CUKINII I MARCHEWKI IDEALNE     KOTLECIKI MARCHEWKOWE FODMAP     TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI MOZZARELLĄ I CUKINIĄ(...)ziemniaczana klasyka! – Aksamitne wnętrze otulone chrupiącą panierką – To kremowy, aksamitny ser – Rozciągający się nieśmiało ser… – Przepycha ILOŚĆ PORCJI: 4 / 12 krokietów CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie 900g – Mąka pszenna – 200g + do panierowania i podsypywania – Jajka – 3 sztuki ( w tym 2 do panierowania ) – Ser żółty w kawałku – 250g – Sól do smaku – Pieprz do smaku

globuskulinarny
Kotlety z czerwonej kapusty 71

Przepis na najlepsze kotlety z czerwonej kapusty i ziemniaków. Proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo pożywne bezmięsne danie, które zrobisz zarówno na patelni jak i w piekarniku! Idealna mieszanka odpowiednich przypraw sprawia, że kotlety są cudownie doprawione, a czerwona kapusta nadaje im pięknego koloru oraz chrupkości, której trudno się oprzeć! To proste danie zawieraj mieszankę ugotowanych ziemniaków, tartej kapusty oraz(...)też do jadłospisu naszych dzieci. Zajrzyj do spiżarni, a przekonasz się, że masz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tych aromatycznych kotletów! Zapraszamy na przepis! Kotlety z czerwoną kapustą Składniki: ziemniaki duże: 4 szt. drobno posiekana kapusta czerwona: 2 szklanki cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki majeranek: 1 łyżka sól i pieprz czarny do smaku olej

Kuchnia Na Wypasie
Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami 82

Dzisiejsza wersja jest na wypasie, bo została zrobiona na rosole drobiowym, który pyrkał sobie na gazie przez parę godzin. Dodatkowo mamy w niej pachnący, aromatyczny letni koperek i młode ziemniaki, które również nadają tej zupie pożądany klimat. Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami to był tak naprawdę nieplanowany strzał w dziesiątkę. Znalazłam w zamrażalniku duży słoik rosołu, koperek jakoś(...)wybór składników, więc sami rozumiecie. Do następnego, cześć. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam drobiowego) 1 duży pęczek koperku 1 marchewka mała jasnozielona część pora 4 średnie młode ziemniaki pół łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 12% (ja użyłam tej z kartonika, do zup i sosów) 1 łyżka masła sól pieprz (przepis na 3-4 porcje) Marchewkę obieramy

Kardamonovy
Cumberland Pie 103

Cottage Pie , używa mięsa mielonego i purée ziemniaczane. Shepherd’s Pie to jak nazwa wskazuje jagnięciną. Cumberland Pie to kawałki wołowiny – u mnie, karkówka – i plastry ziemniaków, zapieczone pod mieszanką sera i bułki tartej, by fajnie chrupało. Każde z tych – ciast – swoje początki ma w średniowieczu, kiedy to faktycznie używano ciasta, zamiast ziemniaków(...)końca nie wiadomo, kiedy zastąpiono ciasto ziemniakami. Cumberland Pie pierwotnie, było robione z różnych rodzajów mięs, suszonych owoców, jabłek i przypraw. Na zakończenie, zapraszam na ciasto, które oczywiście nie jest ciastem, czyli Cumberland Pie. Składniki Karkówka 400-500 gram Mąka 3-5 łyżek Olej roślinny 100 ml Cebula 1-2 sztuki pokrojona drobno Por 1 sztuka pokrojony drobno Marchewka

RafalCook
Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 92

przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są to kluski przygotowywane z tartych ziemniaków, które łączy się z tak zwanym krochmalem, czyli gęstą odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe kluseczki palcami i wrzuca(...)Kalorie 265 kcal Haluszki to przecierane kluseczki kojarzone głównie ze Słowacją, choć popularne także na Podhalu. Sprawdź nasz oryginalny przepis na haluszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 750 dużych ziemniaków 1 szklanka mąki 30 ml mleka 1 średnie jajko 3 łyżeczki soli 150 g bryndzy 50 g wędzonego boczku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy obrać, dokładnie opłukać

ProstePesto.pl
Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto 97

koperek, do tego garść prażonych ziaren lub orzechów ( u mnie pestki słonecznika i dyni), trochę parmezanu, sok z cytryna i oliwa. Pesto wyszło więcej, więc zostanie do makaronu. Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 pęczek szparagów 2 łyżki oliwy sos: 150 ml jogurtu greckiego 100 g fety 1 łyżeczka soku(...)domowego- u mnie domowe z bazylii, pietruszki i koperku zmiksowane z garścią prażonych pestek dyni i słonecznika, garścią startego parmezanu, sokiem z cytryny, solą i oliwą. Wykonanie: Zagotować wodę. Ziemniaki oczyścić i zostawić w skórkach ( można wyciąć tylko ciemniejsze, brzydsze części), szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek. Wrzucić ziemniaki do wody i gotować aż lekko zmiękną ( ok 10 minut) dorzucić szparagi

Cooking for Emily
Węgry - Ziemniaczany paprykarz (Paprikás krumpli) 113

wspomnieć, że węgierski paprykarz nie ma w zasadzie nic wspólnego z tym szczecińskim - jest to po prostu sos na bazie suszonej papryki. Tym razem prezentujemy przepis na paprykarz z ziemniakami, czyli ziemniaki w gęstym sosie z suszoną papryką. Miłośnikom węgierskiej kuchni polecamy również przepisy na suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym  czy palacsinty z makiem i wiśniami(...)świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku .  Składniki (4-5 porcji): - 5 łyżek oleju  - 2 cebule - 2 ząbki czosnku  - 1.5 kg ziemniaków  - 2 białe papryki - 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  - 1.5 łyżki suszonej słodkiej papryki - opcjonalnie spora szczypta wędzonej soli - 2 łyżeczki soli

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami 105

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami to szybka i prosta sałatka która zasmakuje każdemu. Idealna jako dodatek do grilla , jak i na imprezy . Gorąco polecam! Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i ziemniakami Składniki 300 g ziemniaków 4 jajka słoik selera konserwowego (170 g po odsączeniu) 2/3 szklanki kukurydzy (110 g) 3 łyżki majonezu (90 g) 5 łyżek śmietany(...)jogurtu naturalnego (200 g) łyżeczka musztardy pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu opcjonalnie łyżeczka koperku , szczypiorku lub pietruszki Czas przygotowania:  40 minut Ilość : około kilogram sałatki Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości . Jajka gotujemy na twardo . W międzyczasie selera odsączamy z zalewy. Polecam go dodatkowo przepłukać aby pozbyć się zapachu zalewy oraz delikatnie posiekać. Do selera dodajemy kukurydzę

WegePrzepis
Pieczone frytki z trzema dipami FIT 75

nigdy nie przygotowywaliście frytek w ten sposób to koniecznie ich spróbujcie! Koniecznie wypróbujcie też dipy i dajcie znać, który smakuje Wam najbardziej. *Śmiało możecie przygotować frytki tylko ze zwykłych ziemniaków. Składniki na frytki: – 3-4 mączyste ziemniaki – 2 bataty – 2 fioletowe ziemniaki – 2 łyżki oleju – 2 łyżki wody – 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczka tymianku – 1/3 łyżeczki chili – sól, pieprz *opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Ziemniaki kroimy na grubsze słupki i umieszczamy w dużej misce. W miseczce łączymy olej, wodę oraz przyprawy i przelewamy do miski z ziemniakami, dokładnie mieszkamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 240 stopniach, aż będą

Be Fit Be Strong