przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:54/155)

Ryba w zalewie 193

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 133

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
MAKOWIEC JAPOŃSKI 139

jadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zostało mi trochę ciasta kruchego więc stanowiło ono spód do makowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest

słodki bratek
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 165

Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół.  Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ¾ szklanki ciepłej wody Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Bułki drożdżowe z pieczarkami, boczniakami i suszonymi pomidorami 135

Bułki drożdżowe gościły na moim wigilijnym stole i zachwyciły gości. Bułeczki właściwie a nie bułki są mięciutkie, delikatne, nie starzeją się a idealnie nadają się na śniadanie czy kolację. Polecam gorąco, karnawał przed nami i spotkań towarzyskich wiele więc będą znakomitą przekąską. Bułki drożdżowe z pieczarkami, boczniakami i suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
dorsz smażony w galarecie 173

Lubię rybę w galarecie ale smażoną..Postanowiłam tym razem zrobić dorsza ..Wyszedł bardzo smaczny nadaje się nie tylko na Wigilijny stół .. Składniki: 2 duże filety z dorsza marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyża masła roztopionego schłodzonego lub olej 3 gałązki tymianku lub 1 łyczka suszonego 1/2 soku z cytryny sól.pieprz mąka masło klarowane lub olej

Ugotujmy Coś
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 155

przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami

My Chcemy Jeść
Śledzie w cebulowo-porowym sosie 132

Takie proste i pyszne śledziki świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Składniki: 6 filetów śledziowych pół szklanki majonezu pół szklanki jogurtu naturalnego 2 czerwone cebule 2 pory 2 jabłka sok z jednej cytryny pieprz cukier natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć 15-20 minut. Pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce. Cebulę i por drobno posiekać. Posypać solą i cukrem

Pysznie & Pięknie
Sałatka śledziowa z ananasem 2669

kolejna odsłona śledzi na wigilijny stół. Bardzo delikatna. Doskonałe połączenie ananasa i śledzia. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka ananasa 2 szalotki 1 duże jabłko pół szklanki żółtego sera pokrojonego w kostkę 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka majonezu Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Szalotki i jabłko drobno

Pysznie & Pięknie
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 191

migdał został znaleziony w wielkiej misce puddingu. Jednym słowem, wszystko poszło gładko, a goście byli zadowoleni, co udowodnili opuszczając nas o trzeciej nad ranem.  Gdy w po wigilijną niedzielę wygrzebałam się w końcu spod kołdry, z lekkim smutkiem spojrzałam na choinkę. Niedługo trzeba ją będzie rozebrać. A taka jest przecież śliczna!  Póki co - ciągle stoi. Nie mam serca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tradycyjny makowiec 141

Makowiec taki jak robiła zawsze moja mama. Ciasto, którego nie może zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole. Jest rewelacyjny - wilgotny i puszysty. Podobnież mak symbolizuje szczęście i urodzaj. Tego właśnie życzę Wam w tym Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka

VioletoweKucharzenie
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 124

Krokiety to przysmak na wigilijnym stole oraz pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Mo żn a  podawać je na wiele sposobów. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe

kulinarne odsłony pati
Kapusta z grochem 129

Kapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Moja mama zamiast grochu dodaje fasole. Nie wiem, która wersja jest lepsza, czy z fasol ą  czy z grochem... jak dla mnie to obie wersje są  pyszne. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej, dzięki temu kapusta nie jest

kulinarne odsłony pati
Śledzik pod buraczkową pierzynką 192

okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej, czyli z cebulką i olejem. Czasem także w śmietanie. Tym razem jednak, za namową, skorzystałam z sposobu przyjaciółki. U niej to coroczna tradycja, że śledzik jest pod buraczkową pierzynką. I powiem Wam szczerze, że było

Karczma Honorietty
Ryba (nototenia) w occie 204

Tradycyjny przepis na pyszną rybkę w octowej zalewie. Ryby najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch dniach. Idealne na wigilijny, świąteczny czy sylwestrowy stół. 1 kg nototeni (lub innej ulubionej ryby) Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Zalewa: 3 szklanki wody 1 duża cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ¾ szklanki octu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

VioletoweKucharzenie