przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:53/155)

ABC WIGILIJNYCH DAŃ 126

smaży się najpierw skórą do dołu. Przed włożeniem na patelnię fileta należy opłukać w bardzo zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Rybę można usmażyć kilka godzin wcześniej - a tuż przed wigilijnym wieczorem polać sklarowanym masłem lub posypać wiórkami masła i włożyć do piecyka na 15 minut. Będzie krucha i soczysta. Jeżeli nie przepadasz za zapachem karpia - włóż rybę na kilka godzin

JejKuchnia
Ryba po grecku 146

Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.  1 kg mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 174

kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.  Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła   60 g kakao   150 ml wody

Słodki Kompromis
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 128

Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami :) Składniki: * 3-4 filety śledziowe a'la matjas * 1/2 jabłka * 1/2 cebuli * 3-4 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * 400 ml śmietany 18% * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety namoczyć

Zrób to smacznie
Uszka z grzybami 253

Pamiętam zeszłoroczne uszka wigilijne… Wtedy nie byłam jeszcze taką fanką gotowanie, a raczej wielu rzeczy nie potrafiłam zrobić, więc uszka kupiliśmy gotowe w sklepie. Wydawało nam się, że będą dobre, w końcu wzięliśmy produkt sprawdzonej firmy… Po Wigilii stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa grzybowa z lanymi kluskami 152

Zupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki. Czas

KuchniaWeDwoje.pl
Ryba w zalewie 203

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 143

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
MAKOWIEC JAPOŃSKI 146

jadłam, ale gdy natknęłam się na nie przeglądając książkę 103 ciasta Siostry Anastazji, postanowiłam je zrobić, lekko modyfikując według moich upodobań. Ciasto to doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, jak również na imprezie karnawałowej. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zostało mi trochę ciasta kruchego więc stanowiło ono spód do makowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest

słodki bratek
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 176

Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół.  Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ¾ szklanki ciepłej wody Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Bułki drożdżowe z pieczarkami, boczniakami i suszonymi pomidorami 147

Bułki drożdżowe gościły na moim wigilijnym stole i zachwyciły gości. Bułeczki właściwie a nie bułki są mięciutkie, delikatne, nie starzeją się a idealnie nadają się na śniadanie czy kolację. Polecam gorąco, karnawał przed nami i spotkań towarzyskich wiele więc będą znakomitą przekąską. Bułki drożdżowe z pieczarkami, boczniakami i suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
dorsz smażony w galarecie 181

Lubię rybę w galarecie ale smażoną..Postanowiłam tym razem zrobić dorsza ..Wyszedł bardzo smaczny nadaje się nie tylko na Wigilijny stół .. Składniki: 2 duże filety z dorsza marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyża masła roztopionego schłodzonego lub olej 3 gałązki tymianku lub 1 łyczka suszonego 1/2 soku z cytryny sól.pieprz mąka masło klarowane lub olej

Ugotujmy Coś
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 165

przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami

My Chcemy Jeść
Śledzie w cebulowo-porowym sosie 135

Takie proste i pyszne śledziki świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Składniki: 6 filetów śledziowych pół szklanki majonezu pół szklanki jogurtu naturalnego 2 czerwone cebule 2 pory 2 jabłka sok z jednej cytryny pieprz cukier natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć 15-20 minut. Pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce. Cebulę i por drobno posiekać. Posypać solą i cukrem

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania