Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba
Kuchnia PokoleńKarp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliKażde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość. Piernik
Kolorowa kuchnia Elkipierwszych przepisów na zupę grzybową pojawił się w połowie XIX wieku w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów”. W wielu domach zupa grzybowa jest również tradycyjną zupą na wigilijnym stole. Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych
Jacob TastesZupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa
Pociąg Do Kuchniświąt. Ciągle tylko biegamy po sklepach szukając najlepszych prezentów czy przegrzebujemy internet szukając tańszej opcji dostawy. Często zapominamy, że w świętach nie chodzi o najlepszy prezent czy najsmaczniejsze danie wigilijne, a o to by być razem z rodziną przy jednym stole i żeby zrobić coś dobrego dla innych. Mam nadzieję, że ten malutki
wegetalerzeUwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie
Chilli Czosnek i Oliwabezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy
Food Squarefolią. Oczywiście składniki możemy dowolnie komponować...często dodaje się również buraczki ugotowane i też pysznie wychodzi,jeszcze lepiej wygląda ( niestety do czasu aż buraki nie puszczą soku). Polecam na wigilijny stół,można zrobić dzień wcześniej
Niespełnione zdolności kulinarnepatalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą? Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je potem ugotować w wodzie, w których się
Ugotowane pozamiataneTakie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjeszcze nie do końca ten smak, który chciałam odzwierciedlić. W całym mieszkaniu zapachniało piernikowo, a skoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz korzennych przypraw, zapach wigilijnych potraw, pomarańczy i choinki. To również aromat dobrej kawy, tak moi drodzy kawy, bo ja bez niej nie wyobrażam sobie świąt. Czas wtedy zwalnia, można usiąść z bliskimi i leniwie delektować
Cynamonowe szczęścieprzygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam! Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków * 250g mąki pszennej * 1/2 szklanki kefiru * 2 jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki przecisnąć
Magiczne Życie Martygrzybowy z leśnych grzybów suszonych to podstawa na moim wigilijnym stole. Idealnie komponuje się z gołąbkami :) Składniki: 5 dag suszonych grzybów sól do smaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku Wykonanie: Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnie dolać 1 szklankę wody, dodać
Tradycyjna Kuchnia