Ustaliłam z mamą świąteczne menu już jakiś czas temu. I jest taka potrawa, której z pewnością nie zabraknie na naszym wigilijnym stole. Ma tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej
Mango Papajarównie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem ricotty i wielu przepysznych dodatków! Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto należy przygotować z tego przepisu
Mango PapajaDanie wigilijne, u mnie podajemy je zamiast bardziej znanej kapusty z grochem. Składniki: mała główka kapusty 250 g fasoli Jaś lub drobniejszej 1 cebula 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy ok 3/4 szklanki wody z gotowania fasoli. Gotujemy do miękkości. Cebulę
e-PrzepisyKulinarneDziś wraz z Naturą Rzeczy przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowo smacznego i bardzo zdrowego, co zdecydowanie wzbogaci i urozmaici wigilijne menu. Pieczenie pierogów nie jest w Polsce szczególnie popularne, bo w końcu gotowane są wyśmienite. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, wersję w drożdżowym cieście, nieco przypominającą kapuśniaczki, które proponowałam kilka lat temu KLIK. Dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki na pewno
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasteczka reniferki, kruche i cytrynowe (55 ciasteczek) Te ciasteczka goszczą na naszym wigilijnym stole co roku od jakichś 4 lat. Są to najsmaczniejsze ciasteczka cytrynowe jakie kiedykolwiek robiłam. Wygląd reniferków udało mi się kiedyś podpatrzeć na jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g
Moja MichaDzień dobry! Ubraliście już swoje choinki? Tradycja nakazuje ozdobić ją dopiero w wigilijny poranek, jednak pewnie wielu z Was cieszy się już ozdobionym drzewkiem :-). W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować różne naturalne dekoracje. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćIdealny przepis na wigilijną zupę buraczkową i nie tylko czasami zdarza się, że buraczki kiszę też w ciągu roku, ponieważ zupa z nich jest przepyszna. Czytaj więcej
Pychotkaaaszklimy z 1 łyżeczką ksylitolu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy będą zezłocone, dodajemy do farszu. Gotowy farsz należy przecedzić i odcisnąć. Otrzymany wywar zostawiamy!!! Wspaniale wzbogaci smakiem Wigilijny barszcz! :) Aby lepienie uszek było przyjemniejsze, farsz musi być gładki i lekko "paćkowaty". Dlatego całość siekamy drobno albo blendujemy (po usunięciu liści laurowych). Do dzieła! Ciasto dzielimy na mniejsze
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, sok z 1/2 cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki
Tradycyjna kuchnia KasiRyba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka ziaren
Smakowite DaniaKochani dziś proponuję wspaniałe danie, które zastąpi deser lub słodkość na wigilijnym stole. U nas już decyzja zapadła, to będzie danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam! Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie
Z Kuchni Do KuchniPyszna warstwowa sałatka ze śledzi z buraczkami :) Popularna na kresach szuba - świetnie pasuje na wigilijny stół. Klasyczny przepis na śledzie z bur akami :) SKŁADNIKI 5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 średnie ziemniaki 3 buraczki 3 jajka majonez - według upodobań :) świeżo mielony pieprz koperek do przybrania ś PRZYGOTOWANIE Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny. Odsączone
Moje Kuchenne Rewelacjesię bez próbowania i zarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie
Kuchnia w czekoladzieGrzybowa to zupa, która podstawowym daniem wigilijnym w moim domu. Wieczerza rozpoczyna się od opłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu. Składniki: 3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora
talerz przyjemnościmogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie Zdrowe I wiem już, że ten właśnie chleb będzie u mnie gościł na wigilijnym stole. Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można go jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna
Z Kuchni Do Kuchni