przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:33/155)

Zakwas na barszcz czerwony 2103

Zakwas na barszcz czerwony...Intensywnie czerwony i... buraczany.Pachnący czosnkiem i przyprawami.Bez dodatku konserwantów i chemii.Idealny do wigilijnego barszczu.Zapraszam! Składniki:2 kg czerwonych buraków;3 litry wystudzonej, przegotowanej wody;3 łyżki soli;4 ząbki czosnku;3 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego. Sposób przygotowania:Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać

Gospodyni Miejska
Kompot z suszonych owoców 206

Kompot z suszonych owoców...Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu.Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny.Przyprawiony cynamonem i goździkami.Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.Polecam!Składniki:150 g suszonych jabłek;100 g suszonych moreli;150 g suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny

Gospodyni Miejska
Karp w maśle 721

Karp w maśle...Złociste i aromatyczne kawałki karpia.Obtoczone w mące i usmażone na maśle.Oprószone natką pietruszki.Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole.Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.Polecam!Składniki:1,5 kg karpia lub płatów karpia;200 g masła;2 duże cebule;Przyprawa do ryb;Mąka;1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Karpia oczyścić z łusek

Gospodyni Miejska
Uszka z pieczarkami 218

Uszka z pieczarkami...Bardzo elastyczne i idealnie miękkie po ugotowaniu ciasto.A do tego farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą.Pyszne i niezastąpione w wigilijnym barszczu.Polecam! Składniki:Ciasto na uszka:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g pieczarek;1 cebula;4 łyżki oleju

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 217

wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.Podczas gotowania barszczu zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Z

Gospodyni Miejska
TYLKO JEDEN WIECZÓR- PRZEDPREMIEROWO 142

ubrana, zakupiona w najlepszej kwiaciarni, domowe jedzenie wprost pod drzwi domu z firmy cateringowej, świąteczne prezenty, które przygotowuje asystentka aktorki. Jak przeżyć te kilka dni jeśli dotychczas po kolacji wigilijnej każdy rozchodził się po swoich  pokojach i było po sprawie? Jak udawać zgraną, kochającą rodzinę, o której Sylwia tak na prawdę nic nie wie? Nie wie co w wolnym

Z Majeczką w kuchni
Pieczone kasztany 135

Polsce przedwojennej kasztany jadalne były wykorzystywane w kuchni. W starych książkach kucharskich znajdziemy trochę przepisów z ich użyciem. Jednym z takich przepisów, są kasztany z jarmużem , podawane podczas kolacji Wigilijnej. Przez długie lata PRLu, jadalne kasztany kojarzyły się, niemal wyłącznie, z serialem „Stawka większa niż życie”, w którym łącznik podawał hasło "W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle", odzew

królestwo garów
Jak wyczyścić srebrne sztućce 150

wyczyścić srebrną zastawę Jak przechowywać wyroby ze srebra, aby zachowały blask  Kto powinien jeść na srebrnej zastawie Niebawem, w gronie najbliższych nam osób, zasiądziemy do pięknie nakrytych wigilijnych stołów. I nieważne, czy wolimy tradycyjną aranżację czy zdecydujemy się na eksperymentowanie z dodatkami i kolorami. Ich nieodłącznymi elementami pozostaną: obrus, zastawa stołowa i sztućce. Wigilia i Święta Bożego Narodzenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami, dzięki któremu zabłyśniesz sama przed sobą 146

marzyłam!   Nie musimy umieć wszystkiego. Choć XXI wiek wiele od nas wymaga. Bogini domowego ogniska, o figurze lalki barbie, wysportowana, znająca języki obce. Potrafiąca ugotować wyśmienity barszcz wigilijny i ciasto sezonowe. W sobotą tańcząca do białego rana, a w niedzielę od rana krzątająca się w seksownym fartuszku po kuchni, o godzinie 8 serwująca pachnący, domowy chlebek. No bez przesady

W Kawiarence
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 305

Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp . Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu. Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018

Mieszam w Garnku
Pasta z fasoli i pieczonej papryki oraz "Zaklinacz czasu" 169

różnym momencie swojego życia w inny sposób. Książkę porównuje się z "Alchemikiem" Paulo Coelho. Mnie bardziej skojarzyła się z inną książką Coelho pt. "Weronika postanawia umrzeć" i z "Opowieścią wigilijną" Charlesa Dickensa. Nie da się ukryć, że książka pozwala zastanowić się nad swoim życiem i tym, na co przeznacza swój czas. Można ją przeczytać w kilka godzin, ale nie warto

Weekendy w domu i ogrodzie
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 205

maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają

Trzeci talerz
Śledzie marynowane z imbirem 107

Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre :) Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy

Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 163

świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego

Cztery Fajery
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 139

przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego

Cztery Fajery