będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi śledziami. Te uwielbia Piotrek. Co innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby. Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ . Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego śledzia, przeczytacie poniżej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodaję go do zupy, zastępuję nim grzanki do kremowych zup, nabierają wtedy wyjątkowego smaku. A specjalnie przygotowuję go dla mojego syna na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu wigilijnego , gdyż on nie jada uszek z grzybami. Groszek ptysiowy nie jest pracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNarodzenia pełnią we Francji bardzo ważną rolę, choć z czasem zatraciły swój religijny charakter i stały się głównie świętami rodzinnymi. Niewielu Francuzów udaje się na pasterkę i zasiada do wigilijnej wieczerzy. Rodziny gromadzą się wokół świątecznego stołu najczęściej 25 grudnia. Obok wykwintnych przysmaków, takich jak ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamój ukochany kompot wigilijny! Nawet teraz, gdy nie mieszkam już z rodzicami to jest to obowiązkowa pozycja w naszym świątecznym menu. Mój mąż nie lubi kompotu z suszu, a ten kompot pije i mu smakuje! Może i Wy przekonacie kogoś "anty suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia
Mania Wypiekaniadrewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można przechowywać go w lodówce nawet do kilku tygodni. Tak przygotowany zakwas może posłużyć nam do wykonania prawdziwego Wigilijnego barszczu. Możemy również spożywać go samodzielnie do picia jako naturalny probiotyk w jesienno - zimowym okresie. Polecam
Aromatyczne Podróżesałatek. Dzisiaj chcę Was zaprosić na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta . Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje. Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju […] The post Śledzie
Kulinarne Przebojegrzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ
Tradycyjna Kuchniapyszny i aromatyczny piernik, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1/2 op. przyprawy do piernika kilka śliwek suszonych (drobno pokroić) rodzynki orzechy włoskie Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa odrobina lukru + zielony barwnik
słodki bratekŚwiąteczne upominki zakupione, okna wymyte, kurze zza szaf, regałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga, jakże
Jeść, by żyć w zdrowiuZupa cebulowa na świątecznym stole? A dlaczego nie? Może i fajnie (i wygodnie) jest raczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula
zadanie-gotowaniemarzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto
Codziennik KuchennyTradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uwielbiam się nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki
MyCookBook.pljako bazę do stworzenia własnego śledziowego dania. Co byście powiedzieli na dodatek rodzynek lub żurawiny? A może pomarańczy? A jak Wy lubicie przyrządzać śledzie? Czy macie przepis na śledzia wigilijnego, który musi być przyrządzony właśnie w taki a nie inny sposób? Drukuj Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4-5 filetów śledziowych - matjasy
Mieszam w Garnku