mamy to nie lada sztuka. Dlatego, w ubiegłym roku, kiedy po raz pierwszy samodzielnie organizowałam Wigilię postawiłam ba bezpieczniejszy barszcz z czerwonych buraków. W tym roku natomiast postanowiłam przetestować wigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest
Kulinarne Inspiracjemasę zdejmiemy już z ognia dodajemy ubitą kremówkę. Masę przelewamy do foremki lub kilku mniejszych foremek i umieszczamy na noc w lodówce. Terrina świetnie sprawdzi się jako nowość na wigilijnym stole, świetnie smakuje z chlebem
Szybko Tanio SmacznieTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJI: ok. 15 -BRYTFANNA: 20x26 cm To ciasto to jedno z ciast, które na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Uwielbiam święta... i ciasta. Na 2-3 dni przed samymi świętami mam wszystko dopięte na ostatni guzik. Tylko zacząć przygotowywać zaplanowane ciasta. A wtedy... pomagają dzieci, pomagają wnuczki, pomaga cała rodzina
Gotuję Testujęświetna zabawa zapewnione. W przyprawach można też było sobie porysować :) Po radosnej twórczości artystycznej przyszedł czas na gotowanie pod czujnym okiem Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas bardzo ciekawe wigilijne menu, jak tradycja nakazuje było 12 potraw, ale w nieco nowocześniejszych wersjach. Podzieliliśmy się na zespoły i przystąpiliśmy do pracy, ale to była istna przyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam
Cynamonowe szczęściezapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g. jaja
Kuchnia Pauletteswyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako dziecko nie doceniałam zbytnio smaku kapusty z grochem, ale doskonale go pamiętam. Starałam się odtworzyć to danie i myślę, że mi się udało
To co kochamprzepyszne śledzie. Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas
SMYKWKUCHNIburak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek
W kuchennym oknie Ewystresować na Wigilię, co mi się nigdy nie udaje, zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej
Ugotowane pozamiataneŚwięta coraz bliżej więc i czas zastanowić się jakie ciasta w tym roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę pracy jednak nie jest trudne więc myślę, że każdemu się uda a na świątecznym stole zrobi furorę zarówno ze względu na smak jak i efektowny wygląd. Nie lubię ciast które ciężko się kroją, rozpadają
sierotka maRysia w kuchniserwowane są na Wigilię. Nieoficjalnie - na śniadanie, obiad i kolację świąteczną - tak naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy! Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy przed mrożeniem, zapewniamy, że pierożki zostają równie smaczne, jak świeże. CIASTO: FARSZ: 1 kg mąki 150 - 200 g suszonych
Kuchnia od dwojgazamrozić i upiec później, pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórego przygotowanie zajmuje może 10 a w porywach 15 minut, przypadnie Wam do gustu. Po pierwsze mile zaskoczy waszych gości podczas noworocznych lub wigilijnych spotkań. Po drugie jego smak, konsystencja hmmm no co tu ukrywać, są po prostu super. Po mimo słodkawego posmaku świetnie pasuje do pieczonego łososia lub mięs na zimno. Spróbujcie! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 kubeczek creme
Szybko Tanio SmacznieMiesiąc grudzień jest już z nami... Lada chwilę zaczniemy planować nasze świąteczne menu. W moim domu w czasie wigilijnej kolacji nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Podawana jest zawsze ze smażonym karpiem. Zapraszam po przepis, a przy okazji na parę słów o produktach Ambition , które miałam przyjemność testować w mojej kuchni. Ależ ja uwielbiam te kuchenne gadżety ! Marka Ambition
Kulinarne przygody Gatitywersję bezglutenową, która jest równie pyszna, a może ją zjeść każdy. Uwielbiam kutię też dlatego, że można ją przygotować wcześniej i zamrozić, żeby nie musieć robić wszystkiego w dzień wigilijny. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki na pół godziny przed podaniem. Składniki: szklanka białej komosy ryżowej 2 szklanki mleka 200 g maku (najlepiej już zmielonego) 4 łyżki miodu
Ugotowane pozamiatane