frytkownica beztłuszczowa Zeegma Knapper , to mój taki mały poręczny piekarnik na każdą okazję. A dania z niej wychodzą naprawdę pyszne. Testowałam ją dłuższy czas. Przygotowałam w niej pieczone ćwiartki ziemniaków, kurczaka w najróżniejszych marynatach, frytki (grubsze i cieńsze), ziemniaczane talarki, pieczoną marchewkę i inne warzywa, a nawet małe pizze. Wykorzystałam ją również do podgrzewania dań dla męża wracającego(...)zdrowsze i śmiało mogę je podać dzieciom. A teraz czas na przepis. Aromatyczny kurczak i frytki z frytkownicy beztłuszczowej ZEEGMA Knapper Składniki: 1 większa pierś z kurczaka 3-4 ziemniaki + pół łyżeczki oleju (można pominąć) Na marynatę do kurczaka: 2 łyżki oleju 1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki soli himalajskiej 1/3 łyżeczki czarnego
Słodkie okruszkiJuż dawno za mną chodziły pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami . Tak się jakoś złożyło, że zostało mi z wczorajszego obiadu sporo ziemniaków. To idealna okazja żeby je spożytkować w pierogach. I takim o to sposobem pyszny obiadek był gotowy w kilka chwil. Pierogi dzięki dodaniu wędzonego sera nabierają ciekawego smaku. Są dość syte, więc nie da rady ich zjeść(...)również obsmażone na patelni. Niestety bardzo rzadko uda im się dotrwać do kolacji :). Przepis zaczerpnięty od Andrzeja Polana z programu Czy napewno umiesz gotować? Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l maślanki naturalnej sól Farsz 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu wędzonego 1 duża cebula olej sól, pieprz, koperek Okrasa
Pieguskowa Kuchniamogą konkurować z kluskami śląskimi i kopytkami. Przypominają mi się smaki dzieciństwa. Widzę w obrazach z przeszłości moją już dawno nie żyjącą babcię, siedzącą na niskim stołeczku i trącą ziemniaki. Często gościły u mnie w domu kluski żelazne, zwłaszcza w okresie jesieni . Babcia często podawała je z dynią , której jako dziecko nie cierpiałam. Ale kluski były pyszne zwłaszcza odgrzewane(...)podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką, lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone , szczerze polecam a rodzina poprosi o więcej:)) Składniki 2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana 3-5 łyżek mąka pszenna do posypania stolnicy cebulka, boczek, zielenina, opcjonalnie jako dodatek 1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Drugą część obrać
gotuj ze mnągotować bataty: Jak gotować bataty – coraz częściej zadajemy sobie to pytanie. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są coraz popularniejsze w naszych kuchniach. Jest to świetna alternatywa dla naszych polskich ziemniaków. Miłośników ich delikatnego, słodkawego smaku cały czas przybywa. Jest to bardzo dobry wybór, ponieważ skrywają w sobie wiele wartości odżywczych. W porównaniu do naszych tradycyjnych ziemniaków, zawierają ponad 50% więcej witamin(...)oraz minerałów. Bataty są bogate w beta-karoten. Badania udowodniły, że u kobiet spożywających więcej produktów bogatych w beta-karoten, mniejsze było ryzyko zachorowania na raka piersi. Słodkie ziemniaki są również dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6). Co może wydawać się dziwne, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety chorego na cukrzycę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam ok. 1,5 kg ziemniaków. Nigdy(...)ważę składników na ciasto. Mam garnek do gotowania ziemniaków i on jest taką moją miarką. Ziemniaki ostudziłam i przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Wszystko przełożyłam do miski i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część odłożyłam. We wgłębienie, które pozostało po 1/4 części ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną równo z wysokością pozostałych części. Wbiłam jajko i dołączyłam wcześniej odłożoną porcję ziemniaków
Pieprzyć z Fantazjąprawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki ziemniaki gotowane 1 kg, ziemniaki surowe 2,5 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 2-3 łyżki, woda z solą do gotowania - ile potrzeba, olej rzepakowy(...)wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić. Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków
W Mojej Kuchni LubięCiekawe czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Miękkie, delikatne kluseczki, zrobione z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka. Takie proste, a takie pyszne. Ich tajemnica tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej, do ziemniaków. Dlatego nie podam dokładnych ilości składników. Mąki powinno być 1/4 w stosunku do ilości ziemniaków. Najlepiej ziemniaki włożyć do miski, wyciągnąć 1/4 i w to miejsce, wsypać(...)mąkę ziemniaczaną. Kluski są wtedy idealne. Miękkie i delikatne. Składniki: 700 g. ugotowanych ziemniaków mąką ziemniaczana 1 jajko sól Wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski. Podzielić na cztery części. Wyciągnąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce, wsypać mąkę ziemniaczaną. (Tam gdzie górka, to odłożone ziemniaki) Następnie, dodać jajko i sól. Wymieszać łyżką, a następnie
