ziemniaki - 38421 przepisów (strona:101/2562)

Kluski śląskie. 1056

Ciekawe czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Miękkie, delikatne kluseczki, zrobione z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka. Takie proste, a takie pyszne. Ich tajemnica tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej, do ziemniaków. Dlatego nie podam dokładnych ilości składników. Mąki powinno być 1/4 w stosunku do ilości ziemniaków. Najlepiej ziemniaki włożyć do miski, wyciągnąć 1/4 i w to miejsce, wsypać(...)mąkę ziemniaczaną. Kluski są wtedy idealne. Miękkie i delikatne. Składniki: 700 g. ugotowanych ziemniaków mąką ziemniaczana 1 jajko sól Wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski. Podzielić na cztery części. Wyciągnąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce, wsypać mąkę ziemniaczaną. (Tam gdzie górka, to odłożone ziemniaki) Następnie, dodać jajko i sól. Wymieszać łyżką, a następnie

Agusiowe smakołyki
Placek po zbójnicku – przepis 83

zbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego na pół. Placek po zbójnicku – przepis Placek ziemniaczane składniki: 1kg ziemniaków, 3 łyzki mąki pszennej, 2 jajka, 1 cebula Sól, pieprz do smaku, Olej do smażenia. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki(...)cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę uważając, aby nie wylać skrobi). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej a z masy ziemniaczanej formujemy placek

Księga-Smaku
Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami 171

Chociaż gołąbki robię czasami, to uwielbiam te z ziemniakami, takie nasze tradycyjne, regionalne, które są proste w przygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone.  Składniki: 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki), 2,5 kg mączystych ziemniaków, 3 białe cebule, średniej wielkości, 5 łyżek oleju(...)rzepakowego lub smalcu z świeżo podsmażonej słoniny, 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, ponadto: ½ szklanki bulionu, słonina. Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Przekładamy   na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał

Moniki Smakołyki
Włoska sałatka z młodych ziemniaków 94

Lekka i bardzo sycąca sałatka z młodych ziemniaków, bogata w składniki i smaki. Bajecznie prosta do zrobienia. Czas : do 30 minut Poziom trudności: Super proste Liczba porcji: 2 Skład sałatki z ziemniaków jets dośc dowolny. Można zrezygnować z salami i zastąpić je kawałkami mozzarelli Co jest najważniejsze w sałatce? Składniki? Owszem, ale tak naprawdę do sałatki można wrzucić wszystko. Kluczowym(...)aromatu. Najlepsze są najprostsze dresingi. Czasem wystarczy skropić danie sokiem z cytryny i delikatnie polać dobrą oliwą. Czasem warto nieco wzbogacić skład. Polecamy Wam dzisiejszy dresing do sałatki z ziemniaków, prosty, a wyrazisty. Jest kwaskowy, słodkawy, lekko pikantny. Idzie świetnie w parze z sałatką z ziemniaków, której smak mocno podkreśla dodatek tymianku. Zachęcamy Was także do robienia winegretów naszym sposobem

Niedzielny kucharz
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 92

Młode ziemniaczki z boczkiem, cebulką i chrupiącym serem, to super obiad, czy kolacja- nawet dla gości. SKŁADNIKI: 7 średniej wielkości ziemniaków 20dag boczku wędzonego 15dag.sera żółtego lub młodej mozzarelli  1 cebula 2 łyżki masła  przyprawa do ziemniaków majeranek łyżka oliwy WYKONANIE: ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości, boczek kroimy w cienkie plastry, cebule w grubsze piórka, masło(...)roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem, w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek,  smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie, tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą,  naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia

Kuchnia Beaty
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek 216

Prosta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz(...)papryka słodka w proszku, przyprawa do ziemniaków ( używam Kamis ) olej do smażenia natka pietruszki masło lub smalec do wysmarowania foremki naczynie do zapiekania 1.  Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba

Gotowanie...to proste !
Omlet gospodarski 108

Omlet gospodarski, to omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Niezwykle smaczny i sycący. U mnie z poniższej porcji pojadły 4 osoby. Jedyne o czym należy pamiętać, by w trakcie smażenia, co jakiś czas podważać drewnianą szpatułką ziemniaki, tak by masa jajeczna mogła spływać po trochu na dno patelni. Ja niestety na moment musiałam opuścić stanowisko kuchenne i trochę zbyt mocno(...)przypiekła mi się cebulka – na szczęście całość nie była gorzka i zjedliśmy ze smakiem:) 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 6 jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej zielona cebulka (szczypior) Obrane ze skórki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po odcedzeniu pozostawiamy

