przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:31/155)

Jak pierogi staly sie tradycja 196

plynie sobie jak rzeka, spokojnie, miarowo. Swieta tuz, tuz. Odliczam dni, skreslam w kalendarzu te co juz minely.Ciagle cos planuje, zapisuje na kartkach, potem skreslam, poprawiam. Od nowa obmyslam wigilijne menu. Mimo tej niepewnosci i braku zdecydowania na mojej liscie jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji.Niektore z nich znam od dziecka, bo tradycyjnie pojawialay

Przysmaki Karolki
Zupa grzybowa z kaszą 211

nich zawiera wymieniane wyżej produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole pojawiała się zupa grzybowa(...)Dziś, gdy układam wigilijne menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która

Przysmaki Karolki
Śledź z cebula i cytryną w oleju 285

Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie świąteczne - w oleju 280

Zapraszam na kolejną potrawę swiateczną- śledzie w oleju. Od niepamiętnych czasów :) na wigilijnym stole gościł u nas śledź w oleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej.   Po wymoczeniu, kroimy(...)skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie,  ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam

Smaki Edyty
Prawdziwkowy śledzik 176

Przepis i zdjęcia z dawnych czasów ( chyba z 2010 roku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30 minut Składniki : 4 płaty śledzia z oleju 2 cebule 8 kapeluszy suszonych prawdziwków 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami ) pieprz kolorowy grubo mielony Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić(...)pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , przecier i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło. Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce

Buniabaje w kuchni
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 204

zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc

Buniabaje w kuchni
KOMPOT Z SUSZU. 196

goździki... Do tego pomarańczy aromat - i już wiadomo, że to święta. Do tej pory kompot z suszu był mi obcy. Nigdy nie piło się go w moim domu podczas wigilijnej wieczerzy. Jednak w tym roku coś mnie tknęło. Mnóstwo osób go spożywa, nawet w moim środowisku i chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście jest taki fenomenalny. I nie rozczarowałam się. Od siebie(...)dorzuciłam jeszcze prawdziwą wanilię, dzięki niej kompot po prostu był obłędny. Szczerze? Najbardziej smakował mi z całej gamy wigilijnych przysmaków.    KOMPOT Z SUSZU. / od Sąsiadki;/ garść suszonych śliwek garść suszonych jabłek garść suszonej aronii garść suszonych moreli garść suszonych gruszek ususzone plasterki dwóch pomarańczy laska wanilii laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1,5 l wody Wszystkie

W kuchni Karmel-itki
Sałatka śledziowa 638

Prosta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.składniki:5-6 płatów śledziowych3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo1 puszka zielonego groszku 6 ogórków

Monia miesza i gotuje
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 222

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 217

Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 502

Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.  Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka

Słodka Strona
Dorsz pod pierzynką (w sosie musztardowym) 195

Jedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem i rozłożyć kawałki ryby. Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe

Kuchnia Pokoleń
Paszteciki z kapustą i grzybami 188

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki

KuchniaWeDwoje.pl
Ryba Wigiljna w occie na słodko kwaśno 171

Specjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym.   Składniki:   2 kg pangi mąka pszenna sok z cytryny sól pieprz mielony olej do smażenia   Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka

Różowa kuchnia
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 186

kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami !  Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach.  kości wędzone  około  50 dag 3-4 buraki ( mogą być kiszone)  marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania