przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:39/155)

TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW 223

strukturę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Przygotujecie go w kilkanaście minut, z kilku zaledwie podstawowych składników. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba, z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Sprawdzi się na wigilijnej kolacji lub jako jedna z przekąsek na sylwestrowej imprezie. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam nie tylko wegetarianom. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 mała cukinia  1 łyżka oleju z suszonych

cool and minty
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 233

chwile przy kolędach, choice, głośnym śmiechu dzieci i dorosłych. Święta to też czas, w którym nasz stół ugina się od pysznych potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich wypieków. Przygotowanie wigilijnej kolacji i dań na kolejne dni świąt zajmuje zawsze wiele czasu, wymaga nie tylko dobrej organizacji, pysznych przepisów, ale też czegoś co dla mnie w kuchni jest podstawą – dobrych

Słodkie okruszki
Wigilijny barszcz czerwony z fasolą 184

dzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną alternatywą :) Składniki na barszcz czerwony: – 1 kg czerwonych buraków – 600 g fasoli – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 łodygi selera naciowego

Kuchenne Wariacje
Złote śledzie z korzenną nutą 181

przekonuje argument, że tak czy siak korzyści z jedzenia ryb jest więcej niż potencjalnych zagrożeń. Dlatego dzisiaj mój pomysł na aromatycznego śledzika- przystawkę. W tym roku zagoszczą na moim wigilijnym stole, czy na Waszym też? Czytaj więcej

Pichceniomania
Bigos wigilijny 169

Święta bigos to obowiązkowy punkt w menu. O ile mięsna wersja warzona jest zawsze z wielkim namaszczeniem, o tyle ten wigilijny przeważnie był, bo był, bo w końcu 12 potraw być musi! Co roku myśl o nim nie dawała mi spokoju, nie mogłam się pogodzić z faktem, że nie jest wyjątkowym daniem, jak większość, które serwujemy w ten szczególny dzień

Pichceniomania
Gruszewnik. Podlaski kompot wigilijny 257

Podczas ostatniego pobytu na Podlasiu, o którym postaram się wkrótce coś więcej napisać, w rozmowie ze znajomymi wspomniano gruszewnik jako podlaską potrawę wigilijną. Gruszewnik to kompot z suszonych owoców a właściwie z samych gruszek. Kompoty z suszu lubię bardzo, ale zwykle robię je z mieszanki owocowej. Jednak gruszka niejedno ma imię więc ugotowałam moją wersję aromatycznego, pysznego gruszewnika. Dodałam

Smaczna Pyza
Barszcz wigilijny 370

Następnie barszcz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i majerankiem. 11. Podawać z uszkami z grzybami, ziemniakami lub białą fasolą. ZAPRASZAM NA FILM - Barszcz wigilijny  🎅🎄⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
Śledzie w pomidorowym sosie! 194

Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule szalotki - 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich - 3/4 szklanki koncentratu

SMYKWKUCHNI
Wigilijne pierogi z soczewicą 147

wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy 1 cebula sól, pieprz ząbek czosnku papryka mielona-  wędzona  zioła prowansalskie Składniki na ciasto pierogowe: ok. 2 szklanek mąki sól, 3 łyżki oleju b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka Przygotowanie : Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu zblendować

Proste Potrawy
Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce 193

rocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa

kuron.com.pl
Smażone, suszone grzyby na wigilię 210

Blueberry Corner by "jagodzianka" Smażone, suszone grzyby na wigilię jemy od zawsze. Ta wigilijna potrawa wzięta z kujawskiego, panieńskiego domu mojej mamy została także … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone, suszone <span>grzyby na wigilię</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Śledzie z suszonymi pomidorami 153

równie smaczny i do tego szybki. Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i włoskimi ziołami to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli tej rybki, a u mnie tzw. must have na wigilijnym stole :)  Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii 3 łyżki oleju łyżka octu winnego pieprz

wyzwania kuchenne
Ryba w pomarańczach z warzywami 150

Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna

Fitsweet.me
MUSZTARDOWE ŚLEDZIE- JEDNA Z DWUNASTU 165

nich pan śledź. Najprawdopodobniej w kilku wariantach smakowych. A w tym taki musztardowy. Nowość na moim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole.  Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim  SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska

Z Majeczką w kuchni
Kulebiak z rybą i ryżem 191

forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić mintajem lub dorszem i zamiast w mleku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię