Dziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające energii śniadanie, a po takim pysznym omlecie zastrzyk energii gwarantowany. Użyłam do niego mąki jaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli chcemy
Healthy food explorerdużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek stanowi barszcze wigilijny i włoska minestrone - swoją drogą muszę ją w końcu wrzucić na bloga. Skoro sezon na pomidory w pełni, korzystajmy z ich uroku i przetwarzajmy na wszystkie sposoby, bo przetworzony pomidor
Słodki Kompromiszrobię tradycyjnych pierogów. Ani z mięsem, ani z serem, nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami. Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie. Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna
gutfutczasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego bochenka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabarszczu zaostrzyłam sokiem z cytryny, po czym doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Czy można chcieć czegoś więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz 1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków
Szybko SzybkowarWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniNiby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować
Za drzwiami kuchniśledzie są gotowe do spożycia. Oleje są bardzo dobre w smaku, delikatne a śledzie wyszły bardzo smaczne. Rodzina jeszcze nie próbowała, bo śledzie będą miały swoją premierę na stole wigilijnym
Kuchnia w oparachmięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą manną Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami Pierogi "Szwaby wiejskie
Trzeci talerzwarzywo z rodziny kapustnych. Ma mnóstwo dobrych składników dla naszego organizmu i warto ją zajadać, a do tego jest smaczna. Zapiekanka o której mowa pojawia się na stole wigilijnym u Finów. Dzisiejsze danie smakuje samo w sobie przepysznie, można je jednak podawać jako dodatek do mięs i ryb. Polecam spróbować. Lanttulaatikko - zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepiasku. Chodzi o to, że na Ischii, wulkanicznej wyspie, bije wiele gorących źródeł od wieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza
Niedzielny kucharzdużo i nasz śledzik pływa w oleju :) Śledzik w smaku jest wyrazisty i jednocześnie bardzo uniwersalny, idealny na kolację :) W końcu to wieczny konkurent karpia na polskim wigilijnym stole
CynamonemPoOczach