kokosowe doskonale podkreśla smak zupy grzybowej i nadaje jej niezwykle kremową konsystencję. Karmiąc piersią możecie bez obaw i wyrzutów sumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około(...)nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna. Wywar z grzybami gotujemy około godziny, aż nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania do kubka wlewamy chochlę zupy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy
Dieta bez mlekaŚwięta coraz bliżej, zgodnie z obietnicą, dzisiaj prezentuję Wam przepyszne danie na wigilijny stół. Świąteczną i wegetariańską wigilijną kapustę duszoną z aromatycznymi wędzonymi śliwkami, suszonymi daktylami, czerwoną żurawiną, polskimi leśnymi grzybami, z dodatkiem ziaren jałowca i kilku łyżek Optimy, która nadaje odpowiednią gładkość i kremowość daniu. Kapusta jest przepyszna, bardzo aromatyczna, delikatna i wykwintna za razem. Poprzez dodatek słodkich(...)smaków w postaci suszonych daktyli i śliwek, jej smak jest zrównoważony. Smak słodki podbija kwaśny. To danie na pewno zasmakuje Waszym bliskim podczas wieczerzy wigilijnej, koniecznie zapiszcie na liście do zrobienia, mnie do stworzenia tego dania zainspirowała akcja kulinarna z marką Optima – OPTYMALNE ŚWIĘTA , której celem jest pokazanie pysznych ale zdrowych świątecznych dań. Takich, które można jeść ze smakiem
SMYKWKUCHNIWigilijna fasola jaś Kolejna potrawa, która zawsze gości na moim wigilijnym stole to fasola jaś . Jest to bardzo proste, wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna! Wigilijna fasola
Codzienne GotowaniePrzepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę – tyle co pokrojenie śledzia i zalanie go sosem z dosłownie 2-3 składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie(...)przyjemniejszy (w moim rodzinnym domu nawet czterolatek lubi sos czosnkowy ). Przepisem można się pobawić i np dodać posiekaną świeżą bazylię – to połączenie zagości w tym roku na moim wigilijnym stole. Jest jednak drobna uwaga – danie będzie dużo smaczniejsze, jeśli zrobicie je dzień wcześniej. Druga propozycja zrodziła się z innej potrawy o sporej tradycji na naszym wigilijnym stole
Eat me! Fit me!Wigilijny kompot z suszu to moja trauma z dzieciństwa. Jak mam zaczynała gotować kompot, to upiorny zapaszek gotowanych owoców wyganiał wszystkich, nawet psa. Z wiekiem zmieniają się smaki, zmieniają się upodobania. Z kompotem jak z Connerym, tym od Bonda. Za młody nie do strawienia, ale za to na starość – nie wyganiałabym za cholerę! Z wiekiem doceniłam uroki kompotu z suszu(...)jednak dalej nie doceniam jego zapachu. Uważam, że od tego smrodku muchy mdleją. Jednak kompot z suszu ma właściwości zdrowotne i bardzo dobrze robi na wigilijne przeżarcie. Wpływa na procesy trawienne i na ten ekhm „wiaterek”. Nauczyłam się doprawiać tak kompot z suszu, że staje się on przyjemny w piciu i podany chłodny stanowi idealne wykończenie wigilijnej kolacji. Gotuję więcej
ladykitchenkapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem(...)jesteś nie z makowego domu, to takie pierogi mile Cię i innych domowników zaskoczą swoim smakiem. Są słodkie, więc też możesz wybrać, czy wjadą na stół już na początku wigilijnej wieczerzy, czy też raczej pod koniec, w okolicach deseru. Kiedy ich nie zaserwujesz, to i tak podbiją podniebienia wszystkich. Poza tym, zawsze przy robieniu makowca pozostaje trochę masy, więc
Mieszam w Garnkuinne pomysły na to co podać dzieciom, wegetarianom i potrawy do szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp(...)Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna
Codziennik Kuchennyteż zdrowiu. Nie należy jednak mylić go z głodowaniem, które spowalnia tempo metabolizmu i spowoduje, że po okresie wygłodzenia z jeszcze większą intensywnością rzucimy się na jedzenie. Do kolacji wigilijnej zasiadamy po południu, wieczorem. Ważne jest, co jemy przez cały dzień. W wielu polskich domach do dziś panuje przekonanie, że w ten dzień nie należy nic jeść do wieczora. Sama(...)wytrzymać” do kolacji, bo wtedy będzie się można wreszcie najeść. Zasada regularnych pięciu posiłków dziennie , obowiązuje także w święta i na pewno uchroni nas przed przejedzeniem się w czasie wigilijnej wieczerzy. Odchudzanie potraw O tym, jak spożyć mniej kalorii, możemy pomyśleć już na etapie przygotowywania posiłków. Potrawy, które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego
