Kilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis(...)przyprawach i delikatnie opalamy na suchej patelni. Odstawiamy do odpoczęcia i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub łamiemy na kawałki. Podajemy na kapuście. Artykuł Przepisy wigilijne Karola Okrasy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiKutia - kuchnia podkarpacka Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa, która na Podkarpacie przywędrowała ze Wschodu – z Białorusi, Ukrainy, Litwy, Rosji. W tych częściach regionu, gdzie pielęgnowane są dawne tradycje kuchni kresowej, kutia stanowi jedną z 12 potraw wigilijnych, nieodzowną podczas wieczerzy. Zgodnie ze wschodnią tradycją mak w daniach wigilijnych ma symbolizować dostatek, urodzaj i płodność, dlatego nie może go zabraknąć
Trzeci talerzWigilijne gwiazdki z pieczarkami Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut *** *** Smacznego *** Polecam także: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Artykuł Wigilijne gwiazdki z pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKapusta z grochem Zapraszam na kolejną wigilijną potrawę, tym razem przygotowałam kapustę z grochem . Odkąd pamiętam taka kapusta gościła na wigilijnym stole mojej babci, była niezwykle smaczna, kwaskowa i z dużą ilością grochu. Dziś postanowiłam odwzorować smak dzieciństwa i zrobić pachnącą i aromatyczną kapustę z dużą ilością grochu. Muszę przyznać, że wspaniale mi się to udało, choć wydaje(...)się, że kapusta była nieco bardziej kwaśna od tej babcinej. Kwaśność kapusty można oczywiście dostosować do własnych preferencji, mniej lub bardziej dokładnie ją płucząc. A czy na Waszych wigilijnych stołach gości kapusta z grochem? Jeżeli nie kapusta to jakie inne potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski
Codzienne Gotowaniegrzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami , ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki przyrządzam tu pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek
Kawa z mlekiemBarszcz czerwony to tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku(...)grudnia, zagotować w słoikach i tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyKarp każdego roku gości na naszych wigilijnych stołach pod różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje
Tradycyjna Kuchniaczas leci! Najwyższa pora myśleć o tym co podam na wigilijny i świąteczny stół. Wiele składników do potraw i prezentów można kupić już teraz żeby przed samymi świętami nie biegać gorączkowo po sklepach. Ja prezenty już mam, ale o tym cicho, bo się wyda! Teraz pora planować świąteczne menu . Powoli uzupełniam zapasu bakalii i innych rzeczy, które przydadzą mi się(...)podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Zastanawiam się też na takimi daniami żebym nie musiała całymi godzinami stać przy kuchni. Na deser podczas wieczoru wigilijnego albo w czasie świąt podam na pewno zupę migdałową. Wszyscy uwielbiamy migdały więc na pewno będzie mile widziana. Poza tym jest prosta i szybka do przygotowania. Szczególnie kiedy mam pod ręką blender kielichowy , w którym można dokładnie
Smaczna PyzaNadmiar bigosu czy akpusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już nie jest tak zabawny temat. Po prostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest jeszcze pierwszy i drugi dzień świętowania (zwykle poza domem) i nagle po kilku dniach(...)sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był na nartach we Włoszech. Jeśli nie masz bigosu można go zastąpić zwykłą kapustą i dłużej poddusić. Albo zrobić kapustę wigilijną specjalnie wg tego przepisu . Ta wersja przepisu jest szybsza niż tradycyjna, która zakładała gotowanie wszystkich składników w jednym garnków zaczynając od najdłużej się gotujących ziemniaków, potem kapusty a na koniec
Ugotowane pozamiataneBardzo dziękuję wszystkim, którzy przesłali swoje przepisy do drugiej edycji mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne". Do Miksera Kulinarnego wysłaliśmy 17 przepisów, z czego zaakceptowałam 16. Na Durszlak tych przepisów przyszło 35 przepisów, z czego zaakceptowałam 26. Głównym powodem braku akceptacji przepisów był brak banerka akcji we wpisach. Zdarzył się też wpis niepostny i jeden zbiorowy, a w tym roku(...)kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje
Weekendy w domu i ogrodzieZupa grochowa to jedno z dań podawane w moim domu na wigilijnym stole. Nie dodaje się do niej żadnego mięsa, ani wędzonki do smaku. Nie trzymamy się wigilijnej tradycji, że powinno być 12 dań wigilijnych, a stół powinien być wypełniony po brzegi jedzeniem. Dania są postne i w umiarkowanej
KuchniaWeDwoje.plplus napój więc prawie 6 :) Nawet postarałem się o kryzysową choinkę. Tak samo jak prawdziwa przywędrowała do nas z Niemiec, tak i moja jest niemiecka. Siemieniotka Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) nasiona? Bo zgodnie ze starym przesądem jadano je na zakończenie roku co miało zapewnić ich przyszły urodzaj. Koniec roku, bo zanim przyjęliśmy(...)grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia z kontaktami z gośćmi z innego świata. Czasem są to zmarli, a czasem dobre duchy zwane też aniołami czy patronami. W kontaktach z takimi istotami pomagały
Kryzysowa Książka Kucharskaobecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt. Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia czy to samej choinki czy jej pierwowzoru. Z grzybami sprawa jest ciekawsza. Puste miejsce, które jest trzymane przy(...)przygotowane dla ducha jakiegoś przodka. Problem w tym, że aby zobaczyć takiego ducha trzeba się wspomóc substancją halucynogenną. Tą rolę odgrywały grzyby, które od tej pory są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - wędzone jabłka - grzyby suszone Wykonanie: Zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej godzinę. Jabłka wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której
Kryzysowa Książka KucharskaKutia to tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, orzechów i bakalii, jest bardzo słodka od miodu, a podawana jest, w niektórych regionach Polski podczas Wigilijnej wieczerzy. Kutię przygotowujemy na dzień przed Wigilią. Przyznam się, że kutia nie gości u nas w każdą Wigilię. Kiedyś dla całej rodziny przygotowywała kutię bratowa mojej Babci i dzieliła po równo dla wszystkich rodzin(...)trzykrotne mielenie parzonego maku co skraca znacznie czas przygotowania kutii. Oczywiście można wykorzystać mak z puszki, ale według mnie to będzie profanacja prawdziwej kutii! Co może pojawić się na Wigilijnej kolacji? Zobaczcie przykładowe 12 potraw wigilijnych. Polecam też wykorzystać mak do przygotowania na Wigilię klusek z makiem! Jak przygotować tradycyjną kutię? Składniki: 100 g suchego maku (najlepiej mielonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem zaproponujemy jeszcze nieco inny niż poprzednio przepis na zupę rybną. W tej wersji nazywa się ją czasem „wigilijną” zupą rybną – i wówczas właśnie podaje – ale wcale nie musi tak być. Jest jak najbardziej trafioną propozycją przez cały rok. Nietrudno się domyślić, że kolor bierze się z mniejszego lub większego dodatku śmietany – powiedzmy, że słodkiej i dosyć gęstej. Dobrą(...)popularną bazą dla tej zupy jest karp, ale mogą to być również inne ryby. Byleby tylko nie miały zbyt wiele ości (poniżej wyjaśniamy czemu). To raczej typowe cechy białej „wigilijnej” zupy, ale teraz kilka słów o tym, co wyróżnia nasz przepis. Przede wszystkim zawiera on na liście składników sok („kwas”) z kiszonej kapusty – i to w ilości 2 razy większej
Kulinarna Pokusa