Sałatka śledziowa z pomarańczą to moja propozycja na wigilijne śniadanie. Sałatkę robi się bardzo szybko, jednak jej przygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem. Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży(...)śledzie 2. Pokroić warzywa i owoce 3. Pokroić śledzie 4. Dodo miski dodać śledzie majonez i przyprawy; całość wymieszać Poprzedni 1 z 4 Następny Śledzie to podstawa wigilijnego stołu – podziel się więc proszę ze mną i czytelnikami bloga swoim przepisem w komentarzu poniżej. Artykuł Sałatka śledziowa z pomarańczą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plBożego Narodzenia niezmiennie od wielu lat kojarzy mi się z pięknym zapachem jedzenie przygotowywanego przez moją babcię i mamę. Jednym z takich skojarzeń jest niezwykle przyjemna i piękna woń wigilijnego kompotu. . Dzisiaj właśnie podzielę się z Wami przepisem na ten wigilijny trunek. Suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, cynamon, kardamon oraz goździki wypełnią aromatem cały Wasz dom! Składniki: 1 kg suszonych
Życie ze smakiemĆwierczakiewiczowa w książce „365 Obiadów”, w przepisie na zupę migdałową, pisze „...prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa, robi się zawsze tylko na wodzie”. Ponieważ zupa ma się pojawić na stole wigilijnym, proponuję zupę migdałową z „Praktycznej kucharki warszawskiej” Ireny Szymańskiej, z lat dwudziestych XX wieku. Pani Irena proponuje „ osłodzić zupę ćwierć funtem cacao” , podejrzewam że chodzi o kakao do picia, słodzone(...)zalać gorącą wodą i przecedzić. Doprawić zupę do smaku kakaem (u mnie 2 pełne łyżki) i cukrem. Można oczywiście pominąć kakao, lub zupę orszadową podać na zakończenie kolacji wigilijnej. Zupę można podawać na zimno i ciepło. Podawać z ryżem i rodzynkami. zastawa
królestwo garówgrzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą(...)zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy
Wylizany Rondelpowoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem :-) Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć(...)się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej 6 jaj 1 jajo do posmarowania wierzchu
Poezja Smaków - blog kulinarnySzukając propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek kulinarnych z początku XX wieku. Bardzo popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż. Maria Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami . Niestety przepisu na nie już nie podaje. Poszukałam w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni
królestwo garówrozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny w swoim rodzaju i nie ma prawa z niczym konkurować, ale zatrzymajcie się na chwilę i kuknijcie na tę propozycję. Też barszcz, też uszka(...)złoty kolor z obu stron. Podajemy jako dodatek do kremu z buraków lub zwykłego czerwonego barszczu. Danie bez dodatku boczku w farszu, może stanowić jedną z naszych potraw wigilijnych
Kuchnia w czekoladzieWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą, tradycyjną, polską, Wigilijną zupę grzybową podawaną w moim domu. Przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem grzybów leśnych, zarówno suszonych jak i mrożonych, podana z łazankami, stanowi jedną z 12 potraw przygotowywanych na tę świąteczną, szczególną kolację. Polecam! Składniki na Wigilijną zupę grzybową: na 4 porcje duża garść suszonych grzybów leśnych
Rozpustne gotowanieprzy dużym stole nakrytym pięknym, odświętnym obrusem, ozdobionym choinkowymi gałązkami i prostymi, białymi świecami. Na białych, dużych talerzach ze zlotym paseczkiem na brzegach, używanych tylko od święta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych(...)stołu naczynia, zdmuchnęła dopalające się świece i wygładziła biały obrus. Podniosła puste nakrycie dla niespodziewanego gościa. Choć nigdy go nie było, nadzieja, że kiedyś będzie, kazała wciąż każdego wigilijnego wieczoru kłaść dodatkowe naczynia i sztućce. Zgasiła małą lampkę przy fotelu, w którym On, opatulony wełnianym swetrem, spokojnie sobie drzemał. A Ona, patrząc na ciepło migające świąteczne drzewko poprosiła w duchu
Raj dla PodniebieniaPrzy okazji organizowania akcji wigilijnej otrzymywałam zgłoszenia różnych przepisów na rybę po grecku. Wnioskuję z tego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku
Weekendy w domu i ogrodzieBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem. SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula
Moja Książka KucharskaKUTIA JAK MARZENIE Ta bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku. Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna
Moja Książka KucharskaŚledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :) Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia. Przepis na śledzia w pomidorach Składniki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku. Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana. Należy więc pamiętać
Dieta Rozdzielna i Zdrowie