Moja propozycja na wigilijny stół - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać
AZgotuj!domu: http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-14321 2. Kevin sam w Nowym Jorku http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-14322 3. Listy do M http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-26553 4. To właśnie miłość http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-13204 5. Opowieść wigilijna http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+2-22231 6. Family Man http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-11471 7. W krzywym zwierciadle: Witaj Święty Mikołaju http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+1-12849 wszystkie zdjęcia pochodzą z serwisu Filmweb A Ty bez jakiego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeTradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz
Pyry na GazWaszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy
AZgotuj!przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą
Mieszam w Garnkupomysł na śledzia tym razem po fińsku. Śledź nie powinien być zbyt mocno wymoczony, bo dzięki temu całość nabiera fajnego bardziej wyrazistego smaku. Taki śledzik to idealna propozycja na wigilijny stół. Składniki: 3-4 średnio wymoczone filety śledziowe pół puszki zielonego groszku 1 mała cebula 200 ml śmietany 18% łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka curry (najlepiej pasty) pęczek posiekanej natki pietruszki
Pysznie & PiękniePrzygotowania do Świąt czas zacząć. W tym roku adwent jest wyjątkowo krotki, dlatego już teraz zaczynam planowanie wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru
Obiad gotowyHanka, która chodzi po domu i śpiewa na cały głos kolędy, przygotowując się do występu w przedszkolu – zna słowa chyba lepiej od nas Początek grudnia, a klimat istnie wigilijny. Teraz wieczorem, gdy siedzę i piszę ten wpis to zaczął padać śnieg ( no dobra, deszcz ze śniegiem ). Padające płatki śniegu w świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie
PaleoLifeDomowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. O tym, że domowe kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. My uwielbiamy kiszone ogórki , paprykę , marchewkę, rzodkiewki , teraz także i buraki. Od najmłodszych
Smaczne Zdrowechoinkę, ale odczekać do ostudzenia z dekorowaniem. Dekorowanie to zupełnie inna bajka! Tutaj wszystkie chwyty są dozwolone. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pierniczki wigilijne z cynamonem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesmakują i wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty. Bardzo polecam ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole. Będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek koperku 5 jagód
Garniec MagalieZakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków
PysiaGotuje.plŚledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias
Pyry na GazCzarne pierogi z karpiem i kimchi przygotowywaliśmy na wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie. Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję
Kuchnia Bazyliipokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.pl