Kompot z suszonych owoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek. Symbolika kompotu z suszu: śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność jabłka - symbolizują miłość i zdrowie rodzynki - symbolizują obfitość gruszki - symbolizują długie życie. Składniki: 300 g suszonych jabłek 300 g suszonych gruszek 250 g wędzonej śliwki kilka goździków
Ciastka - domowe słodkościPierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta
Trzeci talerzSmażone dzwonki karpia Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć. Składniki na 4 porcje: 4 dzwonki karpia sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej
Blog z Apetytemśledziowa z matiasów, domowych ogórków konserwowych, cebuli i majeranku. Jedna z najprostszych i najlepszych. Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze sobą przejdą. Idealna do bagietki na śniadanie wigilijne, ale nie tylko od święta. Taką sałatkę lubimy czasem wrzucić na kromkę chleba i zajadać na śniadanie. Składniki: 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju 6 ogórków konserwowych
Zasmakuj Kuchnisubstytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada
Ciastka - domowe słodkościsię poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Z grzybami, zieloną soczewicą i fetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także
Raj dla Podniebieniaryby : płotki, wzdręgi i leszcze. Myśląc co z nich zrobić wpadłam na pomysł i zrobiłam klopsiki rybne w occie. Już najwyższy czas aby je zrobić i mieć na kolację wigilijną. Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i to świetny pomysł na wykorzystanie ościstych ryb jakimi są właśnie leszcze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniszybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka
Ola la LCHFciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik. Jeżeli i Wam zależy by mieć #ciastojakzobrazka przygotujcie ten przepis w piekarniku #beko. Składniki (na tortownicę o średnicy
Mango Papajasłodko-kwaśnej. Pora najwyższa tym bardziej, że takie śledzie najlepiej smakują po tygodniu leżakowania, a im dłużej stoją, tym są jeszcze smaczniejsze. To będzie jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Czerwona cebula i krążki marchewki nadają słoikom uroku, więc może zrobicie też ze dwa słoiki więcej, żeby obdarować nimi jakiegoś smakosza:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych
Obiad gotowySEKO , dzięki której w moje ręce trafiła wspaniała paka śledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta tuż tuż, więc i u nas na blogu pojawią się przepisy na potrawy wigilijne. Świąteczny stół obfituje w pyszne smakołyki choć nie zawsze najzdrowsze. Czemu więc tych potraw nie zrobić zdrowszych ale nadal smacznych? To pytanie pozostawimy retorycznym, a Was zapraszamy na nową odsłonę łazanek gdzie zamiast makaronu proponujemy zdrową kaszę gryczaną jednocześnie zachowując
Kuchenne Wariacjejuż pisaliśmy ostatnio - śledziowe szaleństwo w pełni. Dlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego stołu. Dla nieprzekonanych zapraszamy po przepis na tatar z wędzonej ryby (klik ), a dla śledziolubnych przedstawiamy przepis poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 filet ze śledzia kilka gałązek natki pietruszki 1 ogórek kiszony
Kuchnia od dwojgaporcja to ok. 230kcal , węglowodany: 9g, białko: 28g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji (o wadze ok. 190g) znajduje się 0,9WW i 1,9WBT SMACZNEGO! Artykuł KARP WIGILIJNY pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologprezent, ale też ma zapewnione szczęście na cały kolejny rok. zdjęcie z : https://helendoron.pl/hdblog/co-kraj-to-obyczaj-swieta-za-granica/ 6. Portugalia – Miejsce przy stole dla zmarłych W Polsce jest dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole dla niespodziewanego wędrowca, w Portugalii zostawia się je dla osoby zmarłej. zdjęcie z : http://ladnydom.pl/ wnetrza/56,124115,15146476,Jak_pieknie_nakryc_swiateczny_stol_.html 7. Włochy – Dobra wiedźma
Oka w rosole czyli KaFka gotuje