Szybko Tanio Smacznienami, a czujemy się jakby były wieki temu, tu nasuwa się niesamowita ciekawostka odnośnie tradycji 'naszego' polskiego karpia. Każde dziecko zapytane o to skąd wziął się karp na naszym wigilijnym stole, odpowiada, iż jest to wielowiekowa tradycja, gdyż takie historie słyszy przecież każdy z nas przy najważniejszej kolacji w roku. Ale rzeczywistość jest zgoła inna. Wedle faktów udostępnionych przez prasę(...)komunistyczną z lat 50-tych zeszłego stulecia okazuje się, że to właśnie wtedy nasz 'tradycyjny' karp pojawił się na naszych wigilijnych stołach. Więc choć karp, jako ryba znany był Polakom już w XII wieku i owszem był jadany na co dzień, to na stołach wigilijnych jako najważniejsze danie pojawił się dopiero jako 'remedium' braków na świąteczne zapotrzebowanie w latach
KreatywnePinyLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły .. zaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym, to jak można tego dania(...)kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was ! Kluski z makiem ( dla 6 osób ) 40 dkg maku 1 szklanka miodu 1 l gorącej wody 25 dkg orzechów włoskich 0.5 kg makaronu łazanki Mak zalewamy gorącą wodą
Kuchnia na wzgórzuktóre mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. “Wigilijna zupa grzybowa czysta” jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z dużego pęczka włoszczyzny, zalać nim namoczone wcześniej, suszone grzyby i ugotować do miękkości. Wigilijną zupę grzybową czystą można(...)podawać z uszkami z farszem grzybowym , łazankami lub kluseczkami kładzionymi. Jeśli “Wigilijna zupa grzybowa czysta” będzie dla Was zbyt intensywna, możecie smak złagodzić słodką śmietanką i przygotować “ Zupę grzybową zabielaną “. The post Wigilijna zupa grzybowa czysta appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki na dwa dni *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Potrawy wigilijne Artykuł Wigilijne śledzie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemokazji zbliżających się świąt przygotowałyśmy świąteczne menu. Niech będzie dla Ciebie inspiracją, jeśli jeszcze nie potrafisz wyobrazić sobie, jakie potrawy mogą pojawić się na wigilijnym keto stole. lub jeśli szukasz nowych pomysłów. :-) Poniżej znajdziesz pomysły na dania, które są zamiennikiem węglowodanowych potraw. Znajdziesz też coś nowego, świeżego, co być może pomoże w urozmaiceniu smaku. Zupy, przystawki, dania główne, desery... prawie(...)świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie. :-) Pieczeń z mięsa mielonego Tania i łatwa w przygotowaniu. Pasuje do chleba i jako sama przekąska. Kapuściane ogórasy Do tego oczywiście kapusta wigilijna... :-) Dania główne: Wyśmienity karp w panierce Danie, które musi się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Puree z kalafiora jako zamiennik ziemniaków Czasem przychodzi ochota aby na talerzu zobaczyć taki tradycyjny
Keto Przepisyułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie(...)przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika
Smaczne Zdrowektóre mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. „Wigilijna zupa grzybowa czysta” jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z dużego pęczka włoszczyzny, zalać nim namoczone wcześniej, suszone grzyby i ugotować do miękkości. Wigilijną zupę grzybową czystą można(...)podawać z uszkami z farszem grzybowym , łazankami lub kluseczkami kładzionymi. Jeśli „Wigilijna zupa grzybowa czysta” będzie dla Was zbyt intensywna, możecie smak złagodzić słodką śmietanką. The post Wigilijna zupa grzybowa czysta appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjatrudno mnie zadowolić w tej kwestii. Ale na tą kapustę czekam cały rok. Dodatek suszonych grzybów robi swoje, kapusta nabiera pysznego smaku za którym tęsknię cały rok. Przepis na wigilijną kapustę z grzybami jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas(...)strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Wigilijna kapusta z grzybami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plWigilijny bigos - kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym, to danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wigilią. Intensywny zapach suszonych grzybów pachnących lasem, kapusty i grochu roznosi się w ten ważny dzień, bardziej niż zapach wypieków czy innych potraw świątecznych. Nie może go zabraknąć. Z utęsknieniem odliczam już dni, nie mogąc się doczekać rodzinnej atmosfery, dzieci wypatrujących Świętego(...)zapachów pełnych radości... Też tak macie? Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. Składniki: 1 główka świeżej kapusty białej 2 szklanki suszonych grzybów leśnych 200 g grochu łuskanego sól pieprz ziołowy. Wykonanie: Grzyby zalać na noc, by nasiąknęły wodą. Następnego dnia ugotować grzyby z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzić, wywar zostawić. Przestygnięte posiekać na drobniejsze
Poezja Smaków - blog kulinarnyjuż teraz – wystarczy je zamrozić i ugotować przed Wigilią. Moje uszka są zawsze z suszonymi grzybami, wolę takie niż wersję z pieczarkami, to właśnie suszone grzyby czynią dania Wigilijne niepowtarzalnymi. W moim domu suszone grzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas(...)sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny . SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka
nietylkopasta.plMoim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość(...)mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania ( u mnie Wielkopolski ) Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je ugotować w litrze wody razem
Ugotowane pozamiatanekróluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) nasiona? Bo zgodnie ze starym przesądem jadano je na zakończenie roku co miało zapewnić ich przyszły urodzaj. Koniec roku, bo zanim przyjęliśmy(...)koncepcji przetworzenia starego chleba w stylu angielskim z typowo słowiańskimi dodatkami. Mamy tu zboże, w postaci fasoli oraz bardzo ważny składnik - grzyby. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia z kontaktami z gośćmi z innego świata. Czasem są to zmarli, a czasem dobre duchy zwane też aniołami czy patronami. W kontaktach z takimi istotami pomagały
Kryzysowa Książka Kucharskatych, z którymi czujecie się najlepiej i najswobodniej. Cieszcie się każdą wspólną chwilą i wszystkimi pysznymi potrawami na swoich stołach 😊 Oprócz życzeń mam dla Was opowiadanie. Taką małą opowieść wigilijną, pełną magii i miłości. Cudownych świąt, kochani! Ona. Młoda i piękna dziewczyna z niewielkiej wioski zamieszkałej głównie przez ludność pochodzenia ukraińskiego. Większość mieszkańców wioski była wyznania prawosławnego i kultywowała(...)bycia panią domu, to pewne zwyczaje i potrawy były jej bliżej nieznane. Z czasem doszła do wprawy i wszystko biegło swoim utartym szlakiem. Dla Niego specjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc
Codzienna kuchnia niecodziennadodać gorącej wody, aby bigos nie przypalił się. Pod koniec gotowania przyprawić bigos solą, czarnym pieprzem i ewentualnie dodać suszonych ziół wedle gustu. Smacznego KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE: Barszcz czerwony wigilijny (Wege) Zupa grzybowa (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (Wege) Uszka z grzybami (Wege(...)Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik KuchennyWigilijnym przygotowaniom towarzyszy zapach duszonej kiszonej kapusty i suszonych grzybów, docierający do każdego zakamarka domu. Kapusta z grzybami to nieodłączny element kolacji wigilijnej. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Potrawy które pojawiają się na naszych wigilijnych stołach, dla naszych przodków miały znaczenie(...)wielką moc, która chroni od złego i zapewnia siłę i witalność. Grzyby, według ludowych wierzeń, umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, wykorzystywano je podczas ludowych obrzędów. Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula
Smakowity Blog Kulinarnyomija szerokim łukiem. Chyba w niewielu domach pojawia się ona na Wigilię, właśnie z tego powodu, że któryś z członków rodziny go nie lubi. U nas w domu kompot wigilijny z suszu jest od zawsze. To właśnie zapach gotowanych suszonych owoców kojarzy mi się nierozerwalnie z datą 24 grudnia. Kompotu gotujemy akurat tyle, żeby było tylko i wyłącznie na Wigilię(...)gotowania możemy dorzucić do garnka laskę cynamonu i kilka goździków. My podajemy kompot odcedzony, ale możecie podać go również z owocami. Co dom to spotkacie różne przepisy na kompot wigilijny. W niektórych pojawia się np. sok z pomarańczy czy plastry pomarańczy. Dla mnie to nie typowo polski owoc, więc nie robię tego typu udziwnień. Drukuj Kompot wigilijny z suszu – suszonych
Mieszam w Garnkuświęta w każdej polskiej rodzinie lub co jest chlubą polskiej kuchni? A co należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny(...)podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera (Encyklopedia Staropolska) b. postny był dawniej podawany jako jedyny posiłek w dniu wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki - znana od dawna potrawa przyrządzana z różnych farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch
Tradycyjna KuchniaWieczór wigilijny w polskiej tradycji to najbardziej uroczysty i najbardziej wzruszający moment w roku. Zwyczajowo w dzień Wigilii obowiązywał ścisły post. Także w czasie wieczerzy wigilijnej podawano tylko potrawy postne. Jednak mimo tego ograniczenia nasi przodkowie uczynili z niej niezrównaną ucztę dla podniebienia, na którą także dziś wszyscy czekamy z niecierpliwością. Moją ulubioną potrawą wigilijną jest barszcz z uszkami wypełnionymi(...)farszem z suszonych leśnych grzybów. Takim uszkom naprawdę trudno się oprzeć. U nas część z nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 200 ml wrzącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 50 g suszonych borowików 2 cebule 2 łyżki oleju + łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól
Smakowity Blog Kulinarnywww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można(...)upiec dzień przed Wigilią, a w dniu Wigilii podgrzać je w piekarniku (jeśli chcecie podać je na ciepło). Polecam! The post Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjachceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego…”. Tak zaczyna się najstarszy przepis na barszcz wigilijny, pochodzi z XVI wieku i był barszczem białym. Nie robiło się go na burakach tylko na liściach ziela barszczowego, zakwaszonego kwasem dzieżowym z żytniej mąki i podprawiano jajkami. Szał na buraki zaczął się za czasów Władysława Jagiełły. Najpierw przyrządzano(...)pewnie ze względu na fakt „pokrzepiania przepitych”. Barszcz gotowano na wywarze warzywnym z dodatkiem mięty i doprawiano przyprawami „zagranicznymi”. Z czasem przyprawy zostały wyparte przez suszone grzyby. Tradycyjny barszcz wigilijny, jak wszystkie potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas znajdziecie tutaj . Do zrobienia barszczu potrzebujemy: 2 marchewki 1 pietruszkę
ladykitchenKiedy byłam małym dzieckiem nie lubiłam wigilijnego kompotu z suszu. Prawdopodobnie dlatego, że robiony był głównie z suszonych śliwek, z ubogim dodatkiem reszty suszonych owoców. W zasadzie do tej pory w takim kompocie nie gustuje i od czasu, kiedy spróbowałam wersji kompotu robionej w rodzinie mojej drugiej połowy, wiem, że kompot z suszu może być pyszny. Spróbujcie moich dwóch propozycji(...)zeszłego roku: „ Wigilijnego kompotu z suszu ” oraz „ Wigilijnego kompotu z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy ” a przekonacie się o czym mówię. Obie wersje cieszą się sporym powodzeniem na zakończenie Wigilii i chętnie brane są dokładki. Natomiast naszym małym pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu. Z suszonymi morelami, rodzynkami i żurawiną, z dodatkiem świeżych winogron i skórki
Moja Delicjaoszukałam, mówiąc, że przepis na pierogi z kapustą i grzybami to ostatni zaległy świąteczny...znalazłam bowiem jeszcze zdjęcia tych trufelek. Co prawda zrobiłam je po Świętach, ale na wigilijnym stole również mogą zagościć, bo robi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała zamiar wyrzucić(...)trufle" :) Pysze i zdrowe! P.S. Przypominam o ankiecie po prawej stronie bloga! Jeśli jeszcze nie braliście udziału będzie mi miło jak zagłosujecie :) KOKOSOWE TRUFLE Z OWOCÓW Z KOMPOTU WIGILIJNEGO przepis autorski // ok. 10-15 "trufli" ~odsączone suszone owoce z kompotu wigilijnego - suszona żurawina, morele, rodzynki etc. ~25g mąki kokosowej ~3-4 łyżki ksylitolu lub cukru (spróbujcie masę i dosłodźcie
chili & sugar