Agusiowe smakołykizbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego na pół. Placek po zbójnicku – przepis Placek ziemniaczane składniki: 1kg ziemniaków, 3 łyzki mąki pszennej, 2 jajka, 1 cebula Sól, pieprz do smaku, Olej do smażenia. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki(...)cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę uważając, aby nie wylać skrobi). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej a z masy ziemniaczanej formujemy placek
Księga-SmakuChociaż gołąbki robię czasami, to uwielbiam te z ziemniakami, takie nasze tradycyjne, regionalne, które są proste w przygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone. Składniki: 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki), 2,5 kg mączystych ziemniaków, 3 białe cebule, średniej wielkości, 5 łyżek oleju(...)rzepakowego lub smalcu z świeżo podsmażonej słoniny, 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, ponadto: ½ szklanki bulionu, słonina. Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał
Moniki SmakołykiLekka i bardzo sycąca sałatka z młodych ziemniaków, bogata w składniki i smaki. Bajecznie prosta do zrobienia. Czas : do 30 minut Poziom trudności: Super proste Liczba porcji: 2 Skład sałatki z ziemniaków jets dośc dowolny. Można zrezygnować z salami i zastąpić je kawałkami mozzarelli Co jest najważniejsze w sałatce? Składniki? Owszem, ale tak naprawdę do sałatki można wrzucić wszystko. Kluczowym(...)aromatu. Najlepsze są najprostsze dresingi. Czasem wystarczy skropić danie sokiem z cytryny i delikatnie polać dobrą oliwą. Czasem warto nieco wzbogacić skład. Polecamy Wam dzisiejszy dresing do sałatki z ziemniaków, prosty, a wyrazisty. Jest kwaskowy, słodkawy, lekko pikantny. Idzie świetnie w parze z sałatką z ziemniaków, której smak mocno podkreśla dodatek tymianku. Zachęcamy Was także do robienia winegretów naszym sposobem
Niedzielny kucharzMłode ziemniaczki z boczkiem, cebulką i chrupiącym serem, to super obiad, czy kolacja- nawet dla gości. SKŁADNIKI: 7 średniej wielkości ziemniaków 20dag boczku wędzonego 15dag.sera żółtego lub młodej mozzarelli 1 cebula 2 łyżki masła przyprawa do ziemniaków majeranek łyżka oliwy WYKONANIE: ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości, boczek kroimy w cienkie plastry, cebule w grubsze piórka, masło(...)roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem, w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek, smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie, tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą, naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia
Kuchnia BeatyProsta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz(...)papryka słodka w proszku, przyprawa do ziemniaków ( używam Kamis ) olej do smażenia natka pietruszki masło lub smalec do wysmarowania foremki naczynie do zapiekania 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba
Gotowanie...to proste !Omlet gospodarski, to omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Niezwykle smaczny i sycący. U mnie z poniższej porcji pojadły 4 osoby. Jedyne o czym należy pamiętać, by w trakcie smażenia, co jakiś czas podważać drewnianą szpatułką ziemniaki, tak by masa jajeczna mogła spływać po trochu na dno patelni. Ja niestety na moment musiałam opuścić stanowisko kuchenne i trochę zbyt mocno(...)przypiekła mi się cebulka – na szczęście całość nie była gorzka i zjedliśmy ze smakiem:) 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 6 jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej zielona cebulka (szczypior) Obrane ze skórki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po odcedzeniu pozostawiamy
Smaki Na TalerzuZdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Czas przygotowania : 30 minut Czas pieczenia : 40-45 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 4 Tortilla z ziemniakami Słowo tortilla kojarzy się głównie z miękkim plackiem z pszenicy, w który można(...)innym jest tortilla espanola , albo tortilla de patatas , nazywana w Ameryce Południowej tortilla de papas – to bardzo popularne w Hiszpanii danie, rodzaj omletu, zrobionego na bazie jajek i ziemniaków. Wygląda jak okrągły placek, bo też słowo tortilla pocodzi od rzeczownika torta , czyli ciasto/placek. Sposób przyrządzania jest następujący: treba najpierw podsmażyć ziemniaki, potem wylać na nie jajeczną masę, podsmażyć, przewrócić
Niedzielny kucharz