przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:44/155)

Ciekawe tradycje świąteczne na świecie. 168

prezent, ale też ma zapewnione szczęście na cały kolejny rok. zdjęcie z : https://helendoron.pl/hdblog/co-kraj-to-obyczaj-swieta-za-granica/ 6. Portugalia – Miejsce przy stole dla zmarłych W Polsce jest dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole dla niespodziewanego wędrowca, w Portugalii zostawia się je dla osoby zmarłej. zdjęcie z : http://ladnydom.pl/ wnetrza/56,124115,15146476,Jak_pieknie_nakryc_swiateczny_stol_.html 7. Włochy – Dobra wiedźma

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 324

kromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce. Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu Wigilijnego .  Buraki myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki lub mniejsze części.  Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy.  Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone

KuchcikoweLove
Ryba po grecku 186

Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół. Składniki : 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk 2 większe marchewki 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki) 2 średnie cebule szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 liście

Mechanik w kuchni
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 137

pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego fileta ryby (u mnie dorsz) * 1 cebula * 1 marchewka * garść posiekanego świeżego kopru * 2-3 łyżki ketchupu pikantnego * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * olej

Zrób to smacznie
Korzenne śledzie 258

wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego

Bajeczna Kuchnia
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 187

Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję

codojedzenia
GWIAZDKI Z MAKIEM 160

Kluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) 155

słodkiego smaku. Przed gotowaniem musi zostać namoczona oraz dłużej się gotuje. Idealnie pasuje do niej słodziutka żurawina, którą dodałam do kapusty. Polecam tym, którzy lubią coś nowego. The post Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 722

Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu

Ola la LCHF
USZKA Z GRZYBAMI 126

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM  Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :) Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K. Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj

Moja Książka Kucharska
Eggnog świąteczny napój 123

razem padło na przepis na eggnog – mega popularny w Anglii oraz Stanach świąteczny napój. Ma tam podobną tradycję jak u nas karp – musi pojawić się na wigilijnym stole. Trochę przypomina ajerkoniak, ale jest bardziej aromatyczny, pachnie wanilią, gałką muszkatołową i świętami. Chociaż jak moja babcia zrobi ajerkoniak to można łyżkę wbić i będzie stała Najlepiej smakuje po długim

PaleoLife
JAK MROZIĆ PIEROGI? 174

pytanie- jak mrozić pierogi? Surowe, podgotowane czy zupełnie ugotowane. Dziś opiszę Wam w kilku zdaniach jaki jest mój sposób na mrożenie pierogów.  Pierogi to danie nie tylko Wigilijne, ale także doskonały obiad o każdej porze roku. Kiedy już lepimy pierogi zazwyczaj robimy ich więcej, w zapasie. I tu nasuwa się pytanie... jak mrozić? Mój sposób jest taki: mrożę pierogi

Zrób to smacznie
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 167

mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony na zakwasie 253

Kiedy zakwas jest dojrzały, zlej go do butelek. Butelki z zakwasem zamknij korkiem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Tak przygotowany spokojnie może czekać na wieczór wigilijny – nie zepsuje się nawet przez kilka tygodni. Wywar warzywny: Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody i pozostaw na noc. Nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie na maleńkim ogniu. Kiedy będą miękkie

Zasmakuj Kuchni
Śledzie świąteczne... 164

robię tych wszystkich   śledzi   na raz na świąteczny stół. Wybieram to, na  co akurat mam ochotę z mojej śledziowej listy i przygotuję na tę wspaniałą wieczerzę wigilijną. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojej podpowiedzi i znajdziecie śledzie, których nie znacie, nie jedliście a na które akurat macie apetyt. Śledzie można zrobić już dziś. Na szczęście przygotowane

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania