Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki
To co kochamwyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku
To co kochamNastępne śledzie, które proponuję zaserwować na wigilijnym stole, są lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka
To co kochammięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu
To co kochamświęta będą dla Was, czytelników naszego bloga i dla Waszych rodzin wyjątkowym czasem, spędzonym w rodzinnym gronie, w miłej świątecznej atmosferze… W ten wigilijny dzień, kiedy pierwsza gwiazdka błyska na niebie, życzymy Wam sukcesów w życiu, ciepła w miłości, dużo uśmiechu, wiele radości. Spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń, samych przyjaznych w życiu
To co kochamkaszę jaglaną o 300%. A pomyśleć, że kiedyś jej nie lubiłam i gotowałam tylko minmalne ilości raz w roku na kolację wigilijną. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 szklanki wody • 100 ml oliwy • 5 jajek • 1 mały jogurt naturalny • 3 łyżki kakao • 1/2 szklanki cukru • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: • Kaszę jaglaną
To co kochammoim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl
Kuchnia Beatydomowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneSezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieIdealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej. Jeśli są jeszcze
Kuchnia Pokoleńmyśleliście nad Wigilijnym menu? Tak wiem, że dopiero koniec listopada, ale czas goni. Niestety co raz mniej czasu i w efekcie końcowym sił nam zostanie. Ja wolę sobie wszystko zaplanować – jakie ryby wyjadą na stół, jakie zupy ugotuję, które ciasta domownicy chcieli by zjeść itp. Powoli ogarniam temat, a was zapraszam na przepyszną zupę grzybową rodem ze Szwecji. Najlepiej
Szybko Tanio Smaczniełącznie) 300 zł (należy dokonać zakupów - 6 razy po 50 zł). Ale też jest inny sposób na zdobycie książki, wystarczy podzielić się z nami swoimi wspomnieniami świąt. Wspomnieniami dań wigilijnych i świątecznych. Tych, które najbardziej kojarzą się nam ze świętami. Może sami ich już nie przygotowujemy, ale w pamięci pozostały. Mile widziane będą przepisy i zdjęcia. Każdy będzie miał szansę
królestwo garówLubimy śledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatra ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Andrzejki. Polecam! Składniki : * 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO * czerwona cebula * ogórek kiszony * oliwki zielone * łyżka oleju rzepakowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki tatara posiekać
Magiczne Życie Martyszpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami
Food SquareŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż. Ja jak zwykle zaczynam planować wigilijne menu ze sporym wyprzedzeniem. W tym roku na stole pojawi się na pewno zupa grzybowa z suszem i miodem. Składniki: 15 suszonych prawdziwków 15 dag suszonych jabłek 2 marchewki 2 pietruszki 1 liść laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki miodu sok z ½ cytryny sól
Tradycyjna Kuchnia