przepisy wigilijne - 2323 przepisów (strona:24/155)

Łazanki z kapustą i grzybami 853

Makaron łazanki możecie podawać w takiej wersji z kapustą i pieczarkami jak podałam poniżej lub użyć dwóch innych kapuścianych dodatków, na które przepisy znajdziecie tutaj: Kapusta z suszonymi grzybami wigilijna lub Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną. Łazanki z kapustą […] The post Łazanki z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kutia 215

kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W wielu przepisach występuje ziarno pszenicy, jednak odkąd pamiętam na stole wigilijnym tradycyjnie zawsze była kutia z pęczaku. Wigilia u mnie jest postna, więc kutię przygotowuję z maku parzonego w wodzie i trzykrotnie mielonego przez maszynkę. Jeśli Wasza Wigilia nie jest postna(...)kutii to symbol szczęścia, a dodany miód symbolizuje słodkie i dostatnie życie, więc nie pozostaje nam nic innego, tylko podczas Wigilii jeść jak najwięcej kutii. Odkąd pamiętam, kutia na wigilijnym stole zawsze zajmowała honorowe miejsce. Może podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami, jeśli chodzi o kutię. Czy na Waszym stole jest ona i w jakiej formie, a jeśli

Kuchcik gotuje
3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci 371

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne produkty, takie jak np. grzyby, a ostry barszcz czy smażony karp nie należą do dań, które dzieci chętnie jedzą. Zastanawiałam się co tu zrobić, by się nie narobić (tj. […] Artykuł 3 pomysły(...)potrawy wigilijne dla dzieci pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Przepisy na dania wigilijne i świąteczne 970

Wigilia już za 2 tygodnie. Nie wiem jak Wy, ale ja już planuję powoli zakupy składników do wigilijny i świątecznych potraw. Planuję też przede wszystkim menu bo co roku pojawia się na naszym stole kilka żelaznych pozycji, ale też zawsze zrobię kilka nowych rzeczy. Niektóre potrawy pojawiają się świątecznie co 2-3 lata bo przecież wszystkiego(...)ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne. Zapraszam - wybierajcie i korzystajcie a jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się odpowiedzieć, w miarę możliwości pomóc i rozwiać wszystkie wątpliwości

Smaczna Pyza
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 207

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym(...)kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw. Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu. Kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem podajemy na zimno podczas wigilijnej kolacji.  Wraz z suszeniem śliwki zyskują wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim działają korzystnie na pracę układu pokarmowego i zalecane są przy zaparciach. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Suszone

My Chcemy Jeść
Wigilijna zupa grzybowa 180

jeść. Jednak na Wigilię w moim domu rodzinnym podawano i jadano tylko barszcz czerwony z uszkami . Dopiero kiedy wyszłam za mąż spotkałam się z zupą grzybową jako daniem wigilijnym. Teściowa podawała ją jako czysty wywar z warzyw i grzybów, z dodatkiem łazanek. Jednak mąż, a potem także syn, stali się miłośnikami barszczu na zakwasie więc zaczęłam przynosić na Wigilię(...)było jeszcze więcej chętnych i grzybowa pojawia się symbolicznie. Zupy grzybowe gotuję przeważnie w postaci bardziej treściwej czyli z warzywami w środku, z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Zupa grzybowa wigilijna to lekko doprawiony wegetariański bulion warzywno grzybowy, ale bardzo aromatyczny i smaczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Barszcz czerwony 388

Opis: Barszcz czerwony to nieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zakwas z buraków na barszcz 157

Zakwas z buraków na barszcz – dla nas niezbędny składnik barszczu, także barszczu wigilijnego. Nie uznajemy barszczu z proszku czy nawet „kupnego” zakwasu na barszcz. Z całego serca zachęcamy Was do przygotowania własnego zakwasu z buraków na barszcz – to naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne – przygotowujecie zakwas w parę minut i zostawiacie w spokoju na jakiś(...)wystarczy ją zebrać i zamieszać całość. Gdy zakwas jest gotowy należy go przecedzić i zlać do szczelnych butelek/ słoików i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka). Jeśli chodzi o barszcz wigilijny, my przygotowujemy zakwas już na początku grudnia, żeby potem mieć mniej pracy :) Zakwas dodajemy do wywaru, który przygotowujecie do barszczu – uwaga – po dodaniu zakwasu, barszczu nie wolno już

Pociąg Do Kuchni
Bezowy wieniec wigilijny 161

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wigilijny-wieniec-bezowy-xmas-pavlova-wreath-1024x765.jpg Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau(...)cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają :) Obowiązkowe „must have” na święta! The post Bezowy wieniec wigilijny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Brytyjskie i polskie tradycje świąteczne – co nas łączy? 146

Brytanii?  Co jeszcze nas łączy? Liczba „dwanaście”  - ważna jest zarówno dla Polaków, jak i Brytyjczyków, choć ma dla obu nacji nieco inne znaczenie. W Polsce tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw – spróbowanie każdej z nich przynosi szczęście w nadchodzącym roku. Dla mieszkańców Wielkiej Brytanii liczba „12” wiąże się z tradycją 12 świątecznych dni, które rozpoczynają(...)się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej zupie z kluskami oraz smażonymi z ziemniakami śledziami. Dziś do filiżanki gorącej herbaty zasiadamy zazwyczaj już po całym wigilijnym szaleństwie, kiedy wreszcie możemy odpocząć nad kawałkiem sernika. Tym, którzy nieco się przejedzą polecamy herbatę Eucalyptus & Mint od TET True English Tea, świetnie smakuje z miodem. A tych, którzy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 95

robił je właśnie z tego przepisu. Pani profesor bardzo smakowały i dostał jako jeden z nielicznych piątkę! Te same krokiety można zrobić w wersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na  naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała

To co kocham
Barszcz czerwony wigilijny 131

Uszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki

To co kocham
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 135

Kutia pojawia się dość często na wigilijnych polskich stołach. Jest to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski. Nazwa pochodzi od słowa ukraińskiego oznaczającego pestkę, ziarno.  Jest jedną(...)potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu, orzechów, rodzynek i innych dodatków. Można używać zamiast pszenicy ryż lub kaszę jęczmienną. Ja trochę zerwałam z tradycją i zamiast pszenicy użyłam kaszy jaglanej. Kutia jest przez to bardziej nowoczesna i zdrowsza. Moja kutia ma także

To co kocham
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 180

Boże Narodzenie już za niecały miesiąc. Pozostało więc niewiele czasu, aby rozplanować przygotowania w taki sposób, żeby później, przy wigilijnej kolacji, nie myśleć tylko o zmęczeniu. Od wielu lat staram się planować święta czy inne imprezy, a odkąd to robię, to mniej nerwowo wychodzi na końcu, a i zmęczona tak bardzo nie jestem. Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wskazówkami(...)być naprawdę radosnym czasem, pełnym uśmiechu i radości. Nie warto starać się być doskonałym, jeśli jest to kosztem nas samych. Pani domu zmęczona do granic wytrzymałości, niemal przysypiająca przy wigilijnym stole, bez apetytu i humoru, nie będzie niczym fajnym ani dla siebie, ani dla najbliższych. Czasami warto przygotować jedną potrawę mniej, nie umyć okien czy darować sobie szorowanie kuchennych szafek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kisiel żurawinowy 144

kuleczki. Przygotowałam z żurawiny pyszny kisiel, to jeden z najprostszych sposobów przetworzenia tych zdrowych jagódek. Kisiel żurawinowy ma kresowy rodowód, występuje we wszystkich litewskich książkach kucharskich, znany także jako wigilijny przysmak we wschodniej Polsce. Podawany na zakończenie wieczerzy wigilijnej jako rzadki kisiel - do picia lub gęstszy jako deser. U mnie niepodzielnie w czasie świąt panuje kompot z suszu, lecz kisiel

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!