Smaki Na Talerzu
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 146

Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Czas przygotowania : 30 minut Czas pieczenia : 40-45 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 4 Tortilla z ziemniakami Słowo tortilla kojarzy się głównie z miękkim plackiem z pszenicy, w który można(...)innym jest tortilla espanola , albo tortilla de patatas , nazywana w Ameryce Południowej tortilla de papas – to bardzo popularne w Hiszpanii danie, rodzaj omletu, zrobionego na bazie jajek i ziemniaków. Wygląda jak okrągły placek, bo też słowo tortilla pocodzi od rzeczownika torta , czyli ciasto/placek. Sposób przyrządzania jest następujący: treba najpierw podsmażyć ziemniaki, potem wylać na nie jajeczną masę, podsmażyć, przewrócić

Niedzielny kucharz
Fioletowe purre rozmarynowe ze szparagami na zielono owinięte szynką 97

następnie z cebulką podsmażone. Duża ilość szczypiorku i pietruszki je otuliła, a szynka szwarcwaldzka na porcje podzieliła. Smaki pod wpływem ciepła się połączyły i z purre z fioletowych ziemniaków fajne, kolorowe danie „stworzyły”. Ziemniaki z rozmarynem się gotowały i dzięki temu nutę zioła uzyskały. Składniki na ok. 3 porcje: garść zielonych szparagów, ok. 500 g fioletowych ziemniaków, gałązka świeżego rozmarynu(...)szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ok. 50 ml mleka. Przygotowanie: Purre: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki dodajemy do wody, delikatnie solimy, a na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy

Moniki Smakołyki
Bajeczne pieczone ziemniaki, w sam raz do grilla 191

bywam. Praca zawodowa pochłania mnie i choć gotuję, zdjęciami zasypuję Was raczej na facebooku i instagramie :)  Tym razem musiałam się z Wami podzielić przepisem na niebywale smaczne ziemniaki.  Na urodziny w tym roku dostałam od domowników książkę Yotama Ottolenghi "Prosto" i właśnie jeden z przepisów w niej zawartych zainspirował mnie do przygotowania tradycyjnych pieczonych ziemniaków w niecodzienny sposób(...)Przepis uprościłam ale dodatki zaproponowane przez autora książki stosuje teraz za każdym razem gdy piekę warzywa :) Bajeczne pieczone ziemniaki, w sam raz do grilla, z fetą i oregano 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojone na kawałki ok 2 cm grubości i 4 długości 2 łyżki oliwy sól, pieprz do polania: 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku - obrane i pokrojone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Menu na tydzień: Proste, a niecodzienne dania 121

Penne alla vodka, spaghetti ze szparagami i ziemniakami, piccadillo, włoska pomidorowa, sushi bowl, czyli sushi bez zawijania – menu w tym tygodniu jest nieźle zakręcone. Zawiera dwa dania wymagające więcej czasu i trzy do zrobienia od ręki. Proste a zarazem wyjątkowe przepisy. W książkach, poradnikach, internecie, znadziecie mnóstwo przepisów na dania dla dzieci z pomysłami jak je zrobić, podać, uatrakcyjnić(...)innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Tyle legendy. Jak było naprawdę sprawdźcie sami:) Zobacz przepis Wtorek: SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom

Niedzielny kucharz
ZIEMNIAKI GRATIN 197

Cieniutkie plastry ziemniaków zapiekane w kremowej śmietance z czosnkiem i listkiem laurowym. Wyśmienite, delikatne, kremowe. Z chrupiącą posypką z tartego parmezanu.  Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg ziemniaków (niemłodych) 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka  2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni C bez termoobiegu. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm (najlepiej użyć malaksera z odpowiednią tarczą lub zetrzeć na tarce).  Formę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem i wykładamy ziemniaki. Lekko solimy, mieszamy. W rondelku zagotowujemy śmietanę z mlekiem, listkiem laurowym i czosnkiem. Gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą

cool and minty
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 119

mielonym , startym serem i przyprawami na pewno będzie Waszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna. SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI: ½ kg mięsa mielonego z szynki 10-12 sztuk  średnich ziemniaków 25 dag ulubionej mieszanki warzyw 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka 20 dag żółtego sera np gouda ½ łyżeczki ostrej  papryki, 1 łyżka ziół(...)prowansalskich 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka masła olej rzepakowy do podsmażenia sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, zalać wodą i podgotować  na pół twardo, odcedzić wystudzić pokroić na grubsze plastry. Cebulę obrać  pokroić w kostkę   zeszklić  na łyżce oleju,  dodać  mięso i smażyć  do chwili, aż zarumieni

Wanilia i Kardamon
Pączki z ziemniakami 186

już na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby były to pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki(...)dowolne i zależy od Waszych upodobań, preferencji...i nastroju :). Polecam :). Składniki na około 21 - 22 sztuki: 640 g mąki pszennej 250 g ugotowanych i utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków 35 g drożdży 70 g cukru 3 jajka 2 żółtka 100 ml letniego mleka 100 g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej ćwierć łyżeczki soli

Opowieści z piekarnika