Katarzynki Zdecydowanie nie mogę doczekać się świąt - smaku piernika, makówek i wszystkich potraw wigilijnych. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać. Całe szczęście jednak, że już w listopadzie jest święto, niestety zapomniane przez większość - Katarzynki. Poszukując pomysłów na pierniczki przypadkiem na to natrafiłam. Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłam za bardzo tego święta, mimo iż jestem posiadaczką tego imienia. Lecz
My sweet a lifeprzepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataolejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 10 ząbków czosnku 6 łyżeczek majeranku
Uwaga Babcia Gotujemaślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam Wam bardzo mocno jako wigilijny deser, zamiast tradycyjnych makówek lub po prostu na wykwintną kolację. Moża uzyskać fajny efekt niewielkim nakładem pracy. ;) * SKŁADNIKI na ok. 9 porcji (z 1 makówką) Makówki z białego maku
Food SquareKolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki: 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJesteśmy na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale my użyliśmy płaty. Test zdany ;) Składniki 1 kg karpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz
R'n'G Kitchenświąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre :) Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawypieku za nim go opublikuję na blogu… Szafranowa brioszka gości u nas na śniadanie w Wigilię. W Szwecji jest to wolny dzień od pracy. Za nim przystąpimy do wigilijnej kolacji jemy szafranowe brioszki lub szafranowe bułeczki . Szafranowa brioszka z masłem to luksus, który musi wystarczyć do kolacji! Szafranowa brioszka Składniki: na podłużną foremkę o pojemności
codojedzeniaPolecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny
Pyry na Gazwidzę, że zaczynacie myśleć o świętach.... Przyznam Wam szczerze, że ja też😇 Już nie mogę się doczekać choinki i tych wszystkich przysmaków, które pojawią się na stole- nie tylko wigilijnym. Ta nawet nie wiem gdzie w tym roku będzie i zazwyczaj z roku na rok mamy te same potrawy, które owszem smakują wyjątkowo, ale są raczej tradycyjne i standardowe
Kuchnia w czekoladziejedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zaraz obok ryby po grecku :) Na jego przygotowanie potrzeba niewiele czasu i minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko
zadanie-gotowanieprzecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taki sok możemy pić, gdyż ma w sobie dużo składników odżywczych. Możemy również przygotować z niego pyszny barszcz nie tylko wigilijny
Domowy Smak Jedzeniatakże sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna
Poezja Smaków - blog kulinarny