Omlet hiszpański zwany tortillą, jest grubszy od tradycyjnego i zawiera dużą ilośc podsmażonych ziemniaków. W oryginalnej wersji używa się ziemniaków surowych, które należy cienko pokroić i smażyć dłużej, niż te ugotowane, w większej ilości oleju, na mniejszym ogniu, aż zrumienią się lekko i będą miękkie - około 15 minut. Następnie odcedzić z tłuszczu i przełożyć do miski z roztrzepanymi jajkami. Sama najczęściej przygotowuję to danie wykorzystując ziemniaki pozostałe z obiadu, np. z dnia poprzedniego. Do... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...