rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny kotlety po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym wraz z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeWitajcie kochani, post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego
Symfonia Smakówużyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły ludności na co dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne
Życie ze smakiempoprzednich latach dorzucałam wigilijny wpis do kolekcji w okolicy pomiędzy Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem. Tym razem się nie udało... Trochę z powodu generalnego zamieszania, a trochę zamieszania z blogiem i jego przenosinami. Zdarza się, nie ma co narzekać! :) A Wigilia? Spokojnie było... Relatywnie spokojnie... Tak spokojnie, jak może być przy czwórce lekko już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę
Lejdi of the houseCiasteczka w kształcie serduszek mogą być wspaniałym prezentem na Dzień Matki lub na Walentynki , ale też wspaniale udekorują wigilijny stół. Ciasteczka pieczone są z ciasta drożdżowego, cienko wałkowane i wykrawane foremką. Wyborne w smaku . Polecam ! SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 4 łyżki cukru opakowanie suszonych drożdży oraz : 1 jajko rozmącone do smarowania ciasteczek
Z MarcepanemPrzepis na ten pasztet zaczerpnęłam ze strony Hajduczek naturalnie przy okazji zatwierdzania przepisu, który autorka bloga zgłosiła do mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne 2017". Hajduczek z kolei wzięła przepis od Marty, która prowadzi blog Jadłonomia . Pasztet piekłam z jednej strony z ciekawości, z drugiej - z musu ze względu na pustki w lodówce i brak możliwości zrobienia zakupów przez
Weekendy w domu i ogrodzieczasu mieszając. Krok 5. Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :) Smacznego :) Zobacz pozostałe sprawdzone przepisy na fantastyczne potrawy świąteczne
Moja Książka Kucharskaksiążkach kucharskich i na blogach znajdziecie mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem, marchewką, czy jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy
Niedzielny kucharzdanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski
Niedzielny kucharzjeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja po upieczeniu – duża, zapach w domu – przepiękny, radość podczas jedzenia – gwarantowana. Zobacz też jak zrobić najprostszy buraczany zakwas do barszczu wigilijnego. Składniki: Ciasto: 2 żółtka i jedno jajko Pół kostki masła roztopionego (100 g) Opakowanie drożdży instant (około 35 g świeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki
Niedzielny kucharzchodzi, lecz smak, aromat i potężną moc rozgrzewającą grzańca, który, wypity w odpowiednim momencie, nie raz uchronił nas przed poważnym przeziębieniem. Niech rozgrzeje Was barszcz grzaniec Taki jest też wigilijny barszcz grzaniec , który w naszym domu podajemy na koniec kolacji razem z kapuśniaczkami drożdżowym: słodki, z lekko kwaśnym odcieniem, ostry, z mocnymi aromatami korzeni, których jest tutaj więcej niż
Niedzielny kucharznoworocznych postanowień było właśnie założenie bloga. Chwilę to trwało, ale proszę – jest! ;-)). Co u nas? Co się u nas działo? Przed świętami było sporo gotowania – zresztą nasze wigilijne i świąteczne przepisy możecie zobaczyć na blogu. Wcześniej, sporo wcześniej… pierwszy raz w nowym, czteroosobowym (lub czteroistotowym) składzie ubraliśmy choinkę. Bawiliśmy się przy tym wspaniale, bo wszyscy
Niedzielny kucharzZnacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę lub potrzebę). Jeśli macie wątpliwości co do tego jak mrozić
Niedzielny kucharzdelikatne i miękkie jak puch. I takie są: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Zobaczcie jak zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli
Niedzielny kucharzgrzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki
Niedzielny kucharz