Kluski żelazne. Regionalny przepis na szare kluski rodem z łódzkiego

Kluski żelazne. Regionalny przepis na szare kluski rodem z łódzkiego

W Łódzkiem ze względu na kolor mówi się na nie żelazne albo po prostu szare. Zostały nawet wpisane na unijną listę produktów tradycyjnych . Są świetne solo, tylko okraszone zrumienioną cebulką czy skwarkami, albo jako dodatek obiadowy. Kluski żelazne od pokoleń przygotowują mieszkańcy gminy Szadek, gdzie na polach królują ziemniaki. To właśnie one są ich głównym składnikiem. Używa się ziemniaków surowych, co wpływa na kolor gotowych klusek. Można je przyrządzić z dodatkiem ziemniaków gotowanych. Pierwsza wersja jest ...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna Polska

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.