się gotowało. To co się z tego zrobiło to było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta
Kryzysowa Książka KucharskaZupa borowikowa to królowa wszelkich zup grzybowych. Gościła w tym roku na moim wigilijnym stole. Grzybów w tym roku za dużo nie uzbierałam ale piaskowce modrzaki które udało mi się zebrać i kilka borowików zasuszyłam specjalnie na zupę wigilijną. Dzięki temu zupa jest aromatyczna, pachnąca jesiennym lasem, pięknym słońcem i smakuje wybornie. Polecam jeśli macie jeszcze ususzone prawdziwki to ugotujcie
Moje Małe CzarowanieMakowiec jaglany, obłędny, wilgotny, lekko słodki, delikatny, doskonały dla wszystkich wielbicieli maku. Jak mawiała moja babcia na wigilijnym stole nie może zabraknąć maku bo mak wróży dobrobyt i urodzaj a po co się go pozbawiać. Tym razem na moim wigilijnym stole rozgościł się ten pyszny makowiec i to był rewelacyjny pomysł. Zniknął cały czyli dobrobyt i urodzaj nas nie opuści
Moje Małe Czarowanieprzez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole. Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo(...)często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych ryb, jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
Aromatyczne Podróżedomu mojej babci na wigilijnym stole zawsze stała kutia. Pyszna, słodka, makowo-migdałowa pszenica. Gdy babci zabrakło, zabrakło też przepisu. Kutia już nigdy nie była taka sama. Moja też nie jest, ale przywołała smak dzieciństwa i wspomnienie świąt, które naprawdę miały wymiar Bożego Narodzenia. Nie biegania ze sklepu do sklepu, jedzenia ponad miarę i świątecznych porządków. Świąt, które miały zapach(...)wspólnie kolędować przy muzyce babcinych skrzypiec i oczekiwanie na to, co Gwiazdor schował pod choinkę. Dziś jestem dorosła. Święta nie mają zapachu. Nie obchodzę świąt, choć zasiadam przy wigilijnym stole w domu mamy mojej lub mojego męża. Nie tęsknię za świętami mojego dzieciństwa. Bardzo tęsknię za babcią. I za kutią. Oto ona. Inna, a jednak ma tamten smak i zapach
KucharzycaPrzepis na Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat jest już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienie amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print
zjem to blog kulinarnysię za oknem oszronionych drzew i pól. W domu zastałam moją mamę czekającą z przygotowaną "rezerwową" makówką. Jak zawsze nie udaje nam się przezwyciężyć ochoty do zjedzenia jej przed Wigilijną wieczerzą. Prowadzone wcześniejszym doświadczeniem, szykujemy jedną dodatkową miskę, którą zajadamy się jeszcze przed świętami... Dzięki temu już dziś dzielę się z wami przepisem na ten pyszny, wilgotny, makowy pudding. Makówki(...)pojawiają się na naszym świątecznym stole od kiedy pamiętam. Jest to przepis wyniesiony przez moją mamę z jej rodzinnego domu. Jako dziecko, niestworzone do jedzenia wigilijnych potraw i grymaszące nad każdym kęsem czegokolwiek zawierającego grzyby, czekałam z wielki pragnieniem na nadchodzące miski tej makowej masy. Teraz jej smak przenosi mnie do magicznego świata wspomnień... Składniki na miskę ze zdjęcia ( pełną
Gawron w rosolechoroby:) Udało mi się w tym grudniowym zabieganiu przygotować i sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki i przepisy niezmienne(...)Wigilii nie może na stole zabraknąć gravlaxa, chociaż w tym roku zamierzam go zrobić trochę inaczej do tej pory – z buraczkami. Jeżeli Wy też szukacie inspiracji na urozmaicenie wigilijnego stołu polecam Wam tę zapiekankę. Powiem szczerze, że miałam zagwostkę jak nazwać tę potrawę, bo to coś pomiędzy zapiekanką a pasztetem, idealna nazwa to terrina ale zapiekanka brzmi bardziej swojsko
Cooking for EmilyPrzyznam szczerze, że kompot z suszu zagościł również i na moim wigilijnym stole dopiero, gdy poznałam mojego narzeczonego, u którego w rodzinnym domu był obowiązkowy. W moim zaś domu mama go nie robiła, właściwie nie wiem, dlaczego. Niestety nie mam już możliwości jej o to zapytać. :( W staropolskiej kuchni kompot z suszu był kiedyś podawany zimą do obiadu. Z czasem(...)stał się gościem na wigilijnym stole i dla niego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina. Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed
Garniec Magalieinspirujące mnie przepisy na ten świąteczny czas – po przejrzeniu zdjęć ślinka mi cieknie i nie mogę doczekać się sobotniego wieczoru Natomiast jeżeli szukacie przepisów na 12 tradycyjnych, wigilijnych dań, zajrzyjcie tu . Śnieżne kule i babeczki z makiem i żurawiną BLOG: http://candycompany.pl/ Wigilijne pierogi ze słodką kapustą BLOG: http://trawkacytrynowa.pl/ Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com
Kuchnia BazyliiWigilia to i oprócz wyjątkowych dań wymaga też wyjątkowej oprawy.... Artykuł WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJeśli nie wiecie co podać na wigilijny stół to boczniaki a'la śledzie będą świetną opcją. Nigdy nie przepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki
wegujemyZupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki
Codzienne GotowanieJedna z potraw na wigilijnym stole Składniki kompot z suszu: 200 g suszonych jabłek kilka suszonych gruszek wedle uznania inne suszone owoce 2-3 łyżki miodu kluski: 200 g mąki 1 … Czytaj dalej Chłodnik wigilijny
czarrna od kuchniKarp smażony w migdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto(...)włożony na kilkanaście minut do piekarnika wytapia tłuszcz, jednocześnie zachowując wilgotność mięsa karpia. Jeśli chcecie odmienić swój wigilijny stół, koniecznie spróbujcie karpia smażonego w migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się porto
Pociąg Do Kuchni