przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:45/155)

Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 156

wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego

Moja Delicja
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 197

Święta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie!  Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną

Życie zaczyna się w kuchni
Vörtbröd - świąteczny chleb w grudniowej piekarni 180

zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach. Dla mnie była to kolejna okazja, by pobawić się kształtem pieczywa i przygotować coś na wigilijny stół, więc jeden z bochenków uformowałam ponownie w rybę, ale tym razem uformowaną nie w szczupaka (jak w listopadowej piekarni ), a coś karpiopodobnego. Już wiem, że żeby zachować ten rybi kształt

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 143

serwowane na osobnym talerzyku). Jak się jednak okazuje, w poszczególnych regionach naszego kraju dużą popularnością cieszą się także inne, nieznane powszechnie zupy, jak siemieniotka czy moczka. Inspiracje do stworzenia wigilijnych zup znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/zupy-na-swieta Siemieniotka Ta zupa na Wigilię jedzona jest na Śląsku. Występuje także pod nazwą „konopianka”, a to ze względu na jej główny składnik, którym

Okiem Blondynki by McBlondi
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 142

Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk):   300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli   Nadzienie

Niespełnione zdolności kulinarne
Wigilijne knysze do barszczu 166

Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki

MamaOskarka
Ciasto na pierogi 338

pierogów zawsze nakładam małą, czubatą łyżeczką. Porady Pamiętajcie, aby część ciasta, której nie używacie, przykryć ściereczką, aby się nie zeschło. Zobacz też: Czarne pierogi z karpiem i kimchi Wigilijna zupa grzybowa Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie Artykuł Ciasto na pierogi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Uszka do wigilijnego barszczu 127

Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Świateczne rogaliki z makiem 159

takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki

Ciasta z tradycjami
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 147

razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam

Świat Domowej Kuchni
SAŁATKA SZPINAKOWA 173

Jeszcze dwa tygodnie do świąt. Pewnie niektórzy z Was walecznie dążą do zrobienia miejsca w brzuszku na ucztę wigilijną, oczywiście ja jestem głównym bohaterem tej historii. Wymyślam i tworzę coś lekkiego, żeby było stosunkowo treściwe, co by z głodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem

pieprzny smaczek
Śledź po Japońsku 304

sałatki którą się gotuje w zalewie octowej-co daje później naprawdę fajny posmak-polecam gorąco bo nie dość ,że są pyszne to jeszcze fajnie się będą prezentować na stole wigilijnym jak również na każdej domowej imprezie.  Przepis znalazłam na stronie Kuchnia Broni -dziękuję bardzo.  Składniki: 7 jajek 7 płatów śledziowych z wiaderka Składniki na sałatkę: 1 puszka groszku

Swojskie jedzonko
Zakwas na barszcz czerwony. 108

już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz. Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje wyjątkowo. Jeśli raz zrobicie, to podejrzewam, że będziecie robić go już zawsze. Ja swój pierwszy zakwas przygotowałam kilka lat temu i od tej pory nie wyobrażam sobie bez niego świąt

Agusiowe smakołyki
Sernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra – „Przedświąteczny dzień” 141

bliskich osób sprawia, że wszystko w te dni jest wyjątkowe. Dlaczego nie docenia tego, co może sobie dać z rodziną co roku o tej porze? Ona może i zje wigilijną rybę, może i poszuka z rodzeństwem na niebie pierwszej gwiazdki, ale z pewnością ich sztuczna, stara choinka nie zapachnie lasem, nie znajdzie pod nią niczego dla siebie. Po przeciwnej stronie

Raj dla Podniebienia
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 333

soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju oraz: białko do pomalowania kulebiaków przed pieczeniem kminek lub czarnuszka do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kulebiak wigilijny Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania