też za sprawą gotowej masy makowej w puszcze (nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją samemu). Najlepiej przygotować je max. 1 dzień przed Wigilią (lub w wigilijny poranek), aby cieszyć się ich smakiem i świeżością przez wszystkie świąteczne dni. Do ich wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności, a efekt murowany :) Jedynym warunkiem ich wykonania jest posiadanie metalowych foremek
MyCookBook.plziś podam Wam przepis na domowe uszka do czerwonego barszczu na wigilijny stół. Oto on : Składniki : Ciasto 25 dkg mąki 1 jajko 2 łyżki oleju a najlepiej oliwy woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego sól Farsz 4 dkg suszonych leśnych grzybów ( np. borowiki ) 1 mała cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy bułka tarta ( drobna ) sól pieprz mielony
Przepisy i porady kulinarneabsurdalnie, że to się musiało udać. Połączenie genialne i idealne na święta. Moja miłość do śledzi w okresie Bożego Narodzenia jest zaspokajana w każdy możliwy sposób. Dla mnie wigilijny stół mógłby się składać tylko i wyłącznie z miseczek ze śledziami i kapusty z grochem. Śledź to dla mnie mroczny obiekt pożądania, fascynacja, której nie rozumie Najcierpliwszy. Miłość do wszystkiego gdzie
ladykitchenżeby doszedł na czas. Ale w przedświątecznej gorączce ciężko mi w takie cuda uwierzyć... Cóż, w tym roku znów wydrukuję obrazek, włożę go w kopertę i wyręczę C. po wigilijnej kolacji. Z pewnością się ucieszy, tak i jak i w poprzednim... Czasu nie mam zupełnie na nic, pracy i przygotowaniom do Wigilii poświęcam całą moją uwagę. W międzyczasie, mimochodem jakby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie
Pociąg Do KuchniKolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru
Ola la LCHFMoim zdaniem to najlepszy napój na wieczerzę wigilijną. Ma co prawda wielu zwolenników ale również wiele osób go nie lubi. Tak też jest u mnie w rodzinnie. Ja zawsze taki kompot gotuję i piją go ci, którym smakuje. Jedno jest pewne, że taki kompot jest zdrowy i poprawia trawienie. W Wigilię jest tego jedzenia sporo, więc bez obaw można
Kuchnia u Krysibyć przynajmniej cztery razy w roku! Za to, że tak kocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzeniepięknym obrusem Falling Stars uszytym z tkaniny zdobionej efektownymi haftami gwiazd w kolorach srebrzystym i złocistym, to z pewnością jest nakrycie, które podczas zimowych świąt doskonałe uzupełni magiczną, wigilijną aranżację wnętrza naszego domu. Stół ozdobiłam dodatkowo nowoczesnym designerskim świecznikiem Cups, to produkt dedykowany dla osób nietuzinkowych, lubiących oryginalne rozwiązania. Metalowa czarna rama wraz ze złotym wnętrzem świecznika
SMYKWKUCHNIniewiele go widać na foto. Poza tym stwierdzam, że to danie sto razy lepiej smakuje niż wygląda ;) Ciekawa jestem bez jakiej potrawy Wy sobie nie wyobrażacie wigilijnej kolacji? Składniki: makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku 50 g masła 100 g miodu 100 g cukru 5 żółtek kandyzowana skórka z pomarańczy garść
Cynamonowe szczęściemoczy się w wodzie, później w octowej marynacie, a na koniec dodaje się cebulowo-rodzynkowy sos. Takie danie nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie i odświętnie wygląda na wigilijnym stole. Składniki: 8 filetów śledziowych a la matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu
Kulinarne InspiracjeŚledź w śmietanie to nieodzowny element „wystroju” każdego stołu wigilijnego, imieninowego, urodzinowego czy imprezowego. Jeśli przy stole zasiada starsze pokolenie, to nie unikniecie „śledzika”. Jak wiecie, ja śledzie kocham. Kocham miłością pierwszą i jedyną. Z cebulą, śmietaną, olejem, ze wszystkim. Są takie dni, kiedy myśl o śledziu wzbudza we mnie myśli mordercze i samobójcze jednocześnie, bo w lodówce
ladykitchenBędąc w klimatach śledziowych mam dziś propozycję na sałatkę śledziową z fasolą. Do tego papryka, konserwowy ogórek i szalotka i mamy całkiem fajna i smaczną potrawę na wigilijny stół. Nie wymaga dużo pracy a mamy coś nowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwiększości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. Jeśli nie planuję gotowania bulionu rybnego (np. na galaretkę) karpia kupuję w płatach
Pełny talerz