Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Makówki to nic innego jak masa makowa z orzechami, rodzynkami i migdałami, którą przekłada się sucharki czy bułki, które wcześniej moczy się w mleku. Pycha :) Polecam! Składniki: 150 g suchego maku 4 łyżki miodu
Domowa cukiernia EwyMacie swoje ulubione Wigilijne danie? Takie, którego nie odważacie się jeść przez cały rok, żeby nie zepsuć sobie tej tęsknoty za tym właśnie smakiem "całorocznym przejedzeniem"? Ja takie mam. I są nim pierogi. Nie byle jakie, bo w moim domu od zawsze robione z tatą. Z roku na rok z coraz większym zaangażowaniem. I najlepszym farszem na Świecie! Więc już
Kuchnia Pani WiosnyKompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami . Kompot z suszonych wędzonych śliwek Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia Składniki: 300 g suszonych wędzonych śliwek
Kulinarne przygody GatityDziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik z białek
Moje Małe Czarowanieprzepis na pachnącą ozdobę choinkową - piernikowe "szyszki". Czy jak kto woli "sopelki" - można i tak, można i tak... ;) Wiem - trochę późno, bo choinki już ubrane i dawno po kolacji wigilijnej... Ale może przyda się Wam na przyszły rok - czego i sobie i Wam życzę :) Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika
Kolorowy Przepisownikobżarstwie wigilijnym i rozpakowaniu łupów od Mikołaja wreszcie znalazłam chwilę by życzyć Wam wszystkiego co najlepsze w ten magiczny czas. Spędźcie go rodzinnie i w dobrych nastrojach. Smakowitości i radości w zdrowiu Kochani! PS. i dajcie znać jak tam Wasze prezenciory w tym roku :) moje całkiem udane! "Warzywo", filcowy kalendarz na 2016 rok, bajecznie pyszna czekolada z Manufaktury czekolady
Dzieje kuchennej WiewióryWspaniałych Świąt spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Magicznej atmosfery, chwili refleksji i wyciszenia, pyszności na Wigilijnym stole, pachnącej choinki, prawdziwego przeżywania cudu Bożego Narodzenia, dużo miłości i szczęścia. Wesołych Świąt! Składniki: 4 białka 250g cukru pudru 150g kokosu 100g herbatników 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Herbatniki zmielić na drobno w malakserze. Białka ubić na sztywną pianę
Kuchnia Pani WiosnyJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce
Kuchnia Pani Wiosnysztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza. Składniki Ciasto 150 g mąki gryczanej 100 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek
My Chcemy JeśćKochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt BERNIKA- mój kulinarny pamiętnik
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeżeli nie macie jeszcze pomysłu na dekoracje stołów Wigilijnych/świątecznych proponuję prosty a jakże efektowny sposób na dekorację. Serwetki pachną pięknie. Jedyny minus, rozmaryn po ścięciu szybko traci kolor i więdnie. Ozdoby najlepiej robić w ten sam dzień, kiedy chcemy je położyć na stół. Czytaj więcej
Ana Mari's worldKochani! Życzymy Wam spokojnych, zdrowych i szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia, obfitujących w same miłe i niezapomniane chwile spędzone w gronie Najbliższych oraz pysznych wigilijnych i świątecznych potraw
MyCookBook.plZdrowych pogodnych i rodzinnych Świąt. Mnóstwo prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery, wypełnionej melodią staropolskich kolęd życzy Wam Beata
O kuchni z uczuciemGołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy gryczanej suchej
Przepysznik - BLW i nie tylkozakończenie klasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz
Przepysznik - BLW i nie